Fra Syria til seiltur i Oslofjorden

Nabeeh Samaan kom til Norge over grensen fra Russland på sykkel i desember. En seiltur er i sterk kontrast til hans første møte med Norge.

Publisert Sist oppdatert
VENNER: Dave Stebbing har kommet i kontakt med Nabeeh Samaan gjennom flyktningguide, ett tiltak fra Røde Kors.

Nabeeh Samaan  kommer fra byen Homs, og var med på de første protestene som utløste krigen i Syria. Ikke viste han da hva som var i vente. Nå er byen lagt i ruiner, og familien lever på et minimumnivå, men han mener de er relativt trygge nå.

To flyktinger

Mange syriske flykninger har det tøft. Røde Kors har startet en fadderordning, Flyktningguide, hvor vi kan være med å hjelpe. Dave Stebbing har bodd i Norge i over ti år, men er selv en flyktning. Han følte at fremtiden var usikker i Zimbawe hvor han har vokst opp. Stebbing er glad i å seile, og Oslofjorden er et sted som har gitt han mye glede. Stebbing er fadder for Samaan og spurt meg om vi kunne ta en tur.

Aldri seilt

Nabeeh Samaan  har sittet i en bitteliten båt, men har aldri vært om bor i en seilbåt før. Han kan heller ikke svømme. Jeg forklarer hva som vil skje når vinden kommer i seilene. Krengning, vekt i kjølen, osv. 

Samaan  tar roret ut fra brygga, og styrer mesteparten av tiden. Rorkult er uvant, og refleksen gjør at han svinger feil vei i starten, men ikke verre enn at han klarer å holde baugen opp mot vinden når seilene heises. Det blåser frisk når vi legger ut. Vindmåleren er tidvis oppe i 10 m/s, så vi setter et rev i storseilet. Samaan får godt spenntak i cockpiten.

Blir like i båt

Vi er tre helt forskjellige personer, med ulike historier, men i cockpiten er vi like. Det er vanskelig å forstå hva Samaan  har opplevd. 

– Det var svært få religiøse i Syria før krigen. Muslimer, jøder og kristne bodde ved siden av hverandre, og ingen tenkte noe på det, forklarer flyktingen som selv kommer fra en kristen bakgrunn. Han har opplevd at venner og naboer har blitt radikalisert, men mener at krigen er styrt fra utsiden av Syria. 

Nabeeh Samaan er ikke redd, selv om båten til tider ligger med ripa i vannet, men viser heller ikke vill begeistring. Å legge ut på en hard kryss er kanskje ikke den beste måten å vise seilingen på, men praten gikk løst, og Samaan sa ikke nei til en velfortjent øl når båten lå klappet til kai. 

VENNER: Dave Stebbing har kommet i kontakt med Nabeeh Samaan gjennom flyktningguide, ett tiltak fra Røde Kors.