Test fra arkivet: Elan 380
ELAN380: Stor, tøff og prisgunstig. Båten hadde for moderne stil under dekk for testpanelets smak, og den manglet trim for å hevde seg på båtfart.
© Dan Ljungsvik 2009, ©Dan Ljungsvik 2009
Fikk bank av svenskene
Elan gjør det bra i Norge, men uten optimal trim klarte båten ikke å hevde seg. Den moderne stilen under dekk ble heller ikke premiert av testpanelet.
I 2009 arrangerte vi en stortest av åtte raske båter mellom 36 og 38 fot ut fra Lysekil i Sverige. Arcona 370, Hallberg-Rassy 372, Elan 380, FinnFlyer 36, Linjett 37, Salona 37, Swedestar 370 og Grand Soleil 370 ble testet og vurdert av et testlaget bestående av en rekke toppseilere fra Sverige, Norge og Danmark foruten journalister i Seilas, Båtnytt og Die Yacht. Testen foregikk over fire dager, og ble presentert over 12 sider i Seilas 9-2009. Vi publiserer testens innledende tekst i forrige uke. Her ser vi på Elan 380. Vi supplerer med omtale av hver enkelt båt hver torsdag i ukene fremover. Vi utvider testen her med flere bilder som vi ikke fikk plass til i papirutgaven for 12 år siden.
Utrimmet og tung levde ikke Elan 38 helt opp til betegnelsen sporty familiebåt til tross for at båten har den lengste vannlinjen og høyeste LYS-tall av alle i testen. Båten skåret lavest av alle og føltes tung, særlig i lett vind og den akselererte tregt. Elan har den høyeste riggen og mest seil av alle, men uten at det ga utslag. Man måtte bygge fart før det var mulig å ta høyde. Når man hadde kommet opp i fart hang imidlertid båten godt med. Det er tilsynelatende stor forskjell mellom standardversjonen og de veltrimmede Elan-båtene vi kjenner fra det norske regattamiljøet. Flere hevdet at kvaliteten og størrelsen på testbåtens seil ikke ytet den full rettferdighet. Fokkerullen over dekk er også mindre vanlig blant nye båter i dag. Likevel vil vi hevde at båten er et rimelig godt kompromiss mellom tur- og tegattabåt.
Gullabonnement
Blad og digital
899,-
pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner
BESTILL HER