Båtpusseren

Da Martin Kamperhaug var ti år, fikk han en BB 11. Avtalen var at han skulle gjøre båtpussen selv. Siden den gang har Martin pusset hundrevis av båter. Og han pusser fremdeles.

Publisert

På en henger står det en båt med kjølen pekende fremover. Langt fremover. Den står ute på plattingen til det som en gang het Grimsenkilen Boatyard i gamle Østfold. Nederst har kjølen en diger bulb, en potent torpedo som skal sprenge seg vei gjennom vannet. Innvidde vil vite at «Halling» er halvtonneren Jan Herman Linge puttet all sin skapende kreativitet inn i. På begynnelsen av 1980-tallet kastet han alle hemninger og oppleste oppfatninger til side og tegnet en båt som brøt med alle regler. «Halling» ble annerledesbåten i feltet av halvtonnere som ble bygd i hopetall for å delta i VM på Hankø i 1983.

Nå er «Halling» en av mange halvtonnere som ligger ved brygga eller står på land i Grimsenkilen. Mellom skrogene svinser det en litt rufsete kar i arbeidsklær. Han har lys lugg og en smittende latter, og han forteller villig vekk, peker og gestikulerer.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER