Informasjon fra seilforeningene

TIL PRØVE-OL: Marie Rønningen (t.v) og Helene Næss vant en spennende duell med Pia Dahl Andersen og Nora Edland.

Alvoret begynner for landslagsseilere med OL-ambisjoner

Det er et drøyt år til OL i Marseilles i Frankrike 2024 skal arrangeres, men allerede nå er den norske uttakingen i gang og alvoret har senket seg.

AV MORTEN JENSEN • Det første offisielle uttaket fant sted helt i begynnelsen av mai, og det gjaldt hvilke seilere som skal få delta i prøve-OL i Marseilles fra 6. til 16. juli. I prøve-OL er det som i selve OL – det er kun et lag/båt fra hver nasjon som får delta i hver klasse. Det skal være en reell prøve på hva et OL innebærer – både for seilere og arrangører.

Til grunn for den norske uttakingen lå resultatene i verdenscup-regattaene på Mallorca og i Hyères i Frankrike. For brettseilerne i iQFOiL-klassen teller Mallorca-regattaen og klassens EM, som ble avsluttet 14. mai (etter deadline).

I ILCA-klassene og 49er-klassen var uttaket nærmest gitt på forhånd, mens det ble en duell mellom Helene Næss/Marie Rønningen og Pia Dahl Andersen/Nora Edland i FX om prøve-OL-plassen, Begge lagene nådde medaljefinalen i Hyères, noe som i seg selv er det sterkeste de som landslag noen gang har prestert. Tønsberg-duoen ble til slutt nummer 7 mens damene fra KNS kom på 10. plass.

Også Hermann Tomasgaard og Line Flem Høst seilte medaljefinale i Hyères, og tilsammen lover dette svært godt for de norske fargene fremover.

Nasjonsplasser i OL

Neste utfordring for lands­laget etter prøve-OL blir OL-klassenes VM i Haag fra 10. til 20. august. Der har alle nasjoner krav på minst et lag/en seiler i hver klasse, men basert på resultater og bredde vil det også bli delt ut ekstra plasser innenfor de gitte maksimum-kvotene.

For Norge betyr det at begge FX-lagene får stille, Hermann, som er forhåndsuttatt, vil få følge med en norsk seiler til i ILCA 7, og alt tyder på at det vil bli broren Uffe, som har plassert seg nærmest Hermann både i klassens EM i mars og på Mallorca, som er tellende i den uttakingen..

I dameklassen i iQFOiL vil Norge trolig kunne stille med fire seilere. I Haag vil også Julia Jacobsen og Emil Forslund, som satser i 470 Mix, stille opp.

I VM i Haag seiles det i tillegg til medaljer, også om nasjonsplasser til OL. Den største bolken av slike plasser vil bli delt ut der, men det vil by seg anledning til å kunne kapre noen plasser også ved senere anledninger.

Basert på resultatene på Palma og Hyères bør de norske sjansene til å kapre nasjonsplasser til OL på første forsøk være gode i begge ILCA-klassene og i 49erFX. Også landslagsseilerne i iQFOiL for damer, Helle Oppedal og Mina Mobekk, viste på Mallorca at en nasjonsplass vil kunne være innen rekkevidde. Litt lengre frem til å ta nasjonsplasser ser det foreløpig ut til å være i 49er og 470 Mix.

ENER: Hermann Tomasgaard har til nå vist at han er klart best av de norske ILCA 7-seilerne og at han har stø kurs mot et nytt OL i 2024.

OL-uttak i gang

Selve OL-uttakingen er også allerede i gang for noen av de norske seilerne. Hvordan den skal foregå, avhenger litt av om de norske seilerne kaprer nasjonsplasser eller ikke på første forsøk, men gitt at de klarer det i ILCA-klassene og i FX-klassen i Haag, så vil den være slik:

For FX-seilerne betyr det at uttaket startet med regattaen i Hyères som altså er unnagjort. Det er kun plasseringer blant de ti beste som gir poeng, og etter Hyeres-regattaen sitter Helene og Marie igjen med 4 poeng mens Pia og Nora har 1 poeng. Neste tellende regatta i FX vil være VM i Haag og så til slutt EM i Vilamoura i oktober.

For de to ILCA-klassene teller de to verdenscupene som har vært på Mallorca og i Hyères, pluss VM i Haag i august. I disse klassene gir plasseringer blant de 15 beste poeng, hvilket betyr at Line for sin 7. plass i Hyères har 9 poeng, mens Hermann for sin 9. plass har fått 7 poeng. Line har ingen norske konkurrenter om OL-plassen. Hermann er også i en egen klasse blant de norske seilerne og har i realiteten heller ingen reelle utfordrere. Skjønt det er en mulighet for utfordrerene hans: En medalje i VM i Haag vil trumfe alt og gi OL-plass.

UTTATT TIL PRØVE-OL 6.–16. juli 2023

ILCA 6: Line Flem Høst, KNS

ILCA 7: Hermann Tomasgaard, KNS

49er: Mathias Berthet/Jeppe Nilsen, KNS

49erFX: Helene Næss/Marie Rønningen, Tønsberg

iQFOiL damer og herrer ble først klart 14. mai – etter at EM i klassen var ferdig

490 Mix: Norge vil ikke delta i prøve-OL i denne klassen

NASJONSPLASSER

iQFOiL Damer: 11+1+5

iQFOiL Herrer 11+1+5

ILCA 6: 16+2+3+7

ILCA 7: 16+2+3+7

49er: 10+1+3

49erFX: 10+1+3

470 MIX: 8+1+4

Det første tallet er antall nasjonsplasser til utdeling i Haag, det neste er en plass forbeholdt Europa og det siste er plasser som skal deles ut under en «Last Chance»-regatta i 2024. I ILCA-klassene skal ytterligere 7 plasser deles ut under klassens VM i januar i 2024.

.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.