FLYR: «Maxi Edmond de Rothschild» har foiler, og det kan hjelpe Camas med rekordforsøket.

Skal forsøke å sette rekord

Trimaranen «Maxi Edmond de Rothschild» har ambisjoner om å seile jorda rundt på mindre enn 40 døgn.

Publisert Sist oppdatert
SKIPPER: Franch Cammas vil denne gangen få med seg mannskap på «Maxi Edmond de Rothschild». Franskmannen satte Jules Verne rekord for ti år siden.

«Maxi Edmond de Rothschild» ble sjøsatt i 2017 og vant soloregattaen Brest Atlantique i fjor for Ultime-trimaraner. Etter det ble den 105 fots lange kjempen bygget om, og optimalisert for å bli seilt med mannskap. Båten er nå klar for Jules Verne-rekorden, og vil være klar for et optimalt værvindu fra 1. november.

Halvert tiden

Jules Verne rekorden ble satt i 2017 av Francis Joyon og lyder 40 døgn, 23 timer og 30 minutter. Ruta er enkel, start og målgang fra innseilingen av den engelske kanal, og runde sydpolen om styrbord.

Da pokalen ble satt opp i 1993 var tanken å klare å seile jorda rundt på 80 døgn. I vinter kan den tiden bli halvert. Bruno Petron btukte i 1993 79 døgn og seks timer i katamaranen «Explorer».

Erfaren skipper

Volvo Ocean Race-vinneren Franck Cammas er skipper på «Maxi Edmond de Rothschild» og hadde rekorden selv fra 2010 til 2012. Han seilte da på trimaranene «Groupama 3» og gjennomførte på 48 døgn og 7 timer, en forbedring på nesten to døgn fra den gang gjeldene rekord.

Francis Joyon hadde gode forhold da han satte sin rekord i 2017, men mye har skjedd når det gjelder utvikling av utstyret som blir brukt på disse tre årene. «Maxi Edmond de Rothschild» har foiler og flyr under gunstige forhold. Det kan gi store forskjeller.