Grønt lys for EM i Melges 24 i 2011
Grønt lys for EM i Melges 24 i 2011

Grønt lys for EM i Melges 24 i 2011

Det sier litt om hvilket løft det er for foreningen, når det måtte et ekstraordinært årsmøte til for å ta beslutningen om at Haugesund Seilforening skal ta på seg å arrangere EM for Melges 24 i 2011. – En merkedag for foreningen, sier initiativtageren Jens Altern Watne og lederen av HSF, Kjell Bjarne Eide.

Publisert

Mesterskapet vil foregå i slutten av juli i 2011 i Haugesund og allerede nå har 40 medlemmer meldt seg frivillig til å jobbe med arrangementet, som ventelig vil få besøk av rundt 80 skarpskodde Melges 24-lag.

Foreningen har sendt oss denne pressemeldingen om mesterskapet:

På ekstraordinært årsmøte i Haugesund Seilforening bestemte foreningen seg for å arrangere europamesterskapet i Melges 24 i Haugesund i slutten av juli i 2011.

– Dette er en merkedag for foreningen og det var ekstra gledelig at det var enstemmig, sier initiativtageren Jens Altern Wathne og formann i Haugesund Seilforening Kjell Bjarne Eide.

 

STORT ENGASJEMENT. Wathne ser mange fordeler med at Haugesund Seilforening nå har tatt på seg det formelle ansvaret som arrangør. Medlemsmassen i denne lokale seilforeningen tilsier at et slikt mesterskap skulle være relativt uoppnåelig. Med godt forarbeid og en forening som er positivt innstilt på oppgaven er sjansen for at dette blir en suksess stor. Det er førti stykker som allerde nå har meldt seg frivillig til å arrangere dette mesterskapet.

 

Sist gang et slik mesterskap ble avholdt i Norge, var i 1999 og da i Arendal. Siden har klassen vokst på verdensbasis og deltagelsen økt.

– Vi regner med at Europaeliten stiller på startstreken på Sletta i juli i 2011. Et realistisk antall deltagende båter er 80. Smedasundet og Sletta, sammen med Haugalandet gjør dette til et perfekt område for slike arrangementer.

STØRSTE ARRANGEMENT. Det er første gang i historien at Haugesund Seilforening tar på seg et internasjonalt arrangement. Melges 24-klassen er veldig populær på verdensbasis, i Europa og i Norge. Det bør være 40 deltagere fra vertsnasjonen Norge alene. Noen av Norges beste seilere seiler i denne klassen. Ta foreksempel Eivind Melleby som nå seiler Volvo Ocean Race med Ericsson 3. Andre som bør nevnes i denne sammenhengen er Herman Horn Johannessen, som sammen med sitt mannskap, vant OL bronse i OL i Sydney. Disse og flere landslagseilere som har deltatt i  OL er fast inventar i Melges 24-klassen.

 

På Vestlandet er det til Melges 24 og Haugesund Seilforening har to egne båter. Ildsjel og seiler Jens A. Wathne regner med at flere lokale nå kommer til å satse på denne klassen. Med EM har man en unik mulighet til å seile europamesterskap på hjemmebane. Kjøper man båt og begynner en målrettet trening i løpet av våren kan man altså seile EM på hjemmebane. Båten kan man kjøpe brukt for kr 150 000 og oppover.

 

TV-OVERFØRINGER. Melges-klassen er høyt profilert innen seilverden og vil dekkes av presse fra hele Europa. På mesterskapshotellet Rica Maritim vil det settes opp et eget pressekontor og den internasjonale pressen vil være tilstede under seilasene på Sletta. Den erfaringen Haugesund har med filmfestivalen, Sildajazzen og andre arrangementer, vil nå være gull verdt.

Dette legges opp til TV-overføringer og fyldig pressedekning fra mesterskapet. Den lokale-, regionale-, nasjonale og internasjonale pressen vil få forholdene lagt til rette for seg. Den internasjonale klasseklubben kommer med spesifikk krav til arrangøren i denne sammenheng.

Innslag på Eurosport, NRK, TV2 og andre kanaler vil bli en realitet i 2011 og da med Haugesund Seilforening som rammen rundt seileliten i Europa. Dette blir som OL, 17. mai og Sildajazz på samme tid, sier Jens A. Wathne ivrig.

 

MARITIM REGION. At Haugalandet er en maritim region og et tyngdepunkt er også en av fordelene dette mesterskapet har. Disse aktørene vil i tidenfremover kontaktes av arrangørens sponsorgruppe.

– Jeg tror et europamesterskap er verdt mye for en sponsor. Haugalandet byr seg frem på beste måte og har mange store bedrifter som har maritimt hovedfokus. Vi tilbyr en unik mulighet  til  å knytte firmanavnet opp mot et internasjonalt mesterskap. Det er ikke uvanlig at hovedsponsorens navn settes sammen tittelen på mesterskapet. Jakten på sponsorer har startet så vidt og er veldig viktig for arrangøren. Inntektene i et slikt mesterskap kommer fra deltageravgift og sponsorer. Det jobbes nå bredt med lokale, regionale, nasjonale og internasjonale sponsorer. Ja, vi er i dialog med internasjonale sponsorer fra både Italia og Nederland. Mest av alt håper jeg at vi får en norsk hovedsponsor siden det avholdes i Norge. Hadde det i tillegg vært en lokal hovedsponsor så hadde jeg vært veldig fornøyd. Pakken vi gir disse sponsorene er spennende og har fokus på å gi tilbake til bedriftene som stiller opp. Dette skal være positivt for begge parter, avslutter Jens A. Wathne som skal lede dette arbeidet.

 

FOLKEFEST. At dette europamesterskapet blir synlig på Haugalandet og i Haugesund er det ingen tvil om. Den lokale arbeidsgruppen vi også få i oppgave til å gjøre dette til en folkefest. Åpningen av mesterskapet kommer mest sannsynlig til å skje på rådhuset i Haugesund. Ordføreren i Haugesund har tatt til orde for å åpne byens rådhus til denne festlige anledningen. Avslutningen kommer til å skje på Rica Maritim og nærmere bestemt Maritim Hall.

Haugesund Seilforening blir 50 år i 2011 og skal feire seg selv. En bedre anledning enn dette finner man vel ikke. Den lokale befolkningen og tilreisende vil ha tilgang til båtene som kommer til å ligge rett utenfor Rica Maritim.

– Vi vil forsøke og få skole ungdom inkludert i dette mesterskapet med å dra rundt på skole å informere om dette. Vi håper å kunne prege bymiljøet i forkant og under mesterskapet. Vi vil forsøke å få flest mulig ut på kaien og ut på Sletta for å se på denne konkurransen. Arrangøren vil prøve å legge opp til større tilskuerbåter ute på baneområdet, sier en entusiastiske Wathne.

 

NM I 2009. I tillegg til europamesterskapet i 2011 har den norske Melgesklubben lagt Norges Cup i Haugesund i 2009 og norgesmesterskap i 2010. Grunnen til dette er at man skal ha erfaringsbasert læring av hva det vil si å arrangere en regatta i denne størrelses orden. I samarbeid med IMCA er målet å gjennomføre dette på et teknisk høyt nivå. Internasjonale og nasjonale eksperter vil være inne i alle deler av organisasjonen både i forkant og under selve mesterskapet.  Seiling blir satt på dagsorden på Haugalandet de tre neste årene og foreningen synes dette er er bra for sporten.