NM i H-båt

MEDALJEVINNERNE: Ni fornøyde medaljevinnere under NM i H-Båt: Fra venstre: Simen Rognerud, Truls Rognerud, Ketil Rivå, Jørn Winters, Atle Dreng, Lars Nilssen, Christian Løken, Petter Mørland Pedersen og Joachim Nærø.
MEDALJEVINNERNE: Ni fornøyde medaljevinnere under NM i H-Båt: Fra venstre: Simen Rognerud, Truls Rognerud, Ketil Rivå, Jørn Winters, Atle Dreng, Lars Nilssen, Christian Løken, Petter Mørland Pedersen og Joachim Nærø.

Larvik-trio var jevnest og best

Lars Nilssen, Atle Dreng og Jørn Winters fra Larvik ble årets norgesmestre i H-båt.

Publisert Sist oppdatert

Etter at første dag av NM i H-båt var unnagjort, var det helt klart hvem som trådde frem som favoritt til å vinne NM-tittelen i H-båt i Sandefjord. Til tross for vanskelige forhold med lett østlig vind i Sandefjordsfjorden, imponerte Larvik-trioen Lars Nilssen, Atle Dreng og Jørn Winters med en svært jevn og god serie.

To seire, to andreplasser og en fjerdeplass var sterkt levert under forhold der vinden villig vekk slang 30 grader og pumpet ut på fjorden i mer eller mindre vilkårlige støt. Vindretninger på tvers av Sandefjordsfjorden gir utfordrende forhold.

Forhåndsfavorittene og tittelforsvarerne, Petter Mørland Pedersen (Arendal), Joachim Nærø (Flosta) og Christian Løken (KNS) åpnet også godt med serien 1-2-2-4, men i lørdagens siste seilas viste de svakhetstegn og fikk kun en 12. plass – i et felt som, etter iherdig innsats fra arrangørforeningen Sandefjord, talte 20 båter og derved oppnådde NM-status.

Drømmedag på fjorden

På norgesmesterskapets andre dag var forholdene glimrende med noe friskere vind fra sør; 4–6 m/sek. Det ble en drømmedag på fjorden. Og, paradoksalt nok; da forholdene ble jevnere, maktet ikke de beste båtene å prestere en like god og ensartet serie som dagen før. Det ble vanskeligere å hevde seg i et tett H-båt-felt som bød på, slik noen karakteriserte det: «kort vei mellom himmel og helvete». Små feil ble ofte hardt straffet i form av mange plasser ned i feltet. 

Riktignok startet Larvik-laget sterkt med en 1. plass, men deretter vanket det 5., 6. og en 3. plass. Heller ikke tittelforsvarerne klarte å holde samme nivå med 5., 4., 3. og 7. plass på mesterskapets siste dag.

Gamle «sølv»rever

Aller best under de flotte forholdene siste dag seilte H-båt-ringreven Ketil Rivå fra Tønsberg og mannskapet hans; Truls og Simen Rognerud. De hadde for vane å sanke NM-medaljer på 1990-tallet i H-båt, men viste at gammel kunnskap ikke var glemt. Med serien 3-6-1-2 skjøv de tittelforsvarerne Petter Mørland Pedersen, Joachim Nærø og Christian Løken ned på bronseplass, mens Lars Nilssen, Atle Dreng og Jørn Winters kunne feire sin første NM-tittel i H-båt. Deres samlete serie av plasseringer og med de to dårligste strøket holdt til en ganske klar seier.

I 2015 og 2010 vant Larvik-seilerne sølv, mens det ble bronse i 2012. I 2016 ble det altså gull

– Den gullmedaljen har vi kjempet lenge og mye for, og det var herlig endelig å få den, sa Jørn Winters til SEILmagasinet etter premieutdelingen.

Laget er et av få H-båt-lag som også seiler utenfor Norges grenser, og deltok tidligere i år i det svenske mesterskapet der de ble nummer fem. I 2017 har de planer om å delta i blant annet Danmark.

Komplett resultatliste og deltagerliste.