Greide å holde fart og fokus

- Det var nøkkelen til suksess i denne Færderseilasen, sa klassevinner Tommy Bergman i «Luringen».

Publisert

Tommy Bergman som har seilt nesten hver eneste Færderseilas de siste 40 årene og vunnet sin klasse i mange av dem, sier at dette var en av de de morsomste. - Ikke bare fordi vi vant, men også selve seilingen var morsom. Det var mange valg som måtte tas, og vi valgte relativt riktig for det meste. Særlig den siste tredjedelen av løpet lyktes vi godt med og da synes jeg vi seilte veldig bra, sier han.

«Luringen» er en Finngulf 39 som han har hatt siden 1988, og som han kjenner ekstremt godt og vet hvordan han skal få maksimalt ut av.

–Det var nøkkelen til suksess i denne seilasen der de strategiske valgene var relativt få og de fleste båtene stort sett seilte rett frem på maks fart. Da var det særlig viktig å trimme konstant, og å holde konsentrasjonen oppe.

– På veien ut lønte det seg å holde øst om Neskrakken. De som gikk øst i fjorden etter Filtvet tjente på det, sier Bergman.

– Det var her vi fikk det store vindskiftet der vinden dro seg fra NE, via N, NW og senere til SW. Vi kunne seile romt hele tiden bortsett fra det siste stykket opp mot Færder fyr der det ble ren bidevind før vi igjen kunne stikke i skjøtet på vei til Tristeingrunnen.

– Vi valgte å seile gjennom Bolærne begge veier og tjente på det. Det vi måtte ha mistet av vind på veien ut fikk vi gjen i medstrømmen, sier Bergman.

–Vi tjente også på å føre full duk hele veien. Hard ener og fullt storseil.

– På veien inn etter runding hadde vi fantastisk driv i båten. Var raskt oppe med spinnakeren før konkurrentene, og trimmet for maksfart hele veien. Det tjente vi veldig på, og særlig etter Borre da det var ganske fluky fikk vi mye igjen for god konsentrasjon, avslutter den evigunge 72 åringen.

Powered by Labrador CMS