Gjennombrudd for sikker foiling?
Gjennombrudd for sikker foiling?

Gjennombrudd for sikker foiling?

Britiske ingeniører med ny foilteknikk skal gjøre det praktisk talt umulig å tippe fremover.

Publisert

Mens America's Cup forsvarer Oracle bruker all tid på å reparere båten etter den fatale kullseilingen i San Fransisco bukta nylig, har et lite ingeniørteam på denne siden av Atlanterhavet utviklet folier som skal gjøre det praktisk talt umulig å tippe forover. C-Fly prosjektet har utviklet en ny foil som journalister fra Yachting World, Elaine Bunting og Matt Sheehan har testet. 

Systemet innebærer fire foiler isteden for to, der de forreste som er rektangulære i formen, er plassert helt fremme, mens de fleste folier vi kjenner er triangulære og plassert såvidt foran midten av båten, og der de aktre fungerer mer eller mindre som høyderor på et fly. Problemet oppstår når kraften fra riggen løfter de aktre foilene ut av vannet. Da er det ikke lenger noe som kan holde imot og båten vil sette nesa i bølgene. Om båten har stor fart skal det ikke mye til at den med en plutselig oppbremsing tipper forover, slik Orace nylig gjorde og slik man har vært vitne til med flere flerskrogsbåter i det siste.

Det nye systemet med folier i alle fire hjørner gjør at man med den nye formen på foilene vil produsere mer løft jo mer baugen blir presset ned. Beregninger viser at for en båt som veier 500 kg kan hver foil tåle 1.5 tonn vertikal kraft i 40 knops fart. 

Les Matt Sheehans rapport

Powered by Labrador CMS