NORGES SEILFORBUND

PÅ FOILER: Wordl Sailings ungdom-VM skal blant annet seiles i Nacra 15. Nå etterlyses seilere som vil representere Norge.
PÅ FOILER: Wordl Sailings ungdom-VM skal blant annet seiles i Nacra 15. Nå etterlyses seilere som vil representere Norge.

NSF satser på Nacra 15

Norges Seilforbund skal sende et lag til junior-VM i Nacra 15 i desember i år. Nå etterlyser de kandidater mellom 13 og 19 år.

Publisert Sist oppdatert

For øyeblikket pågår EM i OL-klassen Nacra 17 i Kiel i Tyskland, der det for første gang benyttes foiler på båten i et mesterskap. I desember i år går World Sailings junior-VM i Sanya i Kina, der en av klassene er lillesøsteren til Nacra 17, Nacra 15 –  en katamaran som har hatt foiler fra første stund.

Dette er en klasse Norges Seilforbund akter å stille lag i, og dette er en klasse seilforbundet akter å satse på fremover.

– Seiling som sport har nådd et nytt nivå innen teknisk utvikling. Derfor er det helt naturlig at NSF nå tar grep om foiling og setter det på programmet, sier Rigo de Nijs, sportssjef I NSF, på forbundets nettside.

Jakter på kandidater

Nå jakter forbundet på kandidater til det norske VM-laget og har startet et uttagningsprogram som begynner med en samling 2. og 3. september i Moss. Laget skal bestå av en jente og en gutt.

– Vi følger World Sailing og satser på Nacra 15 som ungdomsbåt og en inngang til foilende båter. Dette uttaksprogrammet er første steg, og vi håper at mange foreninger og klasseklubber bidrar med kandidater, sier Rigo deNijs.

Anskaffer to båter

Nacra 15-satsingen til Norges Seilforbund slutter imidlertid ikke med VM-et i Kina.

– NSF har bestilt to Nacra 15 som blir levert i begynnelsen av 2018 og da skal vi starte et trenings- og regattaprogram som også inkluderer et samarbeid med en internasjonal satsning. Dette blir spennende og åpner opp helt nye muligheter for de som vil satse, sier deNijs.

NSF slår på sin nettside fast at seilsporten er i rivende utvikling for tiden og at det er teknologien foiling som har gjort at seilingen er blitt mye raskere, mer utfordrende og ikke minst mer spektakulær.

– De dyktigste seilerne kan nå seile to til fire ganger raskere enn vinden med det rette utstyret.

– Den store fremgangen ligger i at det som tidligere bare var tilgjengelig for seilere med millionbudsjetter, nå er mulig for alle. Utstyret og båtene som foiler har blitt mye billigere, sier de Nijs.

Ny «pyramide»

«Styret i NSF har tatt denne utviklingen inn over seg og ser det som en del av sitt mandat å peke ut en vei for fremtidige toppidrettsutøvere. Foiling eller såkalt «apparent wind-seiling» er den røde tråden i denne formen for seiling. Det betyr at unge seilere kan gå fra å 2,1 knops seiling i Optimist til 23 knops seiling på foiler i løpet av én sesong», skriver seilforbundet.

NSF ser derfor for seg en fremtidig utviklingsstige som ser slik ut:

1. Optimist, Feva

2. 29er, Nacra 15

3. Waszp eller Ifly

4. Mach 2 eller Nacra 17

5. Extreme 40, GC 32 eller AC 45

– Det er viktig å påpeke at dette først vil kan bli en realitet om 3–5 år, og at det er opp til den enkelte klubb hvordan de vil drive sine utviklingsprogram. NSF ønsker bare viser vei for hvordan klassene kan komme til å se ut i fremtiden, sier de Nijs.

Les: NSF satser på foilende katamaraner