RS FEVA: Haugesund Seilforenings satsing på ungdomsbåten RS Feva har vært vellykket. Feva har vært vellykket. I år arrangerte klassen sitt første NM.
RS FEVA: Haugesund Seilforenings satsing på ungdomsbåten RS Feva har vært vellykket. Feva har vært vellykket. I år arrangerte klassen sitt første NM.

RS Feva – en pionerjolle med mast!

Det var god stemning i jollegruppen da Haugesund Seilforening fikk to RS Fevaer fra Gjensidigestiftelsen i 2015. I år er de blitt flittig brukt– og de ønsker flere.

Publisert Sist oppdatert

I år har vi deltatt på alle NC-er og flere treningssamlinger, og vi har arrangert klubbmesterskap — i tillegg til ordinære treninger. Erfaringen så langt er at Fevaen er en super rekrutterings- og overgangsbåt for ungdom som ønsker å seile tomannsbåt. Den er rask, relativt lettseilt, morsom, robust, krever lite vedlikehold og er rimelig i drift.

Det var imponerende å se seilingen i klasseklubb-regattaen som Asker Seilforening arrangerte i september. Alexander Boulland og Arthur Llewelyn fra Bærum var suverene. Det var gøy å følge med på hvordan de hele tiden klarte å holde høy fart. Gratulerer!

Utstyret betyr lite

Plass på pallen forutsetter verken splitter nye seil, ny båt eller spesialutstyr. RS Fevaene seiles med stort sett med original utrustning. Dette til forskjell fra blant annet optimistklassen, hvor det fortløpende kjøpes inn båter og utstyr fra leverandører som lover bedre høyde og fart. Det er seilerne som gjør jobben, ikke utstyret.

RS Feva må rigges og trimmes riktig, som andre båter. Men nøkkelen er effektivt samarbeid og god kommunikasjon mellom de to seilerne. Det krever mye tid på vannet.

Det ordner seg

For mange er det vanskelig å finne en makker med sammenfallende ferdigheter og ambisjonsnivå. Det er naturlig nok spesielt krevende i små klubber. Noen ganger er det dessuten nødvendig å hente inn en vikar på kort varsel, men det ordner seg som regel.

I Haugesund Seilforening seiler vanligvis Fevaene sammen med Lasere. Båttypene kommer relativt likt ut i en pølsebane under moderate vindforhold, og treningene er morsommere med flere båter på samme bane.

Vi ønsker å låne, overta eller kjøpe flere båter. Ta kontakt hvis dere har noen som ikke er i bruk!