I TOPPEN: Yngve Lønmo fortsetter å vise konkurrentene hekken og kunne innkassere seier i Færderseilasen. Med det ligger han landets beste shorthanded-seiler for tiden.
I TOPPEN: Yngve Lønmo fortsetter å vise konkurrentene hekken og kunne innkassere seier i Færderseilasen. Med det ligger han landets beste shorthanded-seiler for tiden.

Yngve Lønmo viser fortsatt alle hekken

Yngve Lønmo fortsetter der han slapp i 2019. Han topper nå både SEILmagasinet shorthanded-ranking og listen over Årets shorthanded-seiler 2020.

Publisert Sist oppdatert

mmYngve Lønmo fra Hurum ble Årets shorthanded-seiler i 2019 og gikk inn i sesongen 2020 som ener på SEILmagasinet shorthanded-ranking. I helgen vant han og faren, Asbjørn, sin klasse i Færderseilasen, og med det topper Yngve Lønmo listen over årets beste shorthanded-seilere, og nå ligger sønn og far som nummer en og to på rankingen.

Færder-seilasens spesielle omstendigheter i år gjorde den til en stor shorthanded-begivenhet med godt over 100 båter fordelt på syv klasser. Det betød utdeling av mange rankingpoeng, og endringene på rankinglisten etter helgens regatta, er følgelig store.

På toppen av rankinglisten troner Yngve Lønmo med et solid poengforsprang på faren Asbjørn, som på sin side har rykket opp fra 5. til 2. plass etter Færder’n. Hele 340 poeng ligger Yngve foran sin far. Harald Walder fra Bærum beholder 3. plassen sin etter å ha blitt nummer tre i singlehanded-klassen som rundet Tristeingrunnen. Thomas Robberstad fra Stavanger, som ble uplassert i Færderseilasen, har falt ned fra 2. til 4. plass.

Rokkeringer bakover i rekkene

Ny inne blant de 10 beste er Olav Mork Bjørnås fra Nesodden, som etter 4. plass i Færderseilasen, har klatret fra 18. til 8. plass. Dermed skjøv han Christine Walder fra Bærum ut av topp 10-listen. Hun deltok ikke i Færderseilasen, men er likevel fortsatt den høyest rankede kvinnelige seileren. Forspranget hennes krymper imidlertid, og etter 4. plass sammen med Ole Aabel (Asker), er Bente Vikenes fra Asker nå nærmeste utfordrer til Christine Walder. 101 poeng skiller de to nå. Eira Naustvik fra Asker, som var nest best før Færderseilasen, er nå nummer tre blant kvinnene.

UTFORDRER: Bente Vikenes som seiler sammen med Ole Aabel, er en utfordrer til Christine Walder, som fortsatt er landets beste kvinnelige shorthanded-seiler.
UTFORDRER: Bente Vikenes som seiler sammen med Ole Aabel, er en utfordrer til Christine Walder, som fortsatt er landets beste kvinnelige shorthanded-seiler.

Blant de 25 beste er det nå fem nye seilere:

 • Petter Hegle, Holmestrand er nummer 18 – opp fra 28. plass
 • Elling Rishoff, Asker – opp fra 32. til 21. plass
 • Håkon Hjorthøy, Asker – opp fra 26. til 23. plass
 • Bente Vikenes, Asker – opp fra 46. til 25. plass
 • Ole Aabel, Asker – opp fra 46. til 25. plass.

Blant de 50 beste er det bare to nye. Andreas Abildgaard fra KNS er nå nummer 38 etter å ha ligget på 77. plass. Takket være seier i sin klasse, har John Bjørn Fossdal fra Åsgårdstrand gjort et gedigent hopp fra 152. til 44. plass.

Nye blant de 100 beste er:

 • Mikael Khei, Sarpsborg – opp fra 112. til 55. plass
 • Tore Kandahl, Asker – opp fra 477. til 73. plass
 • Morten Nissen-Lie, KNS – opp fra 147. til 77. plass
 • Kristian Fæste, Drøbaksund – opp fra 141. til 79. plass
 • Anders Toppe, Asker – opp fra 563. til 80. plass
 • Pål Tønnesson, Moss – etter seier i Færder’n går han rett inn på 82. plass
 • Thomas Nilsson, KNS – han seilte sammen med Tønnesson og gjør tilsvarende innhopp på listen
 • Marius Andersen, Frognerkilen – opp fra 356. til 90. plass
 • Harald Klæboe, Drøbaksund – opp fra 462. til 92. plass
 • Vidar Moe, Fredrikstad – opp fra 125. til 97. plass
 • Hans Christian Grande, Moss – opp fra 298. plass til 99. plass

Se hele rankinglisten.

 • På grunn av ufullstendig og feilaktig resultatliste i Færderseilasen er det noen feil på denne publiserte rankinglisten. Blant annet har Per Haugen fått poeng han ikke skulle ha hatt, mens Tim Sandberg ikke har fått de poengene han skulle ha hatt. Riktig plassering på Per Haugen er 7. plass, mens Tim Sandberg er nr. 17. Mikael Heimonen mangler på listen.

Kommende helg går Rustad Sails TwoStar og Stord Rundt, og da vil det være duekt for ytterligere rokkeringer på rankinglisten.

Årets shorthanded-seiler 2020

Tittelen Årets shorthanded-seiler 2020 tildeles den seileren som har flest poeng når seilernes fire beste resultater i år er talt med. Yngve Lønmo som ble best i 2019, har allerede lagt seg til rette øverst også på årets liste. Dette er imidlertid en liste hvor veldig mye kan skje ennå, så rekkefølgen må vel snarere betraktes som en liten indikasjon på hvem som vil være med å prege denne listen i år.

Thomas Nilsson og Pål Tønnesson er etter sin Færder-seier på den lange Tristein-banen som ga mange poeng, på delt 2. plass.

Elise Lehre fra Frognerkilen er årets beste kvinnelige seiler så langt i år, mens Inger Birkeland fra Bærum er nummer to og Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden Seilklubb er nummer tre.

BEST HITTIL: Elise Lehre seiler sammen med Marius Andersen i «Pakalolo» og er beste kvinnelige shorthanded-seiler så langt i år.
BEST HITTIL: Elise Lehre seiler sammen med Marius Andersen i «Pakalolo» og er beste kvinnelige shorthanded-seiler så langt i år.

De 10 beste på Årets Shorthanded-seiler-liste 2020 er:

1. Yngve Lønmo, Hurum – 188,0 poeng

2. Pål Tønnesson. Moss – 137,5 poeng

2. Thomas Nilsson, KNS – 137,5 poeng

4. Tore Kandahl, Asker – 124,0 poeng

4. Anders Toppe, Asker – 124,0 poeng

6. Elise Lehre, Frognerkilen – 123,2 poeng

6. Marius Andersen, Frognerkilen – 123,2 poeng

8. Asbjørn Lønmo, Hurum – 123,0 poeng

9. John Bjørn Fossdal, Åsgårdstrand – 122,0 poeng

9. Ottar Bue, Åsgårdstrand – 122,0 poeng

Se hele listen over Årets shorthanded-seiler 2020