LANGT KJÆRLIGHETSFORHOLD: Erling Lorentzen har eid «Saga» siden 1971, som er båten i hans hjerte.

Erling Lorentzen død

Den eneste nordmann med to seire i Fastnet Race ble 98 år gammel

Publisert Sist oppdatert

For det norske folk var Erling Lorentzen kjent for tre ting; giftemålet med prinsesse Ragnhild, for sin innsats som motstandsmann under 2. verdenskrig, og for forretningsimperiet han bygget opp i Brasil med utgangspunkt i et middels stor norsk familierederi.

Vant Fastnet Race

I seilerkretser var han kjent for sine to seire i Fastnet Race med den klassiske 59-foteren «Saga» som fremdeles er i familiens eie. Så sent som i 2015 deltok han i Færderseilasen med de brasilianske brødrene Torben og Lars Grael som mannskap, til tross for at sønnen Haakon nedla forbud mot å seile i regattaen grunnet Lorentzens høye alder. Lorentzen trosset sønnens forbud og tok en flott 2. plass i sin klasse i konkurranse med mer moderne båter.

92 ÅR: Erling Lorentzen var med sine 92 år i 2015 Færderseilasens eldste. [Foto: Morten Jensen]

«Saga» for alltid

For Erling Lorentzen var «Saga» helt spesiell. Båten er bygd i glassfiber ved Frantz Maas Ltd i Breskens i Nederland i 1971 til tegninger av Sparkman & Stephens, datidens dominerende konstruktører av hurtige havseilere. Lorentzen hadde et nært samarbeide med brødrene Olin og Rod Stephens i planleggingen av båten som vant Fastnet Race over all i 1973 og klassen sin i både 1973 og 1977. Selv om «Sagas» seilte under brasiliansk flagg var eier og skipper så norsk som det går an å bli. Til tross for at Erling Lorentzen og familien bodde i Brasil helt fra 1953 opprettholdt han sitt norske statsborgerskap og han tilbragte sommerferiene hvert år på familiens landsted på Oustøya utenfor Oslo.

Lorentzen brukte båten også til turseilas og mintes en fantastisk to ukers tur i Lofoten i 1988. Han fremhevet alltid hvor usedvanlig vakker «Saga» var og fortalte da han en gang skulle seile regattaen fra Newport til Bermuda, at en av konkurrentene kom bort til ham og sa han burde ha seilt en annen båt. Lorentzen stusset over det som han syntes var en litt utidig bemerkning, men mildnet da han fikk høre hvorfor.– For da kan du selv se hvor nydelig «Saga» er, sa amerikaneren.

Også baneseiler

Erling Lorentzen har også en historie som baneseiler. Han deltok mange år med I H-båt i Hankøregattaen og kan vise til mange seire, blant annet i konkurranse med daværende kronprinsesse Sonja. – Jeg tror jeg vunnet regattaen mellom fem og ti ganger, sa Erling Lorentzen da vi intervjuet ham i Seilmagasinet i 2015. - Den første gangen var morsomst. Det var det året også kronprinsesse Sonja fikk sin første H-båt. Vi fikk vår dagen før start og vant alle dagene. Da Soling var ny på 1970-tallet, deltok han også i den klassen.

Vokste opp med seiling

Familien Lorentzen har hatt sitt familiested på sydspissen av Oustøya i generasjoner. Det var derfor naturlig at han og brødrene og en søster lærte å seile tidlig. Erling begynte som mannskap i IOD med en av brødrene allerede før krigen.

Han og broren Per hadde de to første norske Finnjollene som de kjøpte for å være med på å bygge opp klassen i Norge før OL i Helsinki i 1952. Deres engasjement ble ikke av lang varighet og brødrene forærte Finnjollene il Blakstad Seilforening

Da han som nygift flyttet til Rio i 1953, hadde han egentlig bestemt seg for drive med noe annet og begynte derfor med golf, men etter et par runder på golfbanen gikk han tilbake til seilingen.

– Min bror hadde en større båt som han deltok med i havseilasen fra Buenos Aires til Rio, med blant annet Finn Chr. Ferner og Calle Mortensen, fortalte Lorentsen til Seilmagasinet. - Jeg var ikke med da, men kjøpte båten, «Frøya», av ham etterpå og seilte selv flere Buenos Aires–Rio-seilaser. Senere byttet Lorentzen ut «Frøya» med «Saga». I en periode eide Lorentzen også en entonner. Det var like etter at kronprins Harald hadde vunnet VM i klassen i 1987 med «Fram X».– Jeg måtte jo prøve meg jeg også, sier Lorentzen, som imidlertid ikke lyktes helt med entonneren, selv med den brasilianske OL-mesteren Torben Grael om bord. Da kvittet han seg med den og gikk tilbake til «Saga».

Likte ikke å være pensjonist

Erling Lorentzen solgte seg ut av treforedlingsbedriften han bygde opp i Brasil. Til tross for at det sikret familien en milliardgevinst, lå det ikke til Lorentzens natur å hvile på sine laurbær. Derfor hadde han startet et nytt prosjekt med skogplanting i Afrika. Ordet pensjonist hadde han ikke hørt, og pensjonisttilværelsen var ham fremmed. - Fordelen med seiling er at man kan drive på med det til langt opp i årene. Hardt arbeid og seiling holder meg ung. sa Lorentzen til seilmagasinet

Motstandsmannen

Man kan ikke skrive om Erling Lorentzen uten å nevne hans innsats for Norge under krigen. Da tyskerne invaderte Norge i 1940 meldte Lorentzen seg som frivillig, bare 17 år gammel. Etter den norske kapitulasjonen dro han til Skottland der han fikk trening med Kompani Linge. Han samarbeidet blant annet med motstandsmannen Gunnar Sønsteby, kjent som «Kjakan».

Giftet seg med prinsesse Ragnhild

Da kongefamilien 7. juni 1945 vendte tilbake til Norge etter fem år i eksil, var Lorentzen livvakt. Det var slik han møtte sin tilkommende kone, Ragnhild – kronprins Olavs eldste datter. De giftet seg i 1953 og fikk tre barn, hvorav den eldste, sønnen Haakon utmerket seg både som paraglider, surfer og seiler.