Seiler hele vinteren og elsker det

Henning Eskeland startet varmeapparatet når temperaturen sank til under 20 minus.

Publisert Sist oppdatert

Henning Eskeland seiler en Hanse 375 og har verken tildekket båten, eller vinherkonservert motoren. Dette har han drevet med i fem år, og storkoser seg på sjøen i vinterens korteste dager. Eskeland har vinterhavn i Holmenfjorden på Nesøya hvor det sjeldent fryser. 

– Det blir kortere turer om vinteren, og mer motorkjøring, men bare det å ta en natt i Vollen, inkludert en bedre middag, er helt herlig, sier entusiasten. 

Fyrte dieselvarmeren

Henning Eskeland har vinherkonservert ferskvannstystemet og toalettet, men ikke motoren. Under motorblokka har han et varmerør. Det fryktet han ikke var nok, nå som det er rekordkaldt. 

– Da jeg kom hit i dag var det 18 varmegrader i båten, selv om jeg hadde satt på svak varme. Det hadde gjort at snøen på dekk smeltet, og la seg som et islag, forklarer båteieren. Han hadde beholdt snøen på dekk som et isolerende lag. 

Vinter, Holmenfjorden. Frostrøyk.
ISFRITT: Hanse 375 «Kunna» har vinterhavn på Nesøya mot Holmenfjorden som foreløpig holder seg isfri.
VINTERSEILER: Henning Eskeland har mye glde av båten også på åtrets kaldeste dager.
VINTERSEILER: Henning Eskeland har mye glde av båten også på åtrets kaldeste dager.
Hanse 375
SEILKLAR: Henning Eskeland har verken tildekket båten eller tatt vinterkonservering på motoren. Slik har han brukt båten i fem vintre.

Klar for vinterseilasen

Henning Eskeland var ute flere turer i julen, og deltok i romjulsseilasen i Asker. Da var det et tynt lag is rundt båten. 

– Det har vært mye frostrøk og tåke, og det er krevende. Så en trekant på plotteren i julen, og vipps dukket det opp en annen båt rett i front. Det er krevende med retningssansen i tåke, og da er det greit med autopilot, erfarer vinterseileren. 

Første helgen i februar håper han på å seile Vinterseilasen fra Bolærne til Strömstad. Over 30 båter er nå påmeldt. Spørsmålet er om fjorden holder seg åpen med det kalde været. 

Med kald nordavind blir overflatevannet presset ut fjorden, som gjør at varmere vann fra dybden kommer opp. Det hindrer isen i å legge seg. 

Frostrøyk. Isfri havn. Nesøya
KALDT: Lørdag 6. januar var det 20 minus på Nesøya der Henning Eskeland har båten, 20 grader kaldere enn i vannet.

Hyppig besøk

– Jeg er stadig innom båten å sjekker. Starter motoren minst hver fjortende dag. Jeg passer også på at det ikke blir tung snø på cockpitteltet, sier Eskeland. Han mener at båten er til for å brukes, men vet ikke om han ville brukt båten like hardt om den var splitter ny.