RASKEST: Øyvind og Morten Knudsen i First 34.7 «Lethe» er ferslke norgesmestere i doubbelhanded.

Norgesmesterskapet i doubbelhanded avgjort i siste seilas

To båter var klart raskest under NM i stavanger. Brødrende Knudsen tok til slutt gullet.

Publisert Sist oppdatert

Norgesmesterskapet i Nor Rating doubbelhanded ble seilt i helgen i Stavanger med 18 påmeldte båter. Regattaen ble holdt over to dager med langdistanse på lørdag og baneseilas på søndag. Hele fire baneseilaser ble seilt.

Skarpe slørevinkler

– Under distanseseilasen ble det mye skarp slør, og da ble vår lille fokk i det minste laget, forteller Øyvind Knudsen på telefon. Han seilte First 34.7 «Lethe». De opp med en tredjeplass i distanseseilasen, deres dårligste plassering. Det ble vinneren av Shetland Race, Terje Gilje-Sørensen i JPK 1030 «Eureka» som startet best med seier, foran Håkon Hjorthøy som også vant Shetland Race, men med mannskap. Hjorthøy seiler Grand Soleil 43 »Illuminati» sammen med sin bror Christian. «Eureka» maktet ikke å følge opp under banseseilasen. Det ble en match mellom Knudsen og Hjortøy.

Vinden var relativt stabil rundt 10 m/s under distanseseilasen.

RASK: Håkon Hjorthøy har hatt god fart på sin Grand Soleil 43 denne sesongen.

God båtfart

– Vi hadde gode starter og hadde bra båtfart, særlig på kryss, forteller Knudsen som var nummer 4-5 over mållinjen, men endte opp med tre seire og en annenplass i de fire baneseilasene på korrigert tid. Hjorthøy hadde feltets nest raskeste båt etter måletall, og var alltid først over målstreken. De fikk seilt uhindret, men den store båten gjør også manøvreringen mer krevende.

– Vi var ganske slitne etter fire baneseilaser. Hver seilas var på ca en time, med mange merkerundeinger, forteller vinneren. Han ville foretrukket en bane færre runder og lengre strekk.

– Vi seilte en bane med også slør, tilsvarende den gamle OL-banen, Her ble vinden for skarp for spinnaker.

Hjorthøy seilte også meget bra, og var aldri dårligere enn nummer to. Med førsteplass i nest siste seilas ble det meget spennende.

– Det ble veldig tett, og på korrigert tid var det ofte bare sekunder som skilte oss, forteller Knudsen som vant også siste seilas foran Hjortøy, og bare ett poeng skilte dem til slutt.

Få deltagere

Kun fire båter fra Østlandet deltok i mesterskapet, og bare fem fra Stavangerområdet, to fra arrangørforeningen.

– Det var synd det ikke deltok flere båter, men det har nok blitt vel mye seiling i de siste for mange. Vi deltok også i Kaupangleden, og ankom Stavanger på Torsdag, forteller Knudsen. Han syns Stavanger Seilforening gjorde en god jobb, og at opplegget var bra. Knudsen er nå tilbake i Moss for å hente turutstyret, og skal ha seilferie på Vestlandet i sommer.

Du finner resultatlisten her.