På Hankø og i Sandefjord

I SANDEFJORD: VM i H-båt går i år utenfor kysten av Vestfold i regi av Sandefjord Seilforening.
I SANDEFJORD: VM i H-båt går i år utenfor kysten av Vestfold i regi av Sandefjord Seilforening.

To VM i Norge til sommeren

To verdensmesterskap skal avholdes i Norge til sommeren. VM i H-båt går i Sandefjord og verdensmestrene i X-35 skal kåres på Hankø.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang skal en seilforening i Vestfold være vertsskap for verdens beste H-båt-seilere. Sist H-båt-seilerne var der, var i 2010. Da var Larvik Seilforening arrangører. Fra 30. juli til 4. august er det Sandefjord Seilforenings tur.

Sterke dansker

Deltagelsen er oppad begrenset til 72 båter, men med tanke på at det var 40 båter i VM i Sveits i 2017, blir kanskje ikke det taket nådd. H-båtens hjemme-arena er dog Norden, og det blir trolig flere norske og nordiske båter enn de ti sveitsiske som utgjorde det nasjonale innslaget i 2017. Det bør kunne gjøre sitt til at deltagerlisten teller flere enn 40 båter i år.

Fjorårets VM endte med dobbeltseier til Danmark, og det vil nok være danske favoritter blant deltagerne i år også. De fikk dog ikke medaljer, ettersom de ikke fikk seilt nok seilaser på grunn av for lite vind. Danskene har en lang og sterk tradisjon i klassen.

Før VM-et vil det bli arrangert et åpent NM, også det i Sandefjord.

– Vi håper at en del utlendinger deltar der for å gjøre seg kjent i området, og i selve VM-et tror vi det vil bli 50–60 båter, sier Leif Skorge, som er ansvarlig for det hele.

Han oppfordrer alle norske H-båt-seilere til å delta, for det er først når maksimumantallet på 72 båter, at det vil bli begrensninger på hvor mange norske båter som får stille opp. Men dit tror han ikke at man kommer.

Cirka 20 båter på Hankø

På den andre siden av fjorden skal det en måned tidligere kåres verdensmestre i X-35. VM-et går parallelt med og inngår som en del av Hankø Race Week fra 23. til 30. juni. For X-35-seilerne teller mesterskapet også som NM, så det blir også en intern norsk kamp i farvannet utenfor Garnholmen på Hankø.

I fjor manglet klassen noen få båter på å nå de 15 som kreves for at det skal kunne deles ut NM-medaljer – i år både håper og tror man at den grensen vil bli nådd ved hjelp av de utenlandske båtene.

– Vi regner med et felt på ca. 20 båter, og vi har allerede åtte påmeldt til mesterskapet. Det er like mange som det var i Italia i 2016, sier Martin Moe, som var skipper på den beste norske båten i 2017, da VM-et gikk i Danmark i forbindelse med X-Yachts Gold Cup.

Mesternes mester

De ble nummer seks der. Mestere ble svenske Jacob Jacobsen og mannskapet hans fra Sverige, og Moe kan fortelle at såvel de som de italienske mestrene fra 2016 har tilsagt sitt nærvær på Hankø.

– Det blir et slags mesternes mester-møte sier Moe.

Han håper å se et sted mellom 10 og 15 norske båter i VM. Norge er det stedet i verden hvor det for tiden er høyest aktivitet i X-35-klassen, og som et resultat av dette, har han tro på gode norske resultater.

– I fjor lå det unge laget til Amund Høsøien helt i toppen i VM etter første dag, men de ble truffet midtskips den andre dagen, fikk båten ødelelagt og de ble derved avskåret fra å delta i resten av mesterskapet. Jeg har tro på dem i årets mesterskap, sier Martin Moe.

REVANSJESUGNE: Amund Høsøien og mannskapet hans om bord i «Xarabi» var uheldige i VM i 2017 og er nok sugne på en revansj på Hankø i år.
REVANSJESUGNE: Amund Høsøien og mannskapet hans om bord i «Xarabi» var uheldige i VM i 2017 og er nok sugne på en revansj på Hankø i år.