Dafydd Hughes
STARTET: Dafydd Hughes er første båt ut, og vil forsøke å ligge i front helt til mål.

Jorda rundt etter gunder-metoden

Global Solo Challange er igang, men det er bare en båt som har startet. Den raskeste båten starter først i januar.

Publisert

Global Solo Challange er en non-stop soloregatta rundt jorda uten assistanse. Ideen til initiativtaker Marco Nannini er å skape en prisgunstig jorda rundt regatta for alle typer båter. Nedre grense er 32 fot. Det er bare en klasse, og når deltagerne har startet er målet likt for alle. Komme først i mål. Start og mål er A Coruna i Spania. Den raskeste båten er ventet å bruke 70 døgn, mens de trege vil bruke over 200 døgn. Startlisten er satt opp etter båtens IRC-målebrev.

Det er påmeldt 20 seilere, men en av dem som skulle starte 26. august har enda ikke startet. Listen var tidligere på over 50 seilere, men mange har trukket seg. 

Forbi Kapp Verde

Dafydd Hughes startet alt 26. august. Engelskmannen seiler en S&S 34, en Sparkman & Stephens konstruksjon, bygget i 1971. Dette er samme type båt som Jessica Watson seilte da hun ble den yngste jordomseiler. Watson var bare 16 år da hun la ut i oktober 2009, og brukte 210 døgn.

Dafydd Hughes har nettopp passert Kapp Verde, og har holdt god fart helt fra start. Snart venter Stillebeltet.

MINI: Édouard De Keyser har seilt MiniTransat og seiler nå en 34-foter.
DAME: Cole Brauer er den eneste damen som skal delta.

Under 40 fot

Neste båt ut er «SolarWind» seilt av belgieren Édouard De Keyser. Han seilte MiniTransat alt i 1989, og har drømt om å seile jorda rundt. De Keyser har kjøpt en 34-foter som kan beskrives som en forstørret Mini Transat, eller en mini Class 40. Båten er bygget i 2014.

Édouard De Keyser starter 16. september. 23. september starter en X-37. Etter dette er alle båter over 40 fot.

OPEN60: Curt Morlock kjøpte «Galactic Viking» og vil starte nest sist.

Rush i oktober

Syv av deltagerne seiler Class 40, og disse starter enten 21. eller 28. oktober. I løpet av disse dagene vil 12 av 20 båter starte, og danne en regatta innen regattaen. 28. oktober starter Cole Brauer. Hun seiler en Class 40, og er eneste jente. Brauer har også som mål å bli den første damen fra USA å seile jorda rundt non-stop. Videre vil hun satse på Vendee Globe-deltagelse i 2028. 

Norsk båt

Curt Morlock kjøpte i vinter Open 60 «Galactic Viking», en båt som nå seiler under navnet «6 Lazy K». Båten har nest siste start, og skal avgårde 9. desember. 

Det var Bjørn William Lindgren som eide «Galactic Viking», en båt som også deltok på regattaer her hjemme. Petter Noreng hjalp Morlock med å transportere 60-foteren til England i vinter. 

Tyrkeren Volkan Kaan Yemlihaoğlu får feiret jul på landjorda. Han seiler tidligere VO 70 «Abn Amro», en Juan Kouyoumdjian konstruksjon fra 2003 som nå seiler under navnet «Black Betty». Båten er beregnet å bruke bare 70 døgn.