Jean Luc Van Den Heede
Jean Luc Van Den Heede

Beholder holder ledelsen trass i problemer med tang

Jean-Luc Van Den Heedes holder på ledelsen i Golden Globe Race, men avstanden til Mark Slats endrer seg stadig.

Publisert Sist oppdatert

Den 73 år gamle franske seileren Jean-Luc Van Den Heedes ledelse har variert mellom 700 og 1100 nautiske mil de siste ukene og er idag på ca 900 nm. Med 2.500 nm igjen å seile er han ventet til Les Sables d´Olonne 26. januar, trolig som vinner av Golden Globe Race. Han passerte Ekvator allerede 26. desember, mens hollenderen Mark Slats er ventet å passere i løpet av dagen idag, åtte dager etter.

https://soundcloud.com/goldengloberace/jean-luc-van-den-heede-weekly-satellite-call-020119

Slats må nå seile gjenomsnittlig 30 nm lenger per dag om han skal ha noen sjanse til å slå franskmannen. Det er mer enn en knop, og kan være vanskelig selv om Van Den Heede har en 18 timers straff han må ta for ureglementert bruk av satelittelefon.

Selv om Mark Slats seiler under gunstige forhold de nærmeste dagene, med SE passatvind på sin side, er det ikke bare «smooth sailing»  for ham heller. Det begynner å tære på ustryret og saltvannssår på rompeballene er meget plagsomme. Selv den minste fuktighet gjør smertefulle utslag, og han har måtte seile med fullt regntøy selv i 40 graders varme for å holde kroppen tørr. 

Van Den Heede har vært sterkt hindret av sargassotang som vokser i store mengder nord for Ekvator. Det henger fast i kjølen og i propellen til generatoren samt i slepeloggen. Begge sekstantene er ødelagt og i en nylig telefon til Race HQ, spøkte Jean-Luc og sa at han nok visste hvor Les Sables d’Olonne var, om han visste hvor han selv befant seg.