Hard kamp om Rio-plassen

Agerup-tvillingene har en hånd på Rio-billetten etter 2. dag.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Ragna og Maia Agerup har tatt ledelsen i den interne norske uttagningen om å få seile prøve-OL i Rio. (Foto: onEdition)

De to norske 49er FX-lagene som seiler i verdenscupen i Weymouth, kjemper ikke bare om verdenscup-poeng. De har også en kamp seg imellom om å få den ene plassen Norge har i klassen under prøve-OL i Rio de Janeiro senere i sommer.

Uttagningen er strengt matematisk og før Weymouth ledet Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg. De tok en 11. plass i regattaen på Mallorca – noe som ga dem 5 poeng. Under den første uttagningen i Miami var ingen av lagene blant de 15 beste – som gir poeng. 15 poeng til 1. plass, 14 til 2. plass og så videre.

Avgjørende bonuspoeng

Den siste uttagningen går nå i Weymouth og etter dagens seilaser ligger Ragna og Maia Agerup fortsatt på 10. plass – som de gjorde i går, mens Næss/Rønningen er nr. 12. Det gir Agerup-søstrene 6. poeng. I tillegg får de 10 bonuspoeng for å være mellom 4. og 10. plass. Det betyr at de tilsammen nå har 16 poeng mot Tønsberg-seilernes 9 poeng.

Å holde fast ved 10. plassen eller bedre blir med andre ord kritisk for tvillingsøstrene Agerup. Faller de ut av den, er plutselig Tønsberg-laget forbi dersom de holder plassen.

Føler spenningen

– Jeg antar de føler på spenningen alle fire nå, og det er positivt, for det er god læring i å være i en slik avgjørende situasjon. Det betyr at de må balansere seilingen sin mellom å ta sjanser og å sikre seg, sier landslagssjef Jan Steven Johannessen.

Mindre vind

Under dagens seilaser var det mindre vind enn første dag, men fortsatt var vinden ustabil med betydelige trykkforskjeller ute på OL-banen.

Sonar-laget med Aleksander Wang-Hansen, Marie Solberg og Per Eugen Kristiansen hadde en god dag i dag med 2. og 3. plass og ligger med det på 2. plass sammenlagt.

Tilbakegang

Laser-seilerne hadde derimot en gråere dag. Herman Tomasgaard falt fra 13. til 17. plass sammenlagt, mens Kristian Ruth glimtet til med en 10. plass før han igjen hadde en 29. plass. Den plassen har han også sammenlagt. Henrik Begby ligger på 37. plass av de 38 som deltar.

Anders Pedersen i Finnjolle var i bakre del av feltet i dag og mistet avstand til topp 10-listen som gir medal race. 17. plass sammenlagt er status for ham.

Nacra 17-laget er nå på 25. plass sammenlagt og klatret en plass opp.