NM-VINNERE: NOR 83 ble årets vinner av Grimstadjolle-NM.
NM-VINNERE: NOR 83 ble årets vinner av Grimstadjolle-NM.

Generasjonsskifte i Grimstadjolle

De gamle traverne i Grimstadjolle måtte gi tapt for August Austefjord og Kamilla Valle Tangen i årets NM.

Publisert Sist oppdatert

Bjarne Kristensen, Georgios Nikoltsis og Vidar Ljungstrøm er navn som har gått igjen i en årrekke i Grimstadjolle-NM. 28 NM-medaljer har de tre tilsammen tatt, men i år måtte alle de tre veteranene gi tapt for August Austefjord og Kamilla Valle Tangen. Fra en beskjeden 9. plass i NM i 2016, blandet de seg allerede fra første seilas av inn i tetstriden i årets NM, som tradisjonen tro ble avholdt i Grimstad.

– Det ble to dagers seiling i flott vær med svært varierende vindforhold på Groosefjorden utenfor Grimstad. Hele 21 båter stilte til start i år, med mannskap fra syv forskjellige seilforeninger, oppsummerer Mads Sætren i Grimstad Seilforening i en pressemelding.

Varierende forhold

Første dag startet med lett vind – så lett at første seilas måtte avkortes etter en runde. Deretter fulgte to friske seilaser i 6–8 m/sek. Det bød seilerne på helt andre utfordringer enn i den første seilasen, der tålmodighet var en viktig ingrediens.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FRISKE FORHOLD: I andre og tredje seilas var forholdene på sitt friskeste i Grimstadjolle-NM.
FRISKE FORHOLD: I andre og tredje seilas var forholdene på sitt friskeste i Grimstadjolle-NM.

– Etter første dag var det mange gjengangere i toppen av tabellen, men også noen nykommere, blant dem de unge seilerne August Austefjord og Kamilla Valle Tangen, som slo til med en 1., 2. og 5. plass og lå dermed kun ett poeng bak de to mangeårige vinnerne Bjarne Kristensen, og Vidar Ljungstrøm/Georgios Nikoltsis, forteller Sætren.

Mesterskapets andre dag bød på lett vind med store vindskift. Det var utfordrende både for seilerne og arrangørene som skulle forsøke å få en noenlunde rett startlinje og riktig bane.

– Det ble to omstarter for hele feltet på grunn av kraftig medstrøm, og deretter var det tricky med lumske fallvinder ved toppmerket oppunder land. Igjen spaknet vinden såpass på første seilasen at den ble avkortet til bare en runde. Vinden kom og gikk,  noen pust fra land i nordvest og noen inn fjorden fra sydvest. Også i andre seil gikk i flau til lett vind, før det frisknet litt til 3-4 m/sek i siste seilasen.

Veteranene måtte se seg slått

Sætren fortsetter:

– Under denne dagens svært variable forhold fikk også tidligere års NM-vinnere stang-ut på enkelte av seilasene, og tilslutt stod de unge utfordrerne fra lørdagen igjen med sammenlagtseieren, etter en solid 1., 4. og 2. plass siste dag.

Georgios Nikoltsis og Vidar Ljungstrøm seilte til slutt inn til sølvmedaljer, mens Bjarne Kristensen som seilte sammen med Per Morten Normann, vant bronsemedaljene.

Komplette resultater.