GULL: Yngve og Asbjørn Lyngmo vant den lille klassen.

Tett rundt merkene i Shorthanded NM

Lite vind lørdag og kun en seilas gjorde at det ble to kjappe seilaser på søndag med tett og intens seiling.

Publisert Sist oppdatert

Fredrikstad Seilforening måtte arrangere tre seilaser for å få godkjent norgesmesterskap, og med bare ett i lett vind lørdag så ble det lagt opp til to korte seilaser på søndag med knapt nok til til en matbit i mellom seilasene.

Med døende vind lørdag var det en fordel å ha en rask båt fremfor et lavt måletall. Søndag ble det en fartskamp med en kort kryss og mye slør. Det ble også to seilaser hvor det gjaldt å velge riktige seil. En del tapte stort på å ha dype sløreseil på for skarp kurs. Vinneren var de som fikk en god start, og klarte å hente mest fart ut av båten.

Norgensmesterskapet ble arrangert ut fra Hankø med Hankø Yacht Club som base. Det deltok 26 båter i den minste klassen og 22 båter i den store klassen.

Frisk melding

Det var vindkast i opp mot 10 m/s før første start søndag og medlingen sa økende vind. Mange startet med rev i storseilet og mindre forseil. Vinden ble aldri sterkere, og ble snillere i andre seilas. Da var det ingen rev i seilene å se, og båtene ble enklere å handtere for to.

GULL: Calle Andersen og Espen Guttormsen vant den store klassen.
SØLV: Sigmund Hertzberg og Tim Sanberg ble nest best i den lille klassen.
SØLV: Magnus Hedemark og Morten Christensen fikk like mange poeng som vinnerbåten.

Tett i tet

I den lille klassen var det antatt en duell mellom far og sønn Lønmo i J/92 «Jacobine» og Sigmund Hertzberg og Tim Sanberg i Sun Fast 3200 «Hyrrokin». Begge disse båtene har vunnet det meste de har seilt denne sesongen hvor de vanligvis har seilt hver sin klasse. «Jacobine» vant lettvindseilasen i går, og fikk bygget seg opp et forsprang på «Hyrrokin» som fikk en femte plass lørdag. I mer vind var «Hyrrokin» i en annen klasse, og var milvis foran sine konkurrenter i andre seilas. De ledet godt i tredje seilas, men fikk tekniske problemer med gennakeren i siste runding og tapte verdifull tid, så mye at «Jacobine» slo dem på korrigert tid.

Det var også tett i kampen om bronsje som Halvor Schøyen og Rune Tønnessen i X-332 tok bare to poeng foran brødrene Knutsen i First 34.7 «Lethe»

Tett var det også i den store klassen også hvor både gull og sølvvinner stod igjen med seks poeng. Calle Andersen og Espen Guttormsen tok seieren i første og siste seilas i Landmark 43 «Game», mens Magnus Hedemark og Morten Christensen tok tre andreplasser i X-41 «SailLogic».

Bare to poeng bak kom Marius Løken og Truls Haug i Dehler 44 «Off Course». De vant andre seilas.

MIXED: Charotta Jonsson og Tommy Bergman ble det beste mixed-laget i liten klasse.
MIXED: Christina og Harald Walder ble best i den store klassen.

Flere mixed-lag

I OL skulle det være mann og dame på lag. Også i NM var det mange mixed-lag. I den minste klassen var Charotta Jonsson som ble best. Hun hadde med seg Tommy Bergman i sin First 31.7 «Yess». De ble totalt nummer syv, og hadde en tredjeplass i siste seilas som sin beste plassering.

I den største klassen var det Christina og Harald Walder i JPK 1080 «Mika» som ble det beste mixed-laget. Christina seiler med sin far. De ble nummer seks i feltet med tre syvende plasser.

Hva er shorthanded seiling?

NM i shorthanded har blitt arrangert i flere år, men mange har vært skeptiske til baneseilas med bare to om bord. Internasjonalt er shorthandedseiling synonymt med distanseseilas, og opplegget World Sailing utviklet for OL 2024 var en seilas over 36 timer.

Reglene til NSF krever minst tre seilaser og er vel et regelverk som ikke er kompatibelt med hva mange forbinder med shorthandedseiling.

De korte banken på faste merker gjorde søndagens seilaser til intense og fysisk krevende. De raskeste bådene brukte bare litt over en time på banen, og de store båtene tok igjen de små på siste merkerunding noe som gjorde seilingen svært tett.

Du finner resultatlisten her

TETT: Det var små rom for å gjøre feil under starten i den store klassen.