NM i H-Båt

NM OG VM: Mange utenlandske båter kommer til Sandefjord for å seile både NM og VM.

VM-oppvarming i Sandefjord

31. juli starter verdensmesterskapet i H-båt i Sandefjord, men først er det NM samme sted. Der vil NM-deltagerne få en føling med hva en tidligere verdensmester er god for.

Publisert Sist oppdatert

Arrangørene i Sandefjord Seilforening står foran travle dager. Kommende helg arrangerer foreningen NM i H-båt, og umiddelbart etterpå – fra og med 31. juli – er det verdensmesterskap i den samme klassen. 25 båter stiller i NM – hvorav hele 12 av dem er utenlandske; fra Sverige, Danmark og Finland. Det betyr at de norske seilerne vil få en føling med det internasjonale nivået i klassen allerede i NM.

Tidligere VM-vinnere

For blant dem som stiller til start i NM, er danske Claus Høj-Jensen og mannskapet hans. De har tidligere vunnet VM fem ganger; senest i 2015. I 2016 vant Henrik Edman fra Sverige. Han kommer ikke til Norge denne gangen, men broren Peder stiller i VM med deler av VM-mannskapet fra 2016.

I 2017 ble VM avlyst på grunn av for lite vind. Det vil neppe skje i Sandefjord.

TRAVELT: Det blir travle dager fremover for Leif Skorge, som leder arrangementskomiteen i Sandefjord Seilforening.

TRAVELT: Det blir travle dager fremover for Leif Skorge, som leder arrangementskomiteen i Sandefjord Seilforening.

Morten Jensen

– Banen for både NM og VM vil ligge utenfor Kjerringvik ytterst i Sandefjordsfjorden, og utlendingene som kommer, vil nok bruke NM til å gjøre seg kjent på banen, forteller Leif Skorge, som er arrangementsansvarlig i Sandefjord Seilforening.

Tøft nivå å matche

H-båt-miljøet i Norge har sitt høysete i Sandefjord-området, men i motsetning til i for eksempel Danmark og Sverige, er H-båt-seiling først og fremst en fritidssyssel her til lands.

– Jeg vet at blant annet de svenske seilerne har lagt ned hundrevis av timer i forberedelser til VM, og de kommer hit til Sandefjord som et samlet team, så de skal nok bli vanskelige og hanskes med. Jeg tror det skal bli tøft for de norske seilerne å komme inn blant de 10 beste i VM, sier Skorge.

Det største norske håpet og favoritt til å vinne NM-tittelen – NM-medaljer er det kun norske seilere som kan vinne – er de to siste års norgesmestre, Lars Nilsen, Atle Dreng og Jørn Winters fra Larvik.

– De er veldig seriøse, og på sitt beste tror jeg de kan hamle opp med utlendingene, sier Skorge.

Lokale håp

Av de lokale seilerne i Sandefjord knyttes det størst håp til erfarne seilere som Vidar Larsen, Øystein Bøe og Bjørn Tore Gundersen og deres mannskaper. Utvides dette til et norsk perspektiv, vil nok lagene til Johnny Hjerpseth fra Røyken og Kjetil Rivå fra Tønsberg være blant de norske lagene som får best plasseringer både i NM og VM. De to er derved også er de største kandidatene til å vinne NM-medaljer ved siden av Lars Nilsen og laget hans.

Johnny Hjerpseth har vunnet NM tre ganger tidligere, mens Ketil Rivå har ett NM-gull, men han og laget hans tok bronse i 2017 og sølv i 2016.

Et spennende norsk lag ledes av Eivind Feragen fra Arendals Seilforening. Han har med seg Morten Knudsen, som blant annet seiler for Moss i seilsportsligaen. Martin Bie fra Sandefjord har med seg Alexander Ringstad – Sandefjord-seileren som nylig ble beste junior i EM i den svært krevende og hotte Moth-klassen. Også det er et spennende innslag i NM og VM.

Seilmaker-duell

I VM deltar det 39 båter, hvilket ifølge Leif Skorge er litt under forventet.

– Vi hadde håpet på 50 båter, men sett i ettertid var det nok kanskje litt dumt å legge mesterskapet midt i fellesferien til danskene og svenskene.

De to store favorittene i VM er Claus Høj-Jensen fra Danmark og Peder Edman fra Sverige. Begge er seilmakere, og en konkurranse i konkurransen vil nok være det å kunne si hvem som har best seil. Claus er sønn av den dobbelte danske OL-mesteren i Soling, Paul Richard Høj-Jensen (73). Han tok gull i 1976 og 1980.

Vil det endelig lykkes for finnene?

H-båten er en finsk konstruksjon, men helt siden det første VM-et i klassen ble arrangert i 1980 har ingen finske lag vunnet VM. I VM i Sandefjord vil syv finske lag forsøke å gjøre noe med den statistikken.

Det første NM-et i klassen ble for øvrig arrangert i 1976 og ble vunnet av Trygve Bernhardsen, Bjørn Iversen og Sigurd Johansen fra Nesodden.

Alt skjer på Seilerholmen

Det er ikke første gang Sandefjord Seilforening er VM-arrangør. Foreningen har tidligere vært vertsskap for VM i X-99, Soling og brettklassen Mistral. Naboforeningen Larvik arrangerte VM i H-båt for fem år siden.

– Seilerholmen vil være sentrum for alle aktivitetene under VM. Vi har jobbet mye med å oppgradere øya de syv-åtte siste årene slik at den skal kunne romme et slikt arrangement som dette VM-et med inntil et par hundre deltagere, sier Skorge.

Under NM og i VM vil alle båtene bli utstyrt med trackere, slik at hver eneste seilas kan følges på internett fra start til mål.