ORCi-EM: EM for ORCi blir trolig det største løftet og høydepunktet for KNS til neste år.
ORCi-EM: EM for ORCi blir trolig det største løftet og høydepunktet for KNS til neste år.

KNS byr på imponerende regattasesong

Det er ikke småtterier Kongelig Norsk Seilforening har påtatt seg av regatta-arrangementer i den kommende sesongen. Ett VM, ett EM og fire NM står blant annet på planen.

Publisert

I tillegg kommer de årlige og ikke helt ubetydelige regattaene Færderseilasen, Hankø Race Week og Hollænderseilasen. Det er ingen tvil om at arrangørstaben til KNS skal få kjørt seg til neste år.

ORCi-EM blir høydepunktet

61 båter fra syv nasjoner er allerede påmeldt til ORCi-EM, som vil foregå på Hankø fra 5. til 14. august. Mesterskapet blir kanskje det største løftet av årets mange regattaer for foreningen. Deltagelsen er begrenset til 100 båter totalt; 40 båter i hver av de to minste klassene og 20 båter i klassen for de største båtene.

Allerede nå er det påmeldt 32 båter i minste klasse. Det betyr at det ikke er plass til veldig mange flere båter før strek må settes. 18 av dem er norske. I klassen for de mellomstore båtene er det 25 påmeldte, mens det kun er fire båter i den største klassen.

Reglene sier at summen av antall båter og antall nasjoner i en klasse skal være minimum 14, for at det skal kunne kåres europamestre i klassen. I den store klassen er dette tallet per i dag seks; fire båter fra to nasjoner. Der er det med andre god plass til flere.

VM i 5.5 mR på overtid

Verdensmesterskapet i 5.5 mR skulle ha vært på Hankø i år, men på grunn av koronapandemien ble mesterskapet skjøvet til neste år. Mesterskapet vil foregå samtidig med Grundig Hankø Race Week. I forkant av mesterskapet blir det tradisjonelle pokalseilaser for 5.5 mR-seilerne. Disse består av Scandinavian Gold Cup, Royal Kaag Classic Cup og Hankø Evolution Cup. Det hele vil foregå fra 26. juni til 5. juli.

VM i 5.5mR: Kristian Nergaard vil utvilsomt være en av favorittene når VM i 5.5mR skal seiles på Hankø til sommeren.
VM i 5.5mR: Kristian Nergaard vil utvilsomt være en av favorittene når VM i 5.5mR skal seiles på Hankø til sommeren.

De fire norgesmesterskapene som KNS vil være vertsskap for, er i kronologisk rekkefølge: Killing, Yngling, Soling og dame-NM.

Fire store NM

Killing-NM er blitt en årlig Hankø-foreteelse med pluss/minus femti båter på startlinjen. De fleste kommer fra bukter, viker og bøyer rundt om i Hankø-sundet, og til tross for at Killing-klassen opprinnelig var en klasse for nybegynnere, er deltagerne i det øvre sjiktet av resultatlisten langt fra akkurat det. Det holder vel å si at seilere som Kristoffer Spone, Peder Nergaard og Kristian Nergaard hentet medaljer i fjorårets NM – så skjønner man tegningen.

NM i Yngling og Soling blir noe helt spesielt i år. Mesterskapet vil markere at det i år er 100 år siden konstruktøren Jan Herman Linge ble født. Mesterskapet vil foregå i Oslo på Bundefjord-banen. I tillegg til NM-seilasene får mesterskapet besøk av danske Jesper Bank, tyske Jochen Schümann og Herman Horn Johannessen. De tre kjempet om OL-medaljene i Sydney i 2000, og til neste år er det tid for et returoppgjør mellom de tre storhetene i Soling-klassen.

NM i Soling og Yngling vil foregå fra 19. til 21. august.

Etter at dame-NM er blitt seilt i Snipe helt siden 2003, vil mesterskapet i år foregå i J/70.

– Det håper vi bidrar til økt engasjement for dette viktige mesterskapet, skriver KNS på sin nettside.

Mesterskapet ble ikke arrangert i 2021 og 2020, og i årene før har man slitt litt med å rekruttere nok damer til å seile Snipe. Damene til også ha sin egen Grundig Women’s Regatta 3. til 5. juni – også det i regi av KNS.

Hankø Race Week i to deler

I år håper KNS at Færderseilasen skal være tilbake på normalsporet igjen etter to år med korona-vri. Det betyr start i Oslo fredag 10. juni og målgang i Tønsberg med påfølgende seilerfest.

Grundig Hankø Race Week vil i år bli delt i to – i en «classic» og en «modern» del.

– Kapasiteten på Hankø er begrenset, så ved å gjøre dette håper vi å kunne invitere nye og flere klasser til denne tradisjonelle regattaen på en av Norges beste regattabaner. Det vil med andre ord bli en hel uke med seiling på Hankø. I 2022 har vi gleden av å invitere Soling til Grundig Hankø Race Week Classic og det er allerede flere klasser som har meldt sin interesse for 2023.

Grundig Hankø Race Week strekker seg fra 26. til 2. juli.m

CLASSIC: Hankø Race Week blir i år delt i to. Den ene delen er for klassiske båter.
CLASSIC: Hankø Race Week blir i år delt i to. Den ene delen er for klassiske båter.

Hollænderseilasen går som vanlig i år også. Start fra Son er 28. august. Dette er heller ingen liten regatta – gjerne med over 300 båter på deltagerlisten.

KNS’ mange arrangementer starter med Grundig Ski Yachting 1. og 2. april. Som det ligger i navnet blir det skikjøring den ene dagen og seiling den neste. Dette er en kombinasjon som har lange tradisjoner – i Norge såvel som internasjonalt. Cannes Ski Yachting var eksempelvis et stort arrangement på 1970-tallet.

Skiyachtingen følges opp av jolleregattaen Blåveisen tre uker senere; 24. og 25. april, og en måned deretter er det duket for Grundig Sailing Cup 21. og 22. mai. Det er en fleet-regatta for J/70-klassen.

Den eneste regattaen som da ikke er nevnt i KNS’ imponerende regatta-rekke, er lagcupen i Optimist. Den avslutter foreningens regattasesong 24. og 25. september.

GRUNDIG CUP: Grundig Cup er en fleet-regatta for J/70.
GRUNDIG CUP: Grundig Cup er en fleet-regatta for J/70.