LANGE OG STERKE TRADISJONER

NISSER: det blir mange nisser å se på regattabanen de nærmeste ukene.
NISSER: det blir mange nisser å se på regattabanen de nærmeste ukene.

Jul og nyttår er regattatid

Den som tror at regattaseilere er gått i dvale, må tro om igjen. Julen og nyttårsmarkeringen er en travel regattatid knyttet opp mot lange tradisjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne helgen starter jule- og nyttårsfeiringen med Juletreseilasen i regi av Bergens Seilforening. Det er 55. gang Optimist-seilere – ofte fra hele landet – samles i Bergen for å avslutte sesongen og ønske hverandre God Jul i form av en hyggelig regatta med mye sosialt samvær.

Regattaen finner sted i dag (8. desember) og til start stiller 30 godt kledde Optimist-seilere.

Hvem blir beste nisse?

Uken etter er det seilerne i Stavangers tur til å seile julen inn. Nisseseilasen er en tradisjon som foregår på Vågen i sentrum av byen. Den er for Optimist- og Laser-seilere, og det seiles etter gundermetoden med handicap-systemet Jolle-LYS som basis. Vinneren, som kommer først i mål, blir årets seilernisse.

Skjønt, det vanker også premier til de seilerne som stiller til start i de beste nissekostymene.

Fire seilere har til nå latt seg friste til å delta, men deltagerlisten vil trolig inneholde atskillig flere når påmeldingsfristen har løpt ut 13. desember.

Hardhauser i Ålesund

Tredje juledag vil det bli seil å se på fjorden både i Ålesund og i Indre Oslofjord. På Nordvestlandet venter man trolig tøffere forhold enn i Oslofjorden, for der heter regattaen Hardhausen. Regattaen er for 2.4 mR og NOR Rating, og per i dag er det påmeldt en båt i hver klasse.

Båten i NOR Rating er intet mindre enn en båt av typen Figaro 2.

Romjulsseilasen er blitt en uformell tradisjon i Indre Oslofjord. Et knippe båter vil i år samles for syvende gang utenfor Slemmestad, seile en runde og avslutte det hele med after sail i Slemmestad.

Til et godt formål

Lørdag 29. desember er det seilerne i Bodø som våkner fra romjulshvilen. Da går den tradisjonsrike regattaen Sjyvotten av stabelen. Den byr på en liten dagsseilas for NOR Rating-målte båter, og startkontingenten går tradisjonen tro til et veldedig formål.

Nyttårshelg i Stavanger og Bergen

Allerede første helg i januar i det nye året skal det børstes eller måkes snø av båter i Bergen og Stavanger. Årelange tradisjoner er knyttet til Nyttårsseilasen i Stavanger og Neglespretten i Bergen. Begge regattaene har som regel god deltagelse, og forholdene opp igjennom årene har vært høyst forskjellige; fra strålende, solfylt lettvindsseilas til svært tøffe tak i kulingbyger. Man vet aldri hva kong Vinter har å by på.

Nyttårsseilasen har foreløpig fem påmeldte. En av tradisjonene i den seilasen er at seilmaker Christen With tar med seg videokamera, filmer og holder en debrief etterpå i De Røde Sjøhus. Så skjer også i år – gode tradisjoner endrer man ikke på!

Neglespretten som Åsane Seilforening har ennå ikke dukket opp på terminlisten til hverken Sail Race System eller Manage2Sail, men det er liten grunn til å tro at den ikke vil gjøre det snart.