Knuten alle må lære i sommer

Skal du gjøre nytte om bord, så lær deg halvstikk med løkke. Da kan du feste fenderne på sekunder, og løsne dem enda kjappere.

Publisert

Å legge til kai kan være et mareritt. Alt som kan gjøres i god tid, bør gjøres i god tid. Alt du trenger å vite før fenderne henges på siden er hvilken side de skal henge, og hvor høyt de skal henge. Fenderne plasseres der båten er bredest, og er det mange om bord, så er det kjekt med en mann med løs fender som kan bidre med å spare gelcoaten, om ikke alt går etter planen. 

Lag en plan

Det er greit å ta en runde i havnen, og legge en plan på hvordan man øsnker å legge til. Hvor skal båten ligge, hvordan er det med vind og strøm. Henge ut fendre, og gjøre klar fortøyningstau. Å beherske teknikken med å legge til på spring er lurt, særlig om det er vind som vil skyve båten vekk fra brygga. Det kan være lurt å sette en person på brygga, om det er mange om bord, og ingen hjelp å få fra land. 

Høyt eller lavt

Er det en flytebrygge, så heng fenderne slik at de akkurat subber vannet. Når du står på rekka som vil båten trenge litt, så når den blir rett, så henger de akkurat fria fra sjøen. 

Er det kai, eller en annen båt, så heng dem høyt. Frykter du store bevegelser, så bind dem gjerne nede, rundt selve rekksstøtten i steder for wiren. 

1: Surr tauet fra fenderen rundt rekka
2: Andre runde skal på den andre siden av enden som henger ned til fenderen.
3: Lag en åpning. Enden skal inn i åpningen.
4: Bare trekk litt av enden gjennom åpningen, slik at du danner en løkke.
5: Stram halvstikket med løkken. Tampen av tauet trekkerdu i for å åpne stikket.

Halvstikk med løkke

Den beste fenderknuten er dobbelt halvstikk med løkke. Da surrer du tauet rundt rekkewieren først på den ene siden av fender tauet, og så på den andre siden. Lag en åpning, og trekk tauet delvis gjennom, slik at du får en løkke. Da løsner du fenderen bare ved å dra i løkka. 

Har du glatt tau på federen så lag en ekstra runde med fendertauet før du fester det med en løkke.