MJØSA: Gjøvik Seilforening ønsker å bygge opp et Miniton-miljø inspirert av halvtonmiljøet i Sarpsborg.

Gjøvik Seilforening satser Miniton

Inspirert av halvtonmiljøet i Østfold førsøker nå seilmiljøet på Mjøsa å få til noe på Norges største innsjø.

Publisert

– Miniton har i mange år vært vinnerbåt i onsdagsregattaer er perfekt for Mjøsa med veldig variende vindforhold, både styrke og retning, forteller Roy Werner Russ på telefon til SEILmagasinet. Russ er styremedlem i Gjøvik Seilforening. En gjeng fra Gjøvik Seilforening deltok våren 2023 på Halvton treningssamling i Skjebergkilen og inspirert av seilgleden og energien i Halvton miljøet valgte Russ å kjøpe minitonneren «Fragile» av Martin Kamperhaug. Samtid var det to andre medlemmer som kjøpte en sliten Minitonner fra Hurumlandet.

Håper på ti Minitonnere

– Årets høydepunkt blir InterCity Regattaen som seiles 7. til 8. september, og da tror jeg det vil stille ti minitonnere, sier Russ. Så langt har de fått bekreftet deltagelse av de fire Minitonnerne som alt er i foreningen. InterCity er Mjøsas største regatta som Arrangeres vekselvis av Hamar og i år Gjøvik Seilforening. Regattaen samler deltakere i alle aldre, normalt 20+ forskjellige båttyper og utfordrer seilerne i varierende vindforhold, fra milde briser til utfordrende vinder.

KUL: «Don't Panic» er fra 1984, bygget i Norge og konstruert av Eivind Amble.
RASK: Minitonneren «Vector II› har gjort det bra på Mjøsa, men blir nå utfordret.
REGATTA: InterCity er en regatta som vekselsvis arrangeres av Gjøvik og Hamar Seilforening.
SVENSK. Minitonneren «Tres Amigos» er kjøpt inn fra Sverige.
MINITON: Roy Werner Russ kjøpte «Fragile» av Martin Kamerhaug i 2023.

Voksende interesse

Mini ton-klassen

Minitonneren er halvtonnerens lillesøster, og er den minste IOR-klassen. Klassen ble etablert på slutten av 70-tallet, og Eivind Amble konstruerte «Skipjack» i klassens barndom, en seilbåt på 22 fot som ble populær som selvbyggerbåt.

En typisk Minitonner er syv meter lang, og 2,5 meter bred. Båtene veier under ett tonn, og har et seilareal på 23 kvm på kryss. 

Klassen tok av i Norge etter halvton VM på Hankø i 1983, og både Eivind Amble og Birger Kullmann konstruerte raske båter. I 1986 vant Christen With VM på Gardasjøen med «Witchie», en Amble-konstruksjon.

– Vi ser en voksende interesse for seiling i Innlandet og Miniton Cup i Fredevika er et av flere arrangement i 2024, forteller Russ. Fredevika er havna hvor Gjøvik Seilforening holder til. Foreningen hadde 50 års jubileumsfeiring i 2023 og i Fredevika tar vi sikte på å bygge et nytt flerbruk klubbhus, båthus og brygge i et idrettslag med fokus på mangfold og inkluderende aktiviteter for barn, ungdom, alle aldersgrupper, kvinnelig og mannlige seilere helt opp i 70 årene. Fredevika ligger idyllisk langs Mjøspromenaden nær Gjøvik sentrum med god parkering og gangavstand til buss og togstasjonen.

Gjøvik Seilforening har hatt en voldsom aktivitetsøkning de siste årene og skal i år blant annet arrangere NM i 2.4mR og RS Feva Sprint Norway

– Gjøvik Seilforening står sterkt i seilmiljøet på Mjøsa. Det er gøy at Lillehammer har fått egen forening, og det tenner ett lys i vårt miljø også, forteller Russ.