The Ocean Race

The Ocean Race 2022-23 - 21 May 2023. In-Port race in Newport.

Alle på plass til avslutningen

6. etappe i The Ocean Race starter torsdag med full deltakelse i IMOCA klassen.

Publisert Sist oppdatert

Det har lenge vært usikkert om «GUYOT environnement - Team Europe» ville være tilbake i feltet etter mastebrekket på etappen fra Itajai til Newport R.I. med de store finansielle logistikk- og finansielle utfordringer laget med seilasens eldste båt sto overfor. Bare det å få båten tilbake til Europa i tide for starten i Aarhus 8. juni har vært en gigantisk utfordring, og det hadde ikke vært mulig uten med betydelig hjelp fra seilasens logistikkpartner GAC Pindar.

ELDST: Guyot Environnement er bygget i 2015 for Alex Thomson, og er den eneste båten som ikke er ny.

De følelsesmessige utfordringene siden mastebrekket 9. mai blant alle på laget har vært stor. Tårene rant da mannskapet på land kunne omfavne seilerne i Halifax 14. mai. Men kampen mot tid og kostnader hadde da bare så vidt startet.

Raske grep

Raske grep ble tatt, båten ble satt på et lasteskip til Europa. Under overfarten ble alternativer undersøkt, forkastet og nye planer lagt. Internasjonale nettverk ble etablert, båtbyggereksperter ble kalt sammen og til slutt ble planen om å reparere båten ved Knierim-verftet i Kiel konkretisert.

- Dette comebacket er bare mulig på grunn av et flott samarbeid mellom The Ocean Race-familien, som alle jobbet utrolig hardt på forskjellige nivåene for å hjelpe oss med å komme tilbake i racet. Det var ikke bare et spørsmål om reparasjonen i det hele tatt var teknisk mulig innenfor den stramme tidsrammen, men også om å få til finansieringen for den, sier teamleder Jens Kuphal.

Støtte fra alle

– Vi har fått støtte fra alle kanter. Ocean Race stilte opp og alle de andre lagene hjalp til. En spesiell takk går til Biotherm som viste uovertruffen solidaritet og sportsånd ved å gi det vi trengte mest. Og 11th Hour Racing Team gjorde alt for å hjelpe oss med å skaffe reservemasten deres på svært gunstige vilkår

Basecamp ble etablert på Knierim Boatyard. Den tyske delen av kampanjen har lokale kontakter og var i stand til å organisere støttepersonell for å kunne reparere båten på fem dager.

Gunnar Knierim og Steffen Müller, sjefene for Kiel Knierim verft, forklarer: - Vi er klar for et slikt oppdrag. Det er det jobben vår handler om. Økonomisk tenkning har kommet i annen rekke her. Da båten kom hit, gikk vi på jobb med all entusiasme. Det er supert å være med på dette prosjektet. Endelig er det en skikkelig regettabåt i hallen igjen.

Thomas Cardrin, leder for Teach-teamet, oppsummerer alle de tekniske utfordringene: Da masten brast fikk også skroget samt folier og ror skader. Åtte båtbyggere jobber for tiden dag og natt på to skott. Kjølopphenget må repareres, noe som binder ytterligere to båtbyggere i tre dager.

Masteemnet fra 11th Hour Racing Team, må nå monteres med kabling og teknisk utstyr f.eks. radar og Oscar og tilpasses båten. Storseilet trenger nye vogner.

– Arbeidet har allerede gått betraktelig de siste dagene, slik at det er planlagt å skyve båten ut av verftshallen mandag 5. juni og henge opp kjøl og folier. Mandag kveld settes den i vannet i Kielkanalen, slik at på tirsdag kan masten settes og seilene heises.

GUYOT environnement - Team Europe

Benjamin Dutreaux oppsummerer: - Her er vi, brikkene i puslespillet er satt sammen og vi har gitt Go. Vi må kjempe enda hardere de neste dagene for å gjennomføre dette ppdraget og komme oss til start i Aarhus, men vi er mer motiverte enn noen gang.

Escoffier gir seg

Kevin Escoffier

Mandag kom også den overraskende meldingen om at Kevin Escoffier, skipper på Team Holcim-PRB, trekker seg fra resten av seilasen. Han blir ikke med når staren går i Aarhus senere i uken. Han oppgir ikke grunnen til at han nå gir seg, annet enn at det personlige årsaker som ligger til grunn.

Sammenlagt etter 5 av 7 etapper

1. 11th Hour Racing Team — 28 points

2. Team Holcim-PRB — 27 points

3. Team Malizia — 24 points

4. Biotherm — 17 points

5. GUYOT environnement – Team Europe — 2 points

IMOCA: Navn, Design, Skipper, dato for sjøsetting:

Guyot Environnement – Team Europe (VPLP Verdier); Benjamin Dutreux (FRA)/Robert Stanjek (GER); September 1, 2015

11th Hour Racing Team (Guillaume Verdier); Charlie Enright (USA); August 24, 2021

Holcim-PRB (Guillaume Verdier); Kevin Escoffier (FRA); May 8, 2022

Team Malizia (VPLP); Boris Herrmann (GER); July 19, 2022

Biotherm (Guillaume Verdier); Paul Meilhat (FRA); August 31 2022

The Ocean Race 2022-23 Race Schedule:

Etappe 6, 800 nautiske mil starter 8. juni, via Kiel, (Fly-By) 9 juni, ETA Haag, 11. juni

Etappe 7, 2200 nm starter 15 juni til Genoa, – The Grand Finale – ETA: 25 juni 2023; Siste In-Port Race: 1. juli, 2023