Forberedelser til shorthanded-sesongen

MÅLEBREV: Elling Rishoff mener det er mye god informasjon man kan hente fra sitt eget og andres målebrev.

Har båten din riktige tall i målebrevet?

Leder av SEILmagasinets Shorthanded-ranking, Elling Rishoff, er nøye på at First 40-en hans virkelig er en First 40.

Publisert Sist oppdatert

– Det er mye god informasjon i målebrevet ditt. Studer det og samenlign med andre, anbefalte Elling Rishoff da han nylig holdt foredrag for et 40-talls shorthanded-seilere i Asker Seilforening.

Spesielt mener Rishoff at man skal sjekke deplasementet og se om det rimer med andre båter av samme type. I og med at NOR Rating er basert på ORCs målesystem, vil man ha tilgang til data på nærmere 90 000 båter. Avviker deplasementet på båten din fra de andre av samme type, bør du foreta deg noe – enten ved å sjekke om din egen båt kan optimaliseres eller om målingen er korrekt.

Elling Rishoff mente også at man bør sjekke båtens stabilitetsindeks, som bør være minimum 112 for å kunne seile på havet, og hva båten er satt opp med av mannskapsvekt.

Nyttig kombinasjon

Han ga tilhørerne en mengde nyttige tips om hvordan de kunne optimalisere båten de har til å seile fortest mulig – både når det gjaldt bruk av utstyr og utførelse av tekniske manøvre. Han snakket mye om hva slags risikoprofil man valgte å seile med, og om nytten av å ha en seilgarderobe som dekket alle vindforhold. Selv fremhevet han et Code 0-seil som ekstra nyttig, i og med at First 40-en «Gode Venner» kun har en ikke-overlappende fokk.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

SEILKART: Å ha et seilkart som viser båtens seilgarderobe og hvilke seil som bør brukes når, er uvurderlig, mener Elling Rishoff.

Elling Rishoff fremhevet den ekstra nyttige kombinasjonen av shorthanded-seiling og turseiling.

Ved at han har seilt så mange shorthanded-regattaer og mestrer båten, føler kona hans seg alltid trygg når de er på tur, og når man i praksis nesten alltid seiler shorthanded på tur, gir turseilas mye god trening i shorthanded-seiling.

– Shorthanded-seiling gir trygghet og flytter grenser, sier han.