Nautitech 44 Open

Seilegenskaper på bekostning av volum
Nautitech 44 Open imponerer mer under seil enn på utstilling. Båten er ikke billigst i klassen, men gir likevel mest for pengene.
Nautitech 44 Open ble kåret til Årets Båt i Europa for 2023. Dette er en katamaran som hadde overraskende gode seilegenskaper, høy kvalitet og gjennomtenkte løsninger. Nautitech ble i 2014 kjøpt opp av Bavaria. Det resulterte i en modernisering av verftet.
Nautitech og Bavaria har fremdeles samme eier og det er en lenke til Nautitech fra Bavarias nettside, men dette er ellers to helt adskilte selskaper med egne organisasjoner. Bavaria Norge står oppgitt som forhandler på Nautitechs nettside, og de teller på knappene om de skal satse på båter med flere skrog.
Vi tok 44 Open ut fra La Rochelle i september i 4-5 sekundmeter vind, og fikk seilt båten med gennaker, selvslående fokk og Code-seil.
Sporty flerskrogsbåt
En katamaran er også et kompromiss. Komfort betyr gjerne stort volum og høy vekt. Gode seilegenskaper betyr lavt tyngdepunkt, lav vekt og smale skrog. Vekten skal også være sentrert så nær midten som mulig.
For seiling på havet er det dessuten en fordel med god avstand mellom vann og bro mellom skrogene. På Open 44 er avstanden på 75 cm. God avstand reduserer bølger som klasker opp under salongen og skaper ubehageligheter. Nautitech Open 44 er en katamaran med smalere skrog og lavere overbygg. Du får ikke flybridge eller klassens beste interiør, men du får en båt som gir mer komfort på havet og som lettere kan rømme unna lavtrykkene.
Nautitech Open 44 er ett tonn lettere enn Lagoon 42 og nesten fem tonn lettere enn Lagoon 46, men to tonn tyngre enn Outremer 45. Dette gir en utmerket balanse mellom pris, egenskaper og komfort. Prisen for 44-foteren starter på 560 800 euro uten moms, det tilsvarer vel seks millioner kroner.
En god seilfølelse
Jeg liker katamaraner og forstår godt hvorfor så mange kjøper slike båter, men det er alltid en skuffelse å komme om bord på en katamaran etter å ha seilt en rask enskrogsbåt. En katamaran er komfortabel, men føles død. Det er ikke bare det at båten ikke krenger som gir en død følelse, du får heller ingen følelse med roret. Det er gjerne lang, innimellom også hydraulisk, overføring fra ratt til ror.
Å seile Nautitech var bare en glede og ingen skuffelse. Jeg opplevde at jeg kunne føle akselerasjonen i vindkastene og at jeg kunne «kjenne» båten via rattene.
Vi klarte nesten å seile vindens hastighet på slør, og med syv knop på kryss ble jeg imponert.
Marc Lombard har konstruert båten for å kunne seiles under alle mulig forhold med bare tre seil: Fokk, storseil og gennaker. Testbåten hadde derimot fire seil, en mindre, selvslående fokk og et code-seil for skarpe vinkler i lett vind. Med fire seil får båten bedre kryssegenskaper i mye vind og bedre skarp-sløregenskaper i lett vind. Vi starten med gennaker og holdt 7-8 knop i 8-10 knops vind med litt skjæring.
En større fokk ville nok vært bedre enn en selvslåer i den lette vinden, men du verden så enkelt det er. Vi holdt følge med enskrogsbåtene: Litt raskere gjennom vannet, men med litt lavere høyde. 50 grader sann vind virket å være en god kryssvinkel med dette oppsettet. Båten kan gå høyere, men da blir farten kraftig redusert. Tallet vi fikk passer godt med polardigrammet.
Med Code-seilet fikk vi nesten like god høyde som med fokk, og sannsynligvis bedre VMG, fart mot vinden. Høyest fart oppnådde vi med Code 0 med sann vindvinkel på rundt 100 grader. Da nærmet vi oss ni knop. Code-seilet skjøtes skarpt, fra hyttedekk. Det begrenser seilets størrelse. Polardiagrammet sier at katamaranen skal gjøre over 10 knop på slør i 8 m/s, og hele 13 knop i 10 m/s.
Nautitech har ikke stikkjøler som Outremer, men litt kortere og dypere, faste kjøler enn konkurrentene. Det er med å gi bedre kryssegenskaper uten en fordyrende løsning som også stjeler av volumet under dekk.



Lav bom
Katamaraner må reve seilene etter en tabell. Under starten av ARC 2022 så vi dette godt. Turkatamaranen startet i 10 m/s vind med to til tre rev, mens enskrogsbåtene nøyde seg med ett.
Med en katamaran må eieren være nøye med å redusere seilarealet. Der enskrogsbåter får økt stabilitet etterhvert som de krenger er det motsatt for katamaraner. De har høy stabilitet når de seiles flatt, men om lo skrog løfter seg ut av vannet reduseres stabiliteten og båten kan kullseile. Selv om katamaraner ikke har ballast gjelder det å ha lavt tyngdepunkt og få seilarealet så langt ned som mulig.
Nautitech har plassert styreposisjonene akter, én på hvert skrog. Det har fordeler og ulemper. Største fordel er at bommen kan subbe hyttedekk. Det gir lavere tyngdepunkt og båten tåler mer duk. Lav bom stenger også glippen under bommen og hindrer at trykket mellom le og lo side av storseilet utlignes. Det gir mer effekt av seilet.
Ulempen ved å ha bommen lavt er at det krever doble ratt, og sikten til le er redusert. Jeg opplevde å ha grei oversikt, takket være de vertikale vinduene i overbygget, som gir bedre sikt, og mindre refleksjoner. Denne styreposisjonen gir også bedre kontroll ved tillegging til kai.
Styreposisjonen har solskjerming og rormannen står godt beskyttet i litt vær. Det er greit å trimme seil og løygang fra styreplassen. Alt av skjøter og fall er ført åpent, for å gi minst mulig friksjon.
Diger cockpit
Nautitechs Open-konsept er å flytte salongen ut i åpen luft. Det store sittegruppen er utenfor den digre skyvedøren mens det er kun en liten sittegruppe inne. Dette er supert i varme strøk. For seiling i Norge vil det være mulig å pakke inn uteområdet med en cockpitkalesje for å gjøre det varmere og lunere.
Ute er det sitteplass for åtte rundt spisebordet med to puffer. I tillegg er det én benk akter og én på babord side av cockpiten.
Cockpiten er lav, og det er kun to trinn ned til badeplattformen. Jolla kan henge på daviter mellom skroget. Med en katamaran vil eieren ligge mer på svai, og heller bruke jolla til havn.
Katamaranen har et lett forskip og har derfor begrenset utnyttet areal foran overbygget. Her er det stuveplass og ankervinsj, men også plass til en solseng delvis over trampolinen.




To, tre eller fire lugarer
Nautitech Open 44 har nye ideer også under dekk. Selve salongområdet har bare en liten sittegruppe, men her er skikkelig kartbord med fantastisk sikt fremover.
Innredningen er i mørkt valnøttre og dørk i lysere alm. Stilen er ganske tung, og kanskje ikke alles favoritt, men kvaliteten og finishen er høy.
Byssa er også høyt prioritert, med gode arbeidsforhold. Byssa er i praksis halve salongen og er delt med et ståbord. Dette bordet er perfekt for navigering, matlaging, eller for å holde utkikk med en kaffekopp i neven. For dem som fremdeles foretrekker papirkart er det genialt. Byssa har 144 liter kjøleskuffer og gassovn i hjemmestørrelse. I tillegg er det mulig med ekstra fryser og oppvaskmaskin. Med to luker i vinduene er det gode muligheter for gjennomlufting på varme dager.
Testbåten hadde tre lugarer, men modellen kan også leveres med to eller fire. Selv om skroget er utvidet over vannlinjen er lugarene smalere enn hos konkurrentene. Det gir trangere lugarer og trangere bad, men sammenlignet med enskrogsbåter er det ikke noe å klage på.
På testbåten var den fjerde lugaren omgjort til et arbeidsrom, noe produsenten kaller «smartroom». Her var det god plass til utstyr, verksted, vaskemaskin og tørkerom,en super løsning for langturseiling. Ulempen er at eierlugaren ikke blir så super som hos konkurrentene. Om du ikke ser ideen med dette rommet, så kan du få det som bad og ha sofa i eierlugaren, der testbåten hadde badet.
Nautitech 44
LOA: | 13,30 m |
Vannlinje: | 13,02 m |
Bredde: | 7,36 m |
Dybde: | 1,44 m |
Vekt: | 10,9 tonn |
Mastehøyde: | 21,4 m |
Storseil: | 75 kvm |
Fokk: | 30 kvm |
Motor: | 2 x 30 hk |
Diesel: | 2 x 300 l |
Vann: | 2 x 250 l |
Pris euro: | 565 000 |



Køya bak er 1,6 meter bred, og køya forut er 1,20 på det smaleste.
Imponerende byggverk
En katamaran skal være lett og samtidig sterk. En slik konstruksjon utsettes for enorme krefter, både fra bølger som vil vri skroget og fra riggen, hvor masten presses ned og vantene strekker dekket opp.
Vi har hørt om katamaraner der skott har gått i oppløsning. Disse har vært av finér. Nautitech gjør et nummer av at skottene er bygget i sandwich og lamineres til skroget mens det fremdeles er i formen. Alt er vakuumstøpt.
Vi opplever Nautitech som en litt anonym katamaran. Du blir ikke overveldet av interørdesign, volum eller fancy løsninger. Dette er en båt som først imponerer når du er ute og seiler. Alt virker nøye planlagt og løsningene er først og fremst utviklet for å ha det komfortabelt underveis.
Det er godt med plass til å leve om bord, selv om det er trangere rundt køyene enn på lignende båter. Finishen er super og båten fremstår som et kvalitetsprodukt. Den er ikke markedsledende på pris, men kanskje best på hva du får for pengene.
Katamaraner er populære, men dyre. Nautitech er ikke en prisvinner, men vi mener at den høye kvaliteten gjør at 44 foteren gir mye for pengene. ja, du må ut med åtte millioner kroner, men så er dette også et flytende landsted. •