CHAMPAGNE: «White Shadow» og «Intermezzo» seilte side om side i siste seilas.

To norske sølv på Hankø

Både «Jokerman» og «White Shadow» levde opp til forventningene under EM siste dag.

Publisert Sist oppdatert

Det ble nok en dag med Champagne-forhold. Sol, varme og 4-5 m/s fra syd. Dagen i dag er en dag seilerne skulle ønske det var mer enn en seilas.

Høyere nivå

– Nivået har blitt mye høyere i klassen, mener seilmaker Karl Otto Book som er mannskap på «White Shadow» og deltatt i flere slike mesterskap. Vinnerbåten «Intermezzo» er optimalisert for flere millioner kroner etter at Claus Landmark solgte vinnerbåter «Santa« fra 2018 til Tyskland. «Intermezzo» har også et mannskap som skal delta i The Ocean Race i en IMOCA, og har brukt dette mesterskapet som oppkjøring.

«White Shadow» slo «Intermezzo» i siste seilas, men begge ble slått av X-41 «Olympic» som tok VM-gull i fjor i den avsluttende seilasen. «Intermezzo» hadde vunnet mesterskapet før siste seilas, og strøk dagens fjerdeplass og vant med ett poeng over den norske båten.

– Hverken «Intermezzo» eller vi gjorde noen feil under hele mesterskapet, men de hadde en liten fartsfordel. Vi er godt fornøyd med sølvet, sier Torkjel Valland, skipper på «White Shadow».

Norske X-41 «Xanadu» hadde nok en bra dag. Båten fikk en sterk femteplass og klatret til niende plass, og ble den nest beste norske båten.

TOPPMERKE: «White Shadow« først foran «Snakkas» og «Intermezzo».
SØLV: Torkjel Valland, skipper på «White ShadowB
GULL: Jens Kupha, skipper på «Intermezzo».

Sekundstrid

– Vi hadde sekundene på vår side, og også i dag vant vi med 13 sekunder på korrigert tid, forteller Per Ottar Skaaret på «Jokerman». De viste at gullet var gått, men hadde liten margin på den tyske TP52 «Imagine». Med annenplass i dag vant den norske båten med to poeng over «Imagine».

Tyske 45-foterene «Halbtrocken 4.5» var igjen best, og har vunnet alle baneseilasene. Ingen andre får gennakeren like kjapt opp, eller holder den lengre.

– Nå frister Hollenderseilasen, men det spørs om jeg før samlet mannskapet på 15. Det er krevende å seile en TP52, men gamle «Fram» fungerer bra. Det er veldig bra allround båt. Det frister å delta i VM i Kiel til neste år, men da burde jeg få en sponsor. Dette koster. Jeg trenger vel en million for å delta til neste år også, mener sølvvinneren.

Ole Birger Glaever i Soto 40 «Uno Siss» hadde bedre flyt i dag, men endte sist i en sterk klasse med seks båter.

SUVEREN: Tyske Mills 45 «Halbtrocken 4.5» vant alle baneseilasene.
SEKUNDER: Jokerman hadde sekundene på sin side under EM.
FORNØYD: Per Ottar Skaaret slo den tyske TP52, og er fornøyd med sølv.

Suveren

Aivar Tuulberg i Arcona 340 «Katariina II» kom til båten med mannskapet da de fleste hadde forlatt havna.

VANT: Aivar Tuulberg er skipper på Arcona 340 «Katariina II»

– Jeg trenger ikke åm seile, seieren er alt vår, men vi vil ut på vannet for å ha det gøy, fortalte skipperen i det han hoppet om bord. «Katariina II» er heftig optimalisert. Båten er satt opp med gennaker.

Selv om «Katariina II» kun seilte for å ha det gøy, så ble de best i siste seilas også.

Arcona 385 «Ibb» ble den beste båten i den minste klassen i dag også, men en femte plass kunne ikke redde dem fra tjuvstarten fra i går, et resultat de ikke kan slette.

Beste norske båten ble «Virgina» som endte på tiende plass, og falt en plass etter en tiende plass i dagens seilas.

Du finner resultatene her