NM I E-SEILING: Nå kan du sitte hjemme i stua og seile om NM-medaljer i seiling!

Over 50 påmeldt til NM i e-seiling

NM-familien har fått en ny gren det nå skal kåres mestere i: e-seiling. Og allerede nå tegner dette nye norgesmesterskapet til å bli et av årets største.

Publisert Sist oppdatert

E-seiling – det vil si virtuell seiling på en skjerm – har tatt verden med storm. Og nå har denne formen for seiling også kommet til Norge. Norges Seilforbund har hevet seg på trenden, og nylig inviterte forbundet til det aller første norgesmesterskapet i denne typen seiling.

Plattformen som benyttes, heter Virtual Inshore, og den er omfavnet av det internasjonale seilforbundet, World Sailing, som nå kårer verdensmestre i denne grenen. Virtual Inshore er en applikasjon der det konkurreres i baneseiling. Programmet har en storebror, Virtual Skipper, der man kan delta i store havseilaser og jorden rundt-seilaser – på en skjerm.

– Ja, dette vil være et offisielt norgesmesterskap på linje med alle de andre NM-ene, bekrefter generalsekretær i Norges Seilforbund, Per Christian Bordal.

NM har gitt god respons

Og nyskapningen har slått an. Deltagerlisten til NM teller i skrivende stund 55 seilere. Blant dem er det flere kjente seilernavn, som for eksempel årets shorthanded-seiler 2020, Anette Melsom Myhre, veteraner som Geir Victor Svendsen og Bjørn Forslund som skal konkurrere med barna sine som også er påmeldt, 49er-seiler Tomas Mathisen, Waszp-seiler Alexander Dahl Høgheim og 29er-seiler Markus Berthet. Det er seilere i alle aldre, men kun fem damer står foreløpig på deltagerlisten.

Norgesmesterskapet i e-seiling foregår på den måten at det først er fem innledende regattarunder som hver består av fem seilaser. De påmeldte deltagerne deles inn i puljer á 20 seilere som seiler mot hverandre, og man benytter lavpoeng-systemet; altså at førstemann får 1 poeng, nummer to får 2 poeng og så videre. Deltagerne tar med seg poengene fra runde til runde, og når alle de fem rundene er gjennomført, går de 20 beste til NM-finalen der det seiles om NM-medaljer og premier. De tre dårligste enkelt-resultatene i de innledende rundene kan strykes.

De ti beste i finalen blir kvalifisert til en plass i eSailing World Championship Playoffs, pluss at den som vinner, blir invitert til å representere Norge i Nations Cup e-sailing arrangert av World Sailing, sammen med ni andre seilere han eller hun velger å ta med seg,.

Starter 1. mars

Den første regattarunden går av stabelen allerede 1. mars og starter kl 20:00 om kvelden. Deretter følger de neste 15. mars, 22. mars, 5. april, 19. april og til slutt finalen 26. april. Alt starter samme tid: kl 20.

– Finalen planlegger vi å streame direkte i sosiale kanaler med kommentatorer, studio og gjester, sier Thomas Nilsson, som er en av dem som har tatt initiativet til mesterskapet.

E-seiling er blitt stort

Kristian Fodstad i KNS er en av veteranene innen e-seiling i Norge. Han har holdt på med e-seiling i flere år, og han har blant annet deltatt i flere e-seilingsutgaver av «Volvo Ocean Race», som har gått parallelt med den egentlige regattaen. Nå er han en av deltagerne i NM i e-seiling.

– Mine siste, store regattaer som jeg har vært med i siden nyttår, er Sydney-Hobart og Sydney-Auckland Race, og i hver av dem har det deltatt over to hundre tusen seilere. Så dette med e-seiling er blitt vanvittig stort. Så stort at det er blitt en brikke i spillet om OL-klasser.

– Ja, da jeg var til stede under World Sailings årsmøte høsten 2019, fikk jeg et innblikk i det. IOC presser på World Sailing for å gjøre seiling mer attraktivt å se på, samtidig som e-sport generelt tar over større og større markeder for TV-sendinger. Og da må man finne idretter der man faktisk kan konkurrere med OL-deltagerne – og seiling er en av få OL-idretter der man kan gjøre nettopp det. Og ideen med å seile mixed doublehanded havseilas i OL er en del av dette politiske spillet. Der kan du få to millioner mennesker rundt om i verden til å seile på skjermen mot de som faktisk konkurrerer fysisk om OL-medaljer, sier Kristian Fodstad.

VM I E-SEILING: VM-finalen i e-seiling 2019 foregikk "live" på Bermuda.

KNS har tatt e-seiling på alvor

KNS er en av få – kanskje den eneste seilforeningen i landet – som til nå har tatt tak i dette med e-seiling. De etablert for en tid tilbake en egen e- og radio-seilingskomité som nå avholder ukentlige klubbregattaer. Ikke minst har dette vært populært under korona-nedstegningen.

– Ja, vi har hatt tirsdagsregattaer med e-seiling på samme måte som om sommeren, og det kommer vi til å fortsette med frem til den vanlige sesongen starter. Vi har vel en 175 som følger Facebook-siden vi har etablert, sier Kristian Fodstad i KNS.

Da han var på Bermuda i 2019 overvar han også finalen i VM i e-seiling som foregikk der.

– Det var med ti deltagere i VM-finalen. To av dem hadde medaljer i OL, mens den regjerende mesteren og han som kom på 2. plass til slutt, hadde aldri satt sine ben i sen seilbåt før. Yngstemann var 17 år og den eldste 54. E-seiling er virkelig en sport hvor generasjoner kan møtes, sier han.

Skulle du ha lyst til å forsøke deg i NM i e-seiling, er det gratis å delta, men det er et krav at du er medlem av en seilforening. Påmelding skjer på Manage2Sail.