E-SEILING: E-seiling er kommet for fullt det siste året. Mandag skal den første norgesmesteren i denne typen seiling kåres, og nå trykker også den internasjonale olympiske komiteen e-seiling til sitt bryst i form av Olympic Virtual Series.
E-SEILING: E-seiling er kommet for fullt det siste året. Mandag skal den første norgesmesteren i denne typen seiling kåres, og nå trykker også den internasjonale olympiske komiteen e-seiling til sitt bryst i form av Olympic Virtual Series.

E-seiling blir OL-arrangement

E-seiling på plattformen Virtual Regatta er i ferd med å bli virkelig stuerent, og i går annonserte Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) Olympic Virtual Series der e-seiling er en av fem grener.

Publisert Sist oppdatert

E-seiling – det vil si seiling på PC-skjermen, mobil eller nettbrett – har vokst enormt i løpet av det siste året, også i Norge. Over hele verden sitter det seilere og gamere i skjønn forening og spiller mot hverandre på nettet i titusenvis. World Sailing – det internasjonale seilforbundet – har allerede kåret den første verdensmesteren, og nå hiver også IOC seg på dette virtuelle fenomenet.

22. april (i går) lanserte IOC Olympic Virtual Series, som skal foregå fra 13. til 23. juni i fem idretter.

– Olympic Virtual Series vil mobilisere virtuell sport, e-sport og spillentusiaster over hele verden for å nå et nytt olympisk publikum, heter det i IOCs pressemelding.

IOC-president Thomas Bach uttaler:

Den virtuelle olympiske serien er en ny, unik olympisk digital opplevelse som tar sikte på å utvide direkte engasjement med nye publikum innen virtuell sport. Oppfatningen er i tråd med Olympic Agenda 2020 + 5 og IOCs digitale strategi. Den oppfordrer til idrettsdeltagelse og fremmer de olympiske verdiene – med et spesielt fokus på ungdom.

Seiling er godt egnet

Med sitt taktiske og strategiske spill på banen med vind og strøm og regattabåtenes ulike egenskaper, er seilsporten godt egnet for virtuelle konkurranser på en dataskjerm. På plattformene Virtual Regatta og Virtual Skipper er seiling blitt utviklet over flere år nå, og de blir brukt over hele verden. Virtual Regatta er en plattform for baneseiling, mens Virtual Skipper er for lange seilaser – for eksempel rundt jorden eller over Atlanterhavet. Ofte arrangeres det virtuelle regattaer parallelt med virkelige seilaser, der alle på PC-skjermen konkurrerer mot virkelighetens seilere.

Hvordan Olympic Virtual Series skal foregå i praksis, sies det ikke noe om ennå, men det vil bli annonsert snart, som det heter seg. Serien vil være mulig å se på Olympic Channel, og den blir å regne som en offisiell oppkjøring frem mot OL som starter 23. juli. Sykling, baseball, roing og bilrace er de fire øvrige grenene som inngår i Olympic Virtual Series.

Norgesmester blir kåret 26. april

Også i Norge har e-seiling tatt av dette siste året, og en akselerator for interessen har koronapandemien vært. For mens utøvelsen av regattaseiling har sine begrensninger i den virkelige verden, har det vært fritt frem å sitte hjemme og konkurrere foran en skjerm. Og det har mange benyttet seg av.

KNS var den første foreningen til å ta tak i dette og begynte å arrangere foreningsserier i e-seiling. I vinter gjennomførte så Norsk Seilsportsliga en virtuell ligarunde, og i de siste månedene har NM i e-seiling pågått. Det har vært seilt fem innledende runder med over hundre deltagere, og mandag 26. april møtes de 20 beste fra grunnserien i en NM-finale.

NM-FAVORITT: Kjetil Solvang fra Kristiansand var best i grunnserien i NM i e-seiling og stiller til start som favoritt i NM-finalen 26. april.
NM-FAVORITT: Kjetil Solvang fra Kristiansand var best i grunnserien i NM i e-seiling og stiller til start som favoritt i NM-finalen 26. april.

De tre beste i finalen får offisielle NM-medaljer hengt rundt halsen, og det er all grunn til å tro at eventuell norsk deltagelse i Olympic Virtual Series, vil springe ut fra rekkefølgen i NM.

Alt tyder på at e-seiling er kommet for å bli, og vi vil etter all sannsynlighet kunne få oppleve atskillig mer aktivitet i Norge i den kommende vinteren. NM vil bli gjentatt, likeså seilsportsligaen, som vil få et mer omfattende format enn vinterens prøvestevne.