NORSK SEILSPORTSLIGA

TIL TOPPS: Risør Seilforening vant årets seilsportsliga. Fra venstre Tomas Mathisen, Morten Røisland, Mats Mathisen og Regine Tronstad.

Risør til topps i spennende avslutning

Risør-seilerne holdt hodet kaldt og vant seilsportsligaen 2018. Åsgårdstrand Seilforening vant den siste runden i Arendal, og Florø Seilforening sto for den mest suverene seieren i 1. divisjon noensinne.

Publisert Sist oppdatert

Risør Seilforening var favoritter til å vinne årets eliteserie før den siste runden i Arendal, og det klarte de ved hjelp av sikker og solid seiling. Oppgaven deres var å være blant de fire beste; da ville seieren være i boks, og de var aldri på tynn is når det gjaldt å kunne klare det. Mads og Tomas Mathisen, Morten Røisland og Regine Tronstad gjorde jobben.

Dermed kopierte Risør Seilforening det Moss Seilforening gjorde i 2017: De vant eliteserien året etter at de vant 1. divisjon og rykket opp! Skal dette bli en tradisjon, ligger det nå en bør på skuldrene til Florø Seilforening, som vant 1. divisjon suverent og rykker opp til eliteserien i 2019 – som de følgelig da bør vinne... 

Florø suverene i 1. divisjon

Florø Seilforening vant for øvrig 1. divisjon på en måte som var mer overbevisende enn noen før dem. De vant alle rundene og ga kun fra seg seieren med knapp margin i en av dem. Laget, som har vært det samme gjennom hele sesongen, bestod av Frode Stavang, Even Onstad, Vegard Reksten Årebrot og Kjetil Karstensen Indrehus.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

1. DIVISJON: Florø Seilforening var suverene i 1. divisjon og vant serien foran Ålesund (t.v) og Bodø (t.h).

Åsgårdstrand best i Arendal

Eliteserierunden i Arendal ble vunnet av Åsgårdstrand Seilforening med Jostein Grødem, Karl Otto Book, Trym Markussen og Lena Louise Vinje-Christensen om bord. De var i skikkelig seiershumør denne helgen og vant syv av de ti flightene som ble arrangert. Forholdene var varierende og vanskelig med utfordringer både når det gjaldt vindkantringer, trykkforskjeller og strøm. Under slike omstendigheter var det å vinne syv flighter sterkt.

Et skår i gleden for Åsgårdstrand-seilerne var at seieren ikke var nok til å kapre en av de fire Sailing Champions League-plassene i 2019. Larvik Seilforening knep den siste plassen poenget foran Åsgårdstrand ved å bli nummer syv i Arendal – til stor jubel i Larvik-leiren. Der ble det satt stor pris på at foreningen nå skal få anledning til å kunne forsøke seg mot de europeiske klubbene.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

VANT I ARENDAL: Åsgårdstrand Seilforening var det beste laget i Arendal.

Fire til Champions League

Til Sailing Champions League får Larvik-seilerne følge av Risør, Brevik og Ran Seilforening. Tidligere har KNS, Moss, Åsgårdstrand, Arendal og Tønsberg fått forsøke seg utenfor Norges grenser, nå blir det fire nye i 2019 – noe som er symptomatisk for seilsportsligaen: Alle serierundene i år har vært svært jevne og spennende.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

TIL CHAMPIONS LEAGUE: Fire lag skal til Sailing Champions League. Fra venstre Brevik, Ran, Risør og Larvik.

Kun KNS igjen

Veien ned i 1. divisjon i 2019 er det nå Bundefjorden, Nesodden, Trondhjem og Hurum Seilforening som må ta. Det betyr at tre seilforeninger fra Indre Oslofjord forsvinner ut av eliteserien; det er kun KNS igjen i den øverste divisjonen.

– Det er ingen tvil om at nivået i eliteserien har hevet seg utover i sesongen. Det nytter ikke lenger å komme med et uerfarent mannskap eller å sette sin lit til en god rormann. For å hevde seg må man nå stille med et lag som har trent på denne typen seiling, og jeg har et klart inntrykk av at seilsportsligaen får et stadig bedre fotfeste rundt om i seilforeningene, og det er utrolig morsomt, sier Magnus Hedemark, som er prosjektleder for Norsk Seilsportsliga.

Ni forskjellige fylker

Foreningene som erstatter de fire avtroppende seilforeningene i eliteserien, blir de suverene Florø-seilerne, Ålesunds Seilforening, Bodø Seilforening og BI Athletics – idrettslaget til BI-studentene. Florø seilte i eliteserien i både 2016 og 2017 og er nå tilbake igjen på øverste nivå fra 2019. Ålesund var der i 2016, men har seilt i 1. divisjon i de to siste årene. BI-studentene seilte i eliteserien i 2017, men rykket ned – og nå altså opp igjen. 

Bodø Seilforening har derimot aldri seilt på høyeste nivå tidligere, og det er første gang en forening fra Nord-Norge deltar i eliteserien. Neste års eliteserie vil  for øvrig få stor geografisk spredning med seilere som kommer fra hele ni forskjellige fylker – fra Nordland i nord til Aust-Agder i sør; fra Østfold i øst til Hordaland/Sogn og Fjordane i vest. Aust-Agder og Vestfold er representert med tre foreninger hver. De øvrige fylkene har kun en forening de kan sette sin lit til.

I likhet med de øvrige rundene i seilsportsligaen ble også finalerunden i Arendal overført direkte på Facebook. Magne Klann og Thomas Nilsson formidlet hva de observerte, og bildene stammet fra flere kameraer som ble mikset sammen til en sending – kombinert med grafikk og analyser fra SAP Sailing.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

KOMMENTATORER: Magne Klann (t.v) og Thomas Nilsson har vært reportere under ligarundene.

Økende interesse

– Vi hadde denne gangen fire ganger så mange seere som gjennomsnittet i de tidligere rundene. En av årsakene er selvfølgelig at det var finalerunden, men interessen har vært økende. Ikke minst takket være at foreningene og seilerne som deltar, har vært flinke å dele på Facebook. Vi er nå blitt et «community» som jobber veldig bra, sier Hedemark, som håper å kunne profesjonalisere seilsportsligaen ytterligere til neste år.

– Målet er at vi skal være spydspissen og eksempelet på hvordan seilsport skal kunne kommuniseres og vises frem i Norge, sier han.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FLER KAMERAER: Seilsportsligaen er blitt formidlet via flere kameraer som er blitt mikset sammen til en sending.

I og med at 1. divisjon i år i praksis kun inneholdt 12 faste lag, blir det kun Sandefjord Seilforening av 1.divisjons-lagene som må ut i kvalifiseringsrunde til neste års serie. De øvrige foreningene er sikret plass, og Magnus Hedemark har ikke fått signaler om at noen av lagene som har deltatt i år, har til hensikt å trekke seg.

– Tvert imot registrerer vi økt interesse. Foreninger som Lillesand, Ulstein og Christianssand har alle flagget interesse for å delta. Etter sesongen i år skal vi selge årets fem liga-båter til interesserte foreninger, og vi har fått flere henvendelser fra foreninger som er interesserte i å kjøpe, noe som tyder på at både interesse og ambisjoner er på vei opp rundt om i seil-Norge, sier Hedemark.

Til neste års seilsportsliga vil det komme fem nye J/70-er som skal benyttes.

Komplett resultatliste eliteserien.

Komplett resultatliste 1. divisjon