DAME OG MANN: En dame og en mann utgjør laget når det i slutten av september blir en regatta med J/70-er som seiler et ligaformat.

OL-inspirert ligaseiling blir korona-erstatning

Seilsportsligaen 2020 gikk fløyten. Det samme gjorde Grundig Sailing Cup. Mange J/70-er er derfor blitt stående på land i år, men i slutten av september plukkes de frem igjen.

Publisert

For 26. og 27. september inviterer Norges Seilforbund, KNS og og samarbeidspartneren Grundig til en regatta i liga-format i J/70. Regattaen er åpen for alle å melde seg på til. Båter vil bli holdt av arrangøren, men det spesielle ved regattaen er at J/70-ene skal seiles kun av to – og de to må være en mann og en dame.

– Å seile mixed doublehanded er en klar trend innen seilsporten for tiden. Flere av OL-klassene i 2024 vil bestå av lag der mann og dame seiler sammen – som for eksempel i den nye OL-klassen Mixed Two Person Offshore Keelboat. Vi har latt oss inspirere av dette og tror at denne regattaen vil bli et veldig spennende arrangement, sier Per Christian Bordal i NSF.

Smittevern stoppet liga og cup

Vanligvis seiles J/70 av et mannskap på fire, men det er for mange dersom smittevernsreglene og kravet om en meters avstand skal overholdes. Og det må de. Å seile med to om bord er derimot innenfor, mener NSF.

Og det er nettopp smittevernsreglene som har satt en stopper for seilsportsligaen og Grundig Sailing Cup i år.

– Vi håpet i det lengste og har i hele sommer stått parate til å arrangere om det skulle bli en åpning, men vi måtte til slutt innse at det dessverre ikke ble noen sesong i år, sier Magnus Hedemark i SailLogic, som har ansvaret for å gjennomføre Seilsportsligaen.

Og for i det hele tatt å få noe ut av sesongen, har man derfor måttet tenke nytt.

– I en sesong der mange regattaer måtte avlyses eller bli gjennomført i reduserte utgaver, synes vi det er essensielt å få til det vi kan innenfor restriksjonene, sier Anders Kristensen, generalsekretær i KNS.

En dame og en mann på hvert lag

Og under «September Regatta», som arrangementet heter, vil 10 stk J/70-er bli benyttet, og doublehanded-lagene vil seile i flighter i beste liga-stil med tracking og live-overføring. Så langt ser det ut til at det vil bli heat á 10 båter. Antall lag er begrenset til 30, og det er åpent for alle å delta.

– Jeg tror dette vil kunne bli en fantastisk avslutning på en annerledes sesong. Jeg tror også det blir en mulighet til å vise frem hvilken flott gren av seilsporten doublehanded-seiling er. Fortsetter korona-situasjonen inn i neste sesong, vil jo kanskje nettopp doublehanded-seiling bli normalen, sier Magnus Hedemark.

Per-Kristian Ervik i Grundig håper også på en annen effekt av det valgte formatet.

– Jeg håper en «mixed edition» fører til at enda flere damer vil komme seg ut på vannet og teste J/70-seiling, sier han.