RASKEST: Francis Joyon taklet de utfordrende forholdene mot mål best, og vant med syv minutter.

Francis Joyon vant på målstreken

Ny rekord i Route Du Rhum etter en særdeles spennende avslutning.

Publisert Sist oppdatert
VETERAN: Francis Joyon har satt mange rekorder opp gjennom årene men har aldri vunnet Route Du Rhum før nå.

62-åringen taklet de utfordrende vindforholdene rundt øya best, og klarte å snike seg forbi Francois Gabart kun 12 nautiske mil før mål. Med en seiltid på 7 døgn, 14 timer, 21 minutter og 47 sekunder så satte Joyon ny rekord i regattaens 40 år lange historie. Joyon var bare 7 minutter og 8 sekunder, eller 0,6 nautiske mil bak den erfarende vinneren. Joyon slo rekorden med bare 46 minutter og 45 sekunder, en rekord satt av Loick Peyron for fire år siden med samme båt, men med fargene til Banque Populair.

For Francois Gabart så ble Route Du Rhum et digert nederlag. 35 åringen har vunnet alt han har stilt opp i, de senere årene. I går ble det kjent at Gabart har hatt flere uhell og skader om bord i løpet av regattaen.

Merittert seiler

Francis Joyon har seilt Route Du Rhum seks ganger, men aldri vunnet før nå. Men han har vært en ener i soloseilas med digre trimaraner. Han slo Ellan MacArthurs solorekord rundt jorda i 2008 med 57 dager 13 timer 34 minutter og 6 sekunder, og barberte vekk hele to uker. Han har satt rekord over Atlanterhavet, og han holder Jules Verne Trophy, og seilte jorda rundt med mannskap på 40 døgn i 2016-2017 med samme båt som han brukte nå.

Optimalisert båt

I vinter har båten fra 2006 blitt modifisert. Den har fått nye foiler, og T-foiler på rorene. Nye seil er det på båten, og Joyon har også plassert en sykkel i cockpiten, en sykkel koblet fast til vinsjene som gjør det mulig å bruke beina til å trekke inn skjøter. Det skal gjøre seilhåndteringen kjappere, og kan være en av faktorene til at han passerte Gabart på vei mot mål.

Francis Joyon har seilt mye i karibia, og er kjent med lokale forhold. Det kan også være grunnen til at ha seilte inn Gabrats forsprang på 56 nm det siste døgnet.

Korteste kurs fra St Malo til Guadeloupe er 3 542 nm. Joyon seilte 4 367, somgir en snittfart på 23,9 knop gjennom vannet. 

 

REKORDER: IDEC er blitt optimalisert i vinter. Denne båten holder også rekorden rundt jorda.
PASSERT: Joyon passerte Gabart kun 12 nm før målstreken.