TURGLEDE: Etter at de første 100 båtene i Færderseilasen er påmeldt, er turGLEDE den største klassen.
TURGLEDE: Etter at de første 100 båtene i Færderseilasen er påmeldt, er turGLEDE den største klassen.

TurGLEDE-klassen størst

En firedel av de første 100 båtene som er påmeldt i Færder’n, er i turGLEDE-klassen.

Publisert Sist oppdatert

Deltagerlisten i årets Færderseilas har passert de første hundre båtene, og mye tyder på at den nye klassen som ble introdusert i 2016, «turGLEDE», vil kunne bli den virkelig store i 2017. Av de 100 båtene er hele 26 påmeldt i den nye turklassen, mens den tradisjonelle turklassen kun teller 11 båter – så langt.

Individuell start

Det spesielle med turGLEDE-klassen er at båtene ikke har noen felles start. De kan velge når de vil starte imellom to tidsintervaller fredag morgen 9. juni mellom kl 06:00 og 11:00 eller om kvelden mellom kl 17:00 og 21:00. En eller annen gang i disse tidsrommene må båtene passere mellom sjømerkene Kavringsanden og Nordre Kavringsanden.

Alle båtene som stiller i turGLEDE-klassen vil bli tildelt tracking-enheter, og det er denne som automatisk vil registrere tidsbruken. Løpet er enkelt – det er rett til den nye målgangen i Tønsberg der mållinjen består av to utlagte bøyer mellom Husøy og Jarlsø.

Man seiler etter sjøveisreglene og klassene blir inndelt etter båtlengde.

Konseptet ser ut til å ha slått godt an, og det vil kanskje kunne bidra til å snu en nedadgående trend når det gjelder deltagelsen i Færderseilasen.

Ny målgang

Nest største klasse så langt er NOR Rating Cruising med 16 båter. Under ett teller alle de ulike NOR Rating-klassene 43 båter.

Shorthanded-seilerne kan velge om de vil runde Hollænderboen eller Tristeingrunnen, og til nå har to lag valgt Hollænderboen mens ni vil seile helt ut til Tristeinboen ved Færder Fyr.

Årets store nyhet er at målgang og Færder-fest skjer i Tønsberg og ikke i Horten som tidligere. Mållinjen vil ligge mellom Husøy og Jarlsøy, mens en endelig beskrivelse av løpene ikke vil bli offentliggjort før programmet foreligger. Det er noe regattakomiteen i KNS for øyeblikket jobber med.

To dager til ende

Årets Færderseilas er en del av en Færder-fest som varer i to uker. Den innledes på Aker Brygge 3. juni med Aker Brygge Cup og Grundig Sailing Cup. 7. juni er det Mini Færder’n og 29er Cup før starten på selveste Færder’n finner sted 9. juni. Arrangementene inngår i fellesnevneren for det hele: Færder Sailing Week Aker Brygge.

Deretter fortsetter festen i Tønsberg med Færderfestival fra 9. til 11. juni og Færder Sailing Week Big Boat 17. til 18. juni. Færder Sailing Week Tønsberg heter arrangementet der.