Færderseilasen 2010

Færderseilasen med større valgmuligheter for deltakerne

Nytt rundingsmerke og «Færder Offshore» gir seilasen en ny vri.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 9. juni er det klart for Færderseilasen, den 76. i rekken. I en melding fra KNS fremgår det at det i 2023 vil være endringer av løpene, og at seilerne får en større grad av valgfrihet.

I 2017 flyttet Færderseilasen fra Horten til Tønsberg. Gjennom disse årene har arrangøren, KNS høstet mange erfaringer, og dette, i tillegg til tilbakemeldinger fra deltagerne, har gjort at man nå har valgt å justere løpene i seilasen. Grunnlaget for dette er at det ved visse vindretninger blir lite variasjon for seilerne underveis i seilasen. Dette medfører igjen til begrensede taktiske og strategiske muligheter for deltagerne.

KNS har derfor innført et nytt rundingsmerke ved Slagentangen. Dette vil utjevne forholdet mellom kryss og lens på seilasen, og åpner opp for strategiske valg i forhold til Bolærne. Det nye rundingsmerket gjelder for de som runder Hollænderbåen og Tristein, og disse løpene vil da bli ca. 10 nautiske mil lengre.

KNS vil også gi deltagerne mulighet til å velge hvilket løp de vil seile. Ved påmelding vil deltagerne få valget mellom Mefjordbåen, Hollænderbåen og Tristein. Ved tilfeller der sikkerhet eller sportslige elementer har stor betydning forbeholder KNS seg retten til å plassere båtene i klassen de mener er riktig.

KNS har fått tildelt VM for ORC-Doublehanded i 2024, og dette mesterskapet gjennomføres i forbindelse med Færderseilasen, med målgang i Tønsberg. Deltagerne vil starte i Oslo og seile et løp som tar ca. 72 timer. I 2023 arrangers dermed prøve-VM – «Færder Offshore» – som egen klasse i Færderseilasen, med start onsdag 7. juni fra Oslo.