TØNSBERG SEILFORENING

«Fri av Fjærholmen» - veien til seier i ORCi-NM 2017

I september 2017 dro «Fri av Fjærholmen» i land seieren i ORCi-NM i Son foran båter som «Magic», «Sons of Hurricane», «Raa Glede», «White Shadow» og «Santa» (som vant VM i ORC i 2016).

Publisert Sist oppdatert

Før mesterskapet hadde SEILmagasinet et innlegg på Facebook hvor de tippet mulig vinner, og ramset opp ikke mindre enn 17 seierskandidater av 22, uten at «Fri av Fjærholmen» var blant dem. Litt rart, siden vi faktisk vant Færder Big Boat mot en del av de samme båtene…

Kanskje anses vi som noe av en underdog. Vi stiller i en litt eldre båt med nest lavest rating i feltet. Vi er en broket og litt tilårskommen gjeng som ikke på noen måte stiller i matchende seilklær med navn på ryggen.

Ikke har vi noen avansert datamaskin om bord, ingen profesjonell taktiker og alle stiller vi for samme lokale seilforening. Heia Tønsberg Seilforening!

Derimot har vi en formidabel rormann og lagleder i Per Butler Wang. Og vi har mange svært erfarne gamle ringrever om bord, med til sammen mange tiårs seilerfaring. Harald Walle og Per søker hele tiden optimalt samspill mellom ror og storseil, mens Kjell Rune Magdahl og Henning Traalum vokter spinnaker og genua med falkeblikk, og hele tiden justerer på jakt etter den perfekte seiltrimmen.

Under NM var dessverre ikke skipper Jan Petter med, og heller ikke vår faste mann i luka, Odd Ragnar Johansen. Inn for dem steppet isteden vår faste vikar Jan Erik Johansen og «unggutten» Georg Ellila, som dro ned snittalderen med flere år (og snittvekten med flere kilo).

I tillegg har båten de siste par årene heldigvis blitt rustet opp med tre nye seil.

Vi har seilt gradvis bedre og bedre de siste årene, og har gjort oss noen tanker om hvorfor.

For det første har vi en tydelig leder i Per, som har et øye på alt og sørger for å holde hver enkelt skjerpet på sine oppgaver.

Vi har en klar og drillet arbeidsfordeling hvor alle har ansvar for sine oppgaver og dermed unngår å gå i hendene på hverandre. På banen seiler og trimmer vi hver meter, som om det står om sekunder til enhver tid, hvilket det jo faktisk gjør. Under NM var det ørsmå marginer mellom plasseringene i hvert race.

Vi leter hele tiden etter måter å utføre oppgavene våre raskere på, og søker alltid optimal fart i båten. Vi vet hvor fort båten bør gå under ulike vindhastigheter og kan justere fortløpende. Hvis vi eksempelvis ser at vi går fortere enn optimal fart, seiler vi antagelig for lavt og kan justere. I tillegg beordrer Per alle til stadig å bruke øynene og melde tilbake om vind og konkurrenter. Undertegnede holder dog klokelig kjeft siden jeg ikke har peiling, men prøver å følge med på og lære av hva de andre sier.

Når jeg sier «vi» er det altså langt fra korrekt. Jeg er den ubestridte underdogen på laget og har egentlig lite med «vi» å gjøre. Jeg begynte min seilkarriere som mannskap for fire år siden og holder meg til masten og fordekket, der Jørn Osnes er en erfaren mentor og bauta med et utrolig overblikk og grenseløs tålmodighet!

Jeg gjør – stort sett – som jeg får beskjed om, så godt jeg kan, og har gjort usannsynlig mange feil! Og kanskje er dét noe av seiersoppskriften i «Fri av Fjærholmen»? Alle søker å unngå feil, men det er alltid rom for å tabbe seg ut uten å bli hudflettet eller gjort narr av. Dog hender det vel at rormannen slipper ut noen gloser som ikke akkurat står i Bibelen…

Vi gjør feil alle sammen innimellom og lærer dermed noe kontinuerlig. Romslighet gir trygghet og tillit innad i mannskapet, noe som er helt avgjørende når det står på som verst.

Og så ler vi masse! Gutta forteller gamle røverhistorier og driver godmodig gjøn med hverandre så fort de får en anledning. Dessuten sier det litt om romsligheten i laget at de, til tross for ambisjonsnivået og kunnskapsnivået, faktisk har gitt rom for en grønnskolling som meg, og utviser endeløs tålmodighet når jeg for n’te gang drar i feil tau eller misforstår en beskjed. Lagånden og samarbeidet om bord er det rett og slett en fryd å få være en del av!

UNDERDOG: «Fri av Fjærholmen» ble norgesmestere i ORCi og tror selv at nøkkelen til suksessen er trygghet, tillit og mye latter om bord.
UNDERDOG: «Fri av Fjærholmen» ble norgesmestere i ORCi og tror selv at nøkkelen til suksessen er trygghet, tillit og mye latter om bord.

Som lagleder har Per i tillegg til å hoie til oss om bord, fulgt opp med tilbakemeldinger og oppsummeringer både etter endte regattaer og via mail. Det virker samlende å kunne utveksle nyttig stoff, ros og forbedringspotensial på tvers i gruppa mellom regattaene, og dette gjør oss mer bevisst på detaljene.

Verdt å nevne er også at «Fri av Fjærholmen» ikke bare er en regattabåt. Den er samtidig Jan Petter og familiens feriebåt. Det er utrolig raust av Jan Petter å stille båten til disposisjon også når han selv ikke kan delta og med godt humør akseptere at båten ikke nettopp blir behandlet med særlig forsiktighet. Under Færder’n i år var det vann absolutt overalt.

Vi gleder oss til Jan Petter kommer stabilt tilbake neste sesong og takker for tilliten denne sesongen.

Takk til Jan Petter, Per, Harald, Jørn, Henning, Kjell Rune, Odd Ragnar, Arne Ottestad og Jan Erik for fire fantastisk morsomme og spennende sesonger, og takk til hele onsdagsgjengen for god konkurranse på banen og trivelige samlinger på tunet.

Vi ses neste år!