TREDJE RUNDE: Tredje runde i seilsportsligaen går i Florø denne helgen, og et av lagene som vil kjempe der kommer fra Ran Seilforening. Laget ledes av Oscar Nøttingnes Skovly som ble norgesmester i ILCA 6 tidligere i år.
TREDJE RUNDE: Tredje runde i seilsportsligaen går i Florø denne helgen, og et av lagene som vil kjempe der kommer fra Ran Seilforening. Laget ledes av Oscar Nøttingnes Skovly som ble norgesmester i ILCA 6 tidligere i år.

Spennende innspurt i seilsportsligaen

Norsk Seilsportsliga har sin tredje serierunde i Florø kommende helg, og det går mot en spennende innspurt. Mange foreninger kan vinne og mange kan rykke ned.

Publisert

Det drar seg til i seilsportsligaen der 30 seilforeninger konkurrerer i det som må kunne kalles seilsportens svar på alle andre lagidretters serier sesongen igjennom. Som i mange av de andre seriene, kjempes det også i seilsportsligaen om å få delta i Champions League; i Sailing Champions League. De fire beste lagene i den øverste divisjonen, eliteserien, får sjansen til å forsøke seg der og møte lag fra et tyvetalls andre nasjoner. Og som i andre serier; de dårligste lagene rykker ned.

Tredje runde går lørdag og søndag i regi av Florø Seilforening, og det er første gang seilsportsligaen er på besøk der.

– Dette er en stor begivenhet for oss. Det er veldig inspirerende og det skaper engasjement, sier Frode Stavang, som er primus motor for ligaseilingen i foreningen.

Florø Seilforening er representert i eliteserien, og som arrangør har de også fått disponere en ledig plass i 1. divisjon.

Fire ligger an til Champions League-plass

Etter de to første serierundene er det Åsgårdstrand Seilforening som har tatt ledelsen i eliteserien foran Tønsberg Seilforening. De to foreningene har fått et lite forsprang på de øvrige lagene, men forspranget er på ingen måte stort nok til at ikke mye ennå kan endres. Åsgårdstrand må for aller første gang klare seg uten sin faste skipper og rormann, Jostein Grødem. Den rollen har Trym Markussen overtatt i Florø, og han har store sko å fylle.

Bak de to lagene følger BI Athletics – BI-studentenes idrettslag – som vant den andre runden i Larvik og som senere i år skal seile Sailing Chamipion League-finale på Sardinia. De stiller med det samme laget de har hatt begge de første rundene. Det betyr at konkurrentene møter et svært sammensveiset lag.

BI ATHLETICS: Ligaseiling er blitt en populær studentidrett, og aller best er studentene fra BI.
BI ATHLETICS: Ligaseiling er blitt en populær studentidrett, og aller best er studentene fra BI.

Moss på 4. plass innehar for øyeblikket den siste Sailing Champions League-plassen, og de stiller med et svært rutinert lag med en kvartett av godt voksne menn som blant annet inkluderer NSFs generalsekretær, Per Christian Bordal.

Ingen ønsker å rykke ned, men noen må

I den andre enden av eliteserien ligger Larvik Seilforening, Askøy Seilforening, Oslofjorden Seilkubb og Nesodden Seilforening på de mest utsatte plassene med tanke på nedrykking til 1. divisjon. Oslofjorden Seilklubb, som vant 1. divisjon i 2019 og er nyopprykket i eliteserien, føler seg åpenbart ikke komfortabel på nest sisteplass og stiller med et kanonlag i Florø med Kristoffer Spone som skipper. Han forbindes gjerne med KNS, men i seilsportsligaen har han valgt å seile for Oslofjorden Seilklubb. Han har med seg sønnen Fabian, Børre Hekk Paulsen og Mari Sveen.

Larvik Seilforening har i alle år seilt og beholdt plassen i eliteserien, og de vil neppe endre den statistikken i år og stiller med et rutinert lag med H-båt-seieren Lars Nilsen i spissen.

Sørlandet er representert med tre foreninger. Grimstad og Lillesand har vist solid og jevn seiling i det to første rundene og ligger på 5. og 6. plass. Begge lag stiller med rutinerte seilere som ventelig vil markere seg i øvre halvdel i Florø også. Rundt Arendals Seilforening hersker det noe usikkerhet. Foreningen har ikke offentliggjort laget ennå, og de har vært ujevne i de to første rundene med 2. og 15. plass.

Oslofjorden, BI-studentene og Moss vil være de fremste favorittene til å vinne eliteserierunden i Florø dersom man skal plukke ut tre kandidater.

Tre foreninger uteblir

I 1. divisjon er deltagelsen tynnere enn vanlig. Tre store seilforeninger, Asker, Oslo og Sandefjord, har ikke klart å stille lag i Florø.

– Det betyr at vi vil måtte gjennomføre runden med kun fire båter i seilasene i stedet for de vanlige fem, sier Magnus Hedemark, som er leder for den praktiske gjennomføringen av seilsportsligaen.

KNS, som rykket ned til 1. divisjon etter 2019-sesongen, leder 1. divisjon med NTNUI Seilings 2. lag på andreplass. I posisjon til å rykke opp ligger også Stavanger Seilforening, som seiler sin første ligasesong i år, og Kragerø Seilforening.

Det er imidlertid gode foreninger som følger rett bak. Risør Seilforening, som stiller med Tomas Mathisen som skipper, ligger på 5. plass. Tomas har seilt foreningen til seire i atskillige ligarunder tidligere. og Risør Seilforening er nok lystne på en plass i den øverste divisjonen igjen.

Risør, KNS og Stavanger holdes som de tre favorittene i 1. dvisjon når lagene møtes i Florø 11. og 12. september.

Godt synlig regattabane

Banen vil ligge umiddebart utenfor Florø Seilforenings klubbhus på Fureholmen der publikum vil kunne få god oversikt over det som foregår ute på banen. Alle båtene vil ha trackere om bord, slik at hver eneste ligaseilas også kan føles direkte via SAPs kart- og resultatsystem via PC, nettbrett eller mobiltelefon.

FRODE STAVANG: Frode Stavang er primus motor for ligastevnet i Florø, ved siden av at han selv er deltager.
FRODE STAVANG: Frode Stavang er primus motor for ligastevnet i Florø, ved siden av at han selv er deltager.

Værvarselet lyder på lett vind fra sør og regn om lørdagen, mens det søndag er varslet laber bris fra nord og oppholdsvær. For arrangørene er utfordringen å legge en bane innenfor det de kaller «hundremetersbeltet». Utenfor denne grensen faller dybden til 400 meter, og det kan det bli vanskelig å legge ut rundingsbøyer.

– Vi satser på å kunne holde oss innenfor, sier Stavang, som for øvrig har hatt noen travle uker i forkant av ligastevnet i Florø.

Mye logistikk med båtene

Foreningen har selv ingen J/70-er, så de ni-ti båtene som skal benyttes, har de måttet hente herifra og derifra. Planen om å frakte de fem ligabåtene til Oslofjorden Seilklubb langs kysten per skip, måtte skrinnlegges. Båtene har derfor måttet bli fraktet per bilveien fra Østlandet.

– Vi har plukket opp de fem båtene i Lærdal. Heldigvis har vi noen ungdommer som er glade i å kjøre bil som har hentet dem. I tillegg har vi møtt båter som er blitt kjørt fra Ålesund på halvveien, og noen båter er blitt kjørt fra Son og Moss.

– Det er en del logistikk som må til for å få til dette, men seilsportsligaen er et arrangement som skal favne hele Norge, og vi er veldig glade for den entusiasmen og ståpå-viljen vi møter i Florø, sier Magnus Hedemark.

MAGNUS HEDEMARK: – Herlig å møte entusiasmen i Florø. sier han.
MAGNUS HEDEMARK: – Herlig å møte entusiasmen i Florø. sier han.

For Florø Seilforening er ligastevnet en stor begivenhet, og de vil benytte anledningen til å vise hva de holder på med. Publikum som kommer for å se på, vil også slev kunne få prøve både kjølbåt- og jolleseiling – eller padle på SUP-brett. I forkant av av ligastevnet har dessuten de fleste av foreningens juniorer fått prøve J/70-seiling.

– Det har vært populært. Vi må jo vise dem hva slags moro de kan holde på med når de blir litt eldre, sier Frode Stavang – som i 2018 ble kåret til Årets ildsjel av Norges Seilforbund.

Ikke helt uten grunn.