ANTIKK: «Rakkertøsen» skal seile Færder’n og er 117 år.

Færder’ns eldste båt er 115 år

En gjeng i Tønsberg har løftet frem «Rakkertøsen» fra kystkulturmiljøet i Tønsberg for å seile regatta.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsket egentlig å seile klassen for klassiske treseilere, men tiden ble litt knapp. Vi seiler derfor Turglede, forteller Håvard Holtskog Myrland fra dekk av båten i det han passerer Oscarsborg. Han ble oppfordret av Loggen Kystlag å delta i Færderseilasen, en båt som kan karakteriseres som en museumsgjenstand.

ANTIKK: «Rakkertøsen» skal seile Færder’n og er 117 år.
KLAR: Håvard Holtskog Myrland på vei nordover for å seile i Turgledeklassen.
ORIGINAL: «Læge Axel Rosenberg i Fåborg på familietur i «Harriet IV» en 6-meter han fikk bygget hos Schulstocks i Norge.
Rakkertøsen underveis fra Danmark. Rigget med bermudarigg.

Bygget i Tønsberg

«Rakkertøsen» en 6mR Cruiser bygget i Tønsberg av O. E. Schulstocks Baadbyggeri i 1909. Båten ble bestilt av en dansk kunde etter en kortlevet målereget som hadde til hensikt å fremme bedre turegenskaper. Københavnregelen ble avskaffet samme år. Båten fikk navnet «Harriet IV» da den var ny. Først i 1947 fikk båten navnet «Rakkertøsen». Båten ble værende i Danmark i nesten 100 år.

Gitt i gave

Jacob Bach ønsket å donere seilbåten til Norsk Maritimt Museum, og museet henvendte seg til kystkulturmiljøet i Tønsberg som takket ja. Medlemmer i Loggen Kystlag henne «hjem» for egen kjøl i år 2002. Det var ikke før i 2018 at båten var restaurert og satt tilbake til original stand.

Nå Håvard Holtskog Myrland blitt engasjert i miljøet, og Færderseilasen blir første prøvelse.

– Vi har brukt noen timer med lakkpensel, men også med tekniske løsninger som lanterner, forteller Myrland.