NM-MEDALJØRER: Kjetil Solvang (t.v.) og Jon August Houge vant hver sin NM-medalje ved hjelp av mobiltelefonen. Jon August ble norgesmester i e-seiling, Kjetil vant bronse.
NM-MEDALJØRER: Kjetil Solvang (t.v.) og Jon August Houge vant hver sin NM-medalje ved hjelp av mobiltelefonen. Jon August ble norgesmester i e-seiling, Kjetil vant bronse.

Vant NM-medaljer med mobiltelefonen

Seilervennene Jon August Houge og Kjetil Solvang fra Christianssands Seilforening vant hver sin NM-medalje i e-seiling. De gjennomførte de fem finaleseilasene på mobiltelefonene sine.

Publisert

Når man tenker på e-seiling, ser man gjerne for seg en godt tilrigget spiller som sitter foran store skjermer og med joystick i hendene. Men det er nødvendigvis ikke oppskriften og slik det er. Jon August Houge gjennomførte alle de fem finaleseilasene på mobiltelefonen sin og ble norgesmester. Det samme gjorde vennen Kjetil Solvang, som vant bronse.

– Jeg tror vi er to av ganske få som seiler e-seiling ved hjelp av mobiltelefonen, sier den nybakte norgesmesteren.

PÅ MOBIL: Slik spiller de to medaljevinnerne på mobilen sin.
PÅ MOBIL: Slik spiller de to medaljevinnerne på mobilen sin.

Seiler sammen i Express

Når de to ikke sitter med hver sin mobiltelefon og manøvrerer sine virtuelle båter, seiler de sammen i Express-klassen på vannet. I fjor vant de bronse i Express-NM sammen. NM-tittelen i e-seiling gir dem nå billett til Mesternes Mester i oktober, noe de ser frem til. Der skal de vise hva de kan av virkelig seiling.

– Å få den billetten var det store målet vårt med NM-et, og vi håpet at en av oss skulle klare å vinne.

Jon August Houge forteller at de har seilt en god del Melges 24 tidligere og at de nå skal forberede seg godt til MM-seilasene til høsten.

Håpet om at en av dem skulle klare NM-brasene, var ikke tatt ut av luften. Det var høyst reelt. Kjetil vant NM-sølv i e-seiling i fjor, og etter årets fem innledende runder i årets NM, var Jon August aller best av de vel 60 seilerne som forsøke å seile seg til de 20 finaleplassene.

– Jeg valgte å seile med litt sikkerhetsmargin i finalen. Det gjorde jeg ved å unngå alle mulige hjørner, som for eksempel endene av startlinjen. Jeg ville også unngå å få straff og jeg ville seile slik at jeg kunne slå fritt, forteller NM-vinneren.

Spennende til siste slutt

Finaleseilasene foregikk i tre forskjellige klasser, og de fire beste av fem seilaser talte. Katamaranen F50, skiffen 49er og kjølbåten J/70 var de tre båttypene som finalistene måtte mestre.

– Det begynte veldig bra for meg med seier i den første seilasen, som foregikk i F50. I 49er-klassen slet jeg imidlertid litt. Etter en dårlig start i andre seilas klarte jeg aldri å seile meg opp igjen og endte på 14. plass. I den tredje seilasen, også den i 49er, ble jeg nummer fire.

Etter tre seilaser lå Jon August på tredjeplass, mens Kjetil hadde en suveren ledelse med plasseringene 3, 1 og 2. Han var hele 11 poeng foran Knut Osen fra Trondhjem.

– Det betød at Kjetil bare trengte en god plassering til for å vinne. Men i den 4. seilasen, som gikk i J/70, sprakk han og kom på 15. plass. For meg gikk det bedre; jeg vant.

Dermed hadde situasjonen jevnet seg helt ut. Den siste seilasen ville bli helt avgjørende. Den som kom først i mål av Jon August Houge, Kjetil Solvang og Emil Forslund fra Nesodden, ville vinne NM-gull. Med i medaljekampen var også fjorårets norgesmester August Austefjord fra Grimstad, Knut Osen, Georg Ellila fra Tønsberg og Kjell Cato Jensen fra Farsund.

Skalv på hendene

– Jeg ble veldig ivrig og skalv på hendene i den siste seilasen. Jeg dummet meg ut og tjuvstartet, forteller Kjell Cato til avisen Lister, som fulgte og heiet på sin lokale seiler.

Det ble en 16. plass, og dermed var han ute av medaljekampen. Heller ikke Emil Forslund fikk det til å stemme og ble nummer 15 i siste seilas.

– I og med at jeg hadde en 14. plass fra før, kunne jeg ikke misse i den siste seilasen dersom jeg skulle ha en sjanse til å vinne. Men da jeg så at Kjetil og Emil lå langt bak i feltet mens jeg lå på 2. plass, kunne jeg puste rolig ut og fullføre sikkert, sier Jon August, som holdt hendene stødig rundt mobiltelefonen sin og kom på 2. plass i den siste seilasen. Dermed var gullet sikret.

Vinner av den siste seilasen ble August Austefjord, som dermed seilte seg opp til sølvmedalje, mens Kjetil Solvang vant bronse. Knut Osen, Emil Forslund, Georg Ellila og Kjell Cato Jensen endte på de neste plassene.

Komplette resultater