Francois Gabart tyvstartet

Oppdatert: Hele fem båter var for tidlig over linjen, og måtte snu. En sveitser leder Vendee Globe, to timer etter start. Kl 20.00 er Gabart i tet.

Publisert

Franskmenn dominerer Vendee Globe, og alle favorittene er franske, men beste franskmann ligger nå på tredjeplass. I tet ligger Bernard Stamm fra Sveits og Javier Sanso fra Spania.

Tyvstart

Det var en aggressiv start. Var mann Francois Gabart så ut til å vinne starten, men ble kalt tilbake for tyvstart. Å snu med 60 fot alene er ikke lett, men Gabart var rask med å snu. Også favorittene Vincent Riou og Armel Le Cleac måtte snu, og gjorde det senere enn Gabart. Gabart ligger nå på 12. Plass, men har valgt en kurs lenger nord, og har seilt med en skarpere vindvinkel.

Vindskift mot nord

Vindretningen er nå fra vest, og båtene seiler med fult kryssduk. Kryssvinklen varierer stort. Javier Sanso har holdt høyest fart, men seilt lavere. Med kursen han har nå, vil han ikke stå opp Kapp Finisterre. Men vinden skal vri mot nord og øke i natt. Båtene som seiler høyest får vinddreiningen først. Marc Guillemot lå foran Bernard Stamm rett etter start, men Juan K-båten til Stamm ser ut til å være litt raskere enn VPLP Verdier til Guillemot. Alle de nyeste båtene har VPLP Verdier-design.

Vinden forsvinner

Natt til mandag kommer det en høytrykksrygg inn i Biscaya. Da vil vinden nærmest forsvinne. Men det er under 350 nm til Kapp Finisterre, og de fleste båtene villa ha passert nordvestpunktet av Spania i løpet av Søndag. Da vil de ha en stabil vind fra nord, noe som vil gi en rask seilas sydover forbi Portugal, og inn i passatvinden. Alt tyder på en rask seilas mot ekvator.

Plassering

1 Bernard Stamm

2 Javier Sanso

3 Marc Guillemot

4 Jean-Pierre Dick

5 Louis Burton

6 Mike Golding

Siste

Kl 20:00: Båtene som seilte med maksimal høyde, og ligget lengst nord har tjent mye på det. Disse båtene har kommet først inn i mer vind, som også er rommere. Francios Gabart seiler nå nesten 16 knop, og har seilt seg opp 11 nm.

Marc Guillemot om bord i Safran ledet en stund etter start, og lå nummer tre kl 16.00. 17:45 hørte Guillemot en lyd i skroget, og soloseileren er redd for at han kolliderte med noe i vannet. Safran har snudd, og seiler tilbake for å undersøke båten.

Du kan følge regattaen her.

Powered by Labrador CMS