STAVANGER: «Virginia» er nå en ClubSwan 42

Kule båter til Færderseilasen

Ikke alle de hotte seiler VM. Her er noen båter du kanskje kommer til å snu deg etter på fredag.

Publisert

Markeder for seilbåter er nesten tørket helt inn, men det er ikke stopp. Ser du på seilnummeret på de nyeste båtene, så ser du også at alle som selger seilbåter har det tøft.

Alt i 2019 så vi seilnummer på over 16 000. Der er fremdeles ingen over 17 000. Det nyeste vi har sett er NOR 16600, og det er på en brukt importert båt.

Midetne av 80-tallet var nummeret rundt 5 000, i 2000 kom det over 10 000, og i 2012 var det over 15 000. Etter det har det vært bråstopp.

Det er to årsaker til at de som deler ut seilnummer hos Norges Seilforbund har fått en avslappende jobb. Det selges få seilbåter, og de seilbåtene som selges, brukes til turseiling.

KLASSIKER: «Virginia» har hevdet seg ofte under Færdern.

Ny «Virginia»

Knut Nygaard fra Stavanger pleier å ta turen østover for å seile Færderseilasen, og mange ganger har han tatt med pokal hjem. Han har seilt en kul Bashford 36 fra 90-tallet. «Virginia» er i år byttet ut med en enda kulere ClubSwan 42, en av de få båten med nytt seilnummer, og samme navn. Gøy er det også at kjøperen av gamle «Virginia» har døpt den om til «Telius», og tar også veien fra Stavanger.

NY: First 36 viser seg frem på regattabanen disse dager.
OPEN40: «Syllogic» er tøff og rask, og er båten me nest høyeste måletall. Båten ble bygget før Class40-reglen ble etablert.
RASK: Norges andre Dehler 30 OD seiler Færderseilasen.

Spennende nyheter

«Havild» er en First 36 fra Asker. Båten seilte doublehanded i Skagen Race og havnet på en åttende plass. Søster båt fra Tyskland seiler VM i Doublehanded. Der seiler den i største klasse. Denne båten seilte også Oslofjorden Rundt. «Havild» skal seile raskere enn en X-40, men ikke like raskt som X-43.

«Hyrrokkin» seiler VM, men i Færder’n stiller søsterbåten «Musikana. Den seiler doublehanded til Hollenderbåen med Jan Birger Jansen og Gunna Rogne.

RASK: . «Yani», Marten 49 er årets raskeste båt.
DAGSEILER: Brenta 33 vil skape oppmerksomhet.
LITEN: «Karma Police» er are 30 fot, men skal seile like kjapt som 45+ båtene. Seier under Skagen Race 2015 viser at det er mulig.

Elegante linjer

Brenta 33 seilte for første gang i fjor, og stiller i år også. Det er en langsmal dagseiler som skal holde følge med raske 40-fotere.

Den raskeste båten etter måletallet i år er Marten 49 «Yani». Den enste som kan true den fra å komme først i mål er «Karma Police» som er tilbake etter noen års hvile.

Fra innlandet

Gøy er det også at to Minitonnere har funnet veien fra Mjøsa for å seile Færderseilasen. Gjøvik Seilforening ønsker å skape et miljø for disse små regattamaskinene i Innlandet.