Innkomst i solnedgang, start i tåke

De første båtene kom inn til pitstop i Haugesund samtidig som sola forsvant i havet. Da de la ut på 2. etappe lå tåka tjukk. Nå er innspurten til mål i gang!

Publisert Sist oppdatert

Dronefotografen og soloseileren Erik Aanderaa var på plass og tok imot de første båtene som kom mot Haugesund i solnedgangen. Så vakkert kan regattaseiling også være!

Først i mål

Thomas Robberstad og Per Haugen om bord i den største båten i Norgeshus Seilmakeren Doublehanded, Swan 45 OD-en «Zorro», var de første som kunne kaste fortøyningslinene i land i Haugesund etter første etappe. Men det holdt hardt, kun 50 sekunder hadde de seilt raskere enn kong Haralds gamle ILC 40, «Fram XII», som nå har det talende navnet «X-Fram» med Ove Gullbrå og Frode Johannessen om bord.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FØRST: Swan 45 OD-en «Zorro» var første båt i mål, men leder ikke på korrigert tid.
FØRST: Swan 45 OD-en «Zorro» var første båt i mål, men leder ikke på korrigert tid.

Det er imidlertid ingen av de to som ledet på korrigert tid da alle var kommet inn. Det var det sønn og far Carl Olav og Carl Johan Wickmann som gjorde. De seilte en meget sterk etappe i sin First 40.7 «Winocean», og hadde klart beste korrigerte etappetid i den største klassen.

Lett vind fra nord

Turen sørover bød på lett vind, men det var vind stort sett hele tiden. De fleste kunne fortelle at de hadde hatt vind i en eller annen form hele veien, men det var noen som tok mer risikofylte veivalg imellom øyene som opplevde vindstille. Noen sågar så mye at de valgte å bryte seilasen.

Til tross for at mange på forhånd fryktet at havtåken skulle kvele vinden, så ble det et veivalg utenskjærs som ble det vinnende denne gangen. Vinden holdt seg godt der ute, og det var ikke mer sjø enn at spinnakrene stod når seilerne etter hvert fikk satt dem da vinden dreide mot nord.

Best av alle

I den mellomste av de tre klassene, Medium-klassen, seilte etappens aller raskeste båt på korrigert tid, og nok en gang var det kombinasjonen far/sønn som var den vinnende, denne gangen Eivind og Tobias Wiik i Sun Fast 3200 «High5five». De traff perfekt med jibbe-vinklene inn mot pitstop i Haugesund og fikk beste korrigerte tid og en solid ledelse i klassen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

SØNN OG FAR: Tobias og Eivind Wiik seilte smart og godt til Haugesund og fikk beste korrigerte tid på 1. etappe.
SØNN OG FAR: Tobias og Eivind Wiik seilte smart og godt til Haugesund og fikk beste korrigerte tid på 1. etappe.

Nærmeste utfordrer er «Storm Fighter» (Elan 37) med Nils Hordvik og Bjarte Hordvik Rydland – 20 minutter bak. Nå skal det avgjøres om seilerne i den mer unnavindsvillige Sun Fast-en klarer å holde unna for den mer kryssvennlig Elan 37-en.

Best i den minste klassen

Stig Gard Paulsen og Matt Kalleberg, som har deltatt i regattaen rekke ganger, visste også å finne det rette sporet ned til Haugesund. De seiler i den minste klassen, Small, og med Mixeren «Marild» leder også de solid i klassen sin, foran «Tayo», en annen båt med veteran-seilere i Seilmakeren Doublehanded-sammenheng, Otto Hægland og Erling Iversen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

I TET: Stig Gard Paulsen og Matt Kalleberg har tatt ledelsen i den minste klassen.
I TET: Stig Gard Paulsen og Matt Kalleberg har tatt ledelsen i den minste klassen.

Mye kan skje på 2. etappe

2. etappe tilbake til mål ved Liaskjæret i Raunefjorden er i full gang, og så langt rapporterer seilerne om lett, nordlig vind. De har til nå ikke sett så mye til hverandre, for tåken har ligget tjukk, men nå i morgentimene begynner de å skimte hverandre og kan se hva nattens innsats har resultert i av gevinst og tap. Tåken er i ferd med å lette.

Forutsatt at vinden står ventes de første båtene i mål i ettermiddag – ved 16–17-tiden.

Regattaen kan følges på nettet:

Om regattaen

Resultater etter første etappe

Løpende nyheter

Tracking