Inneholder kjøpslenker

Kjøp en seiljakke tilpasset ditt bruk

SEILTEST: Vi dro ut og seilte en dag det var meldt regn hele dagen. Men regnet kom først da vi berget seilene.

Vi har testet seks svært forskjellige seiljakker for å finne ut hva ulike seilere egentlig trenger.

Publisert Sist oppdatert

Å kle seg i båt er meget utfordrende. I den ene øyeblikket kan regnet hamre ned, i det andre kommer det enorme mengder sjøsprut over baugen. En regattaseiler kan sitte timevis urørlig på rekka - og i neste øyeblikk vinsje inn en diger genoa.

Det beste er å kjøpe seiltøy som passer til alt, men det er umulig. Det riktige er å velge seiltøy som passer best slik du pleier å seile og det skal vi hjelpe deg med her.

Vi har plukket Helly Hansens nye seiljakke, Skagen en jakke utviklet for de store masser. Denne har vi målt opp mot produsentens ypperste teknologi. Vi har testet Mustos bestselger, og prøvd en jakke fra Gill. Videre har vi testet en flytejakke fra norske Regatta. Sist - men ikke minst - har vi også testet en North Sails-jakke som skiller seg kraftig fra mengden.

Sjekk seiltøy fra Helly Hansen her

Omfattende høsttest

Det regnet enormt mye i høst, men vi fikk tøyet i hus akkurat litt seint. Vi dro ut og seilte en dag det var meldt mye regn, men det kom ikke i store mengder før vi tok ned storseilet på slutten av den korte novemberdagen. Men vi fikk likevel et inntrykk av plaggene.

Vi har dusjet med jakkene for å se hvordan de holder vann ute, og fikk sjekke hette og mansjetter i ermene. Vi har også løpt hardt med plaggene for å teste pusteevnen og hvordan de fungerer under fysisk arbeid. Konklusjonen er at alle jakkene har sine styrker og svakheter. Den gode nyheten er at du ikke trenger å kjøpe det dyreste plagget - faktisk kan dét være en tabbe.

BEVEGELSE: Det ble en real joggerunder med hvert plagg. Det avslørte beveglighet og pusteevne.
DUSJ: Vi testet seiltøyet lenge og vel i dusjen, og sjekket hvor godt hetten og mansjettene fungerte.
BØTTETEST: Vi helte vann på jakkene over en bøtte. Ingen slapp vannet igjennom. Testen viste skallets hydrofobe egenskaper.

Test av toppmodeller

Påsken 2020 seilte jeg fra Stavanger til Asker og fikk låne det råeste seiltøyet fra Helly Hansen og North Sails. Vi fikk dager med regn og dager med sol, og også en morgen med is på dekk. Seiltøyet holdt oss tørre, men det kostet også en formue. Dette var klær av den typen der en sponsor tar regningen og er kanskje ikke for folk flest.

Med ny båt ønsket jeg å kjøpe seiltøy til familien i julegave, klær for mange års bruk. Jeg forsøkte å orientere meg på markedet, men syntes det var vanskelig å sammenligne ulike løsninger.

Jeg endte opp med å kjøpe fra North Sails, selv om prisen var vanvittig høy.

Å teste ut ulike løsninger burde jeg ha gjort for ett år siden. Erfaringene så langt har ikke gjort at jeg angret kjøpene, men nå var jeg spent på om jeg hadde gjort riktige vurderinger i fjor.

Kyst eller hav

I stedet for å velge offshore-versjonen fra North Sails, kjøpte jeg inshore-modellen. Den er billigere og enda lettere. Den største forskjellen er at offshore har høyere krage, med bedre lukking rundt hode og hals, og har også bedre tetting i ermene.

I testen har vi to jakker laget for inshore-seiling, North Sails og Gill. Dette er jakker som er bedre egnet for en tur på land enn på fordekket.

Jeg vurderte det slik at slike jakker gir mest nytte på familieseilas. Det blir trangt under dekk, og ikke plass til mye tøy. En lett inshore-jakke gir grei beskyttelse om det begynner å regne, både på sjøen og på land.

Skagen Race ble en hardtest av North Sails-jakken. Plagget ble brukt nesten 40 timer uavbrutt, fra start i frisk vind, med regn over natten - og i kryss mot Skagen i vind opp mot 20 sekundmeter.

Heldigvis holdt jeg meg for det meste i cockpiten. Buksa jeg startet med holdt meg ikke tørr, og ble skiftet, men jakken gjorde det selv om jeg fikk litt vann inn i ermet.

Jakken fra Regatta har bra lukking i halsen, men er mest egnet for lystseilas. Den har innebygget oppdrift på 50N, og erstatter en seilvest. Slikt sikkerhetsutstyr er beregnet for kystseilas og med oppblåsbar vest på utsiden av Regatta-jakken blir skallet veldig tykt.

Se Helly Hansen tøy for kystseilas her

ANSIKT: Musto og jakkene fra Helly Hansen har ansiktsbeskyttelse. Det neste er slalombriller. Bra under ekstreme forhold.
MANSJETTER: Den dyreste jakka var den eneste med helt vanntette mansjetter. Det har fordeler og ulemper.
HETTE: Alle jakker har justerbar hette. Det er viktig.

God bevegelighet

Jeg har hatt mange store, tunge seiljakker opp gjennom tiden. Før skulle en skikkelig seiljakke ha webbing rundt livet, med kraftige bøyler for sele. I dag er redningsvest en selvfølge, og det er her du fester selen.

Moderne seiltøy er lettere og mer bevegelig. North Sails er suveren, men også Helly-Hansen Skagen ga en wow-opplevelse. Her har produsenten gjort mye riktig.

En del av testen gikk ut på å løpe to kilometer med hvert plagg for å sjekke både bevegelighet og pusteevne. De beste plaggene her er de beste for en aktiv seiler, og Gill, HH Skagen og NorthSails var best. Musto er stor og tung, og virker litt gammeldags. Jakken fra Regatta har flyteelementer innebygd, det gir begrensninger for slik aktiv bruk.

Tykk eller tynt

Mange vil ha en jakke som også gir varme. Er dette et ønske er Regatta suveren. Oppdriften gjør at du både flyter og at du får isolasjon. Vestlendinger seiler gjerne i overlevingsdrakter eller bruker tykke kjeledresser med oppdrift når det er kaldt. Ulempen med slike drakter er at de tar mye plass om bord og at bevegeligheten blir svekket.

Jeg foretrekker tynne jakker og har heller et tykt isolerende lag under. Det gjorde at jeg gikk litt opp i størrelse da jeg kjøpte seiltøy, for å kunne ha en dunjakke under ved vinterseiling.

Dyre seiljakker er laget uten fôring på innsiden. Jeg har forstilt meg at fôr er bra om du har bar hud under, men ved joggetesten med bare T-skjorte under føltes jakkene med fôr klammere.

Jeg syntes det er en fordel å ha en jakke uten fôr når det brukes en isolerende jakke under. Bevegeligheten blir bedre, og det er lettere å ta av å på seiljakken. Det er bare de dyre jakkene fra North Sails og Helly Hansen Ægir som mangler fôr.

For å ha plass til litt klær under jakka er det greit å gå opp i størrelse. Vi testet alle jakkene i størrelsen XL, og størrelsen var stort sett etter forventningen. North Sails er litt mindre, mens Musto er diger. Her har du plass til store måltid før du drar ut og seiler.

Tetting i hals og erme

Ingen ting slår tørrdrakt på fordekket i kuling, men tørrdrakt blir ubehagelig i lengden. En slik drakt er også krevende å ta av og på.

Helly Hansen Ægir er mest lik en tørrdrakt. Gummimansjetter på ermene hindrer at vann renner inn. En slik lekkasje kan oppstår raskt om du løfter armene, for eksempel når du jobber med spinnakerbommen.

Men gummimansjettene gjør drakten mer krevende å ta av og på, og er ganske irriterende om du bruker armbåndsur. Ægir var klart best i dusjtesten, mens North Sails beskyttet dårligst.

Alle jakkene, bortsett fra North Sails, har en ekstra mansjett i ermene. I de fleste tilfeller er mansjetten justerbar. Å kunne justere åpningen øker komforten. Men, selv om jakkene skal puste er det mer effektivt med naturlig ventilasjon inn ermene og ut ved halsen.

North Sails og Gill har lavere krage enn de andre. Dette på godt og vondt. Lav krage gir redusert beskyttelse, men bedre lufting og bevegelighet. Slike jakker vil du trives bedre med på land enn på sjøen i dårlig vær.

Helly Hansen har kopiert Musto, og har en egen klaff som dekker ansiktet. Med en slik klaff pluss slalåmbriller er du klar for de verste forhold.

Du kan ikke se opp i dusjen uten å bli våt. Da kommer det vann rett ned halsen. Hetta hjelper, og Helly Hansen Skagen var best akkurat her. Gill var også overraskende bra. Musto var heller ikke dårlig, men det rant inn vann da jeg vred hodet. North Sails var dårligst.

Hette

I regn og under ekstreme forhold er en god hette viktig. For å hetten til å fungere må den kunne justeres. Det fleste jakker har tre justeringer, en som strammer inn og ned mot ansiktet foran, en som strammer til hodet bak og en siste som løfter hetten opp fra øynene.

De fleste jakkene hadde gode justeringsmuligheter. En god hette bør heller ikke dekke synsfeltet.

Den dyre Ægir-jakken har små vinduer på hetten som skal gi bedre sidesyn. Vi syns at disse ga liten merverdi.

Ingen av hettene følger med når hodet blir vridd. De fleste hettene er ganske tykke, bortsett fra Regatta. Den virker mer billig, men vi har ikke noe å trekke på funksjon. NorthSails-hetten kan demonteres.

FÔR: Fire av seks jakker har fôr. Bare de dyre mangler dette. Fôr har flere ulemper enn fordeler.

Membran

En seiljakke har normalt et skall av polyamid, eller nylon som er en polyamid-merkevare. Dette stoffet har gjerne en vannavstøtende ytterskikt som raskt forsvinner, mens det er membranen på innsiden av jakken som skal holde deg tørr.

GoreTex er en velkjent membran som skal stenge vann ute, men og gi ventilasjon. Patentet for GoreTex er utløpt, men er fremdeles en merkevare folk vil betale litt ekstra for. GoreTex har flere ulike produkter og har forbedret teknologien opp gjennom årene.

Musto er kjent for å bruke GoreTex, men ikke på sine rimeligere modeller. Produsenten reklamerer med en nyutviklet teknologi som skal tåle en vannsøyle på 15 000 mm, og samtidig ha god pusteevne.

Helly Hansen har utviklet sin egen membranteknologi som produsenten hevder er like bra som GoreTex. Skagen skal ha en vannsøyle på opp mot 20 000 mm, mens Ægir, med HellyTech Professional, skal ha enda bedre egenskaper. Gill benytter XPLORE-membran, et selskap som markedsfører seg som et mer miljøvennlig alternativ. Regattas jakke blir solgt uten å promotere noen membranteknologi. NorthSails jakken er dermed den eneste med GoreTex, og benytter den nye Pro-varianten, som skal være suveren.

Joggetesten ga ikke de store forskjellene, og viste at ventilasjon gjennom åpninger viktigst. Tunge jakker som henger mer på skuldrene gjorde det mer klamt. En redningsvest vil også redusere plaggets evne til å puste.

Det er kun to jakker uten fôr. På både Ægir og North Sails er det mulig å blåse gjennom membranen, men det krever sterke lunger. Membranen oppleves lik.

Se seiltøy for havseilas fra Helly Hansen her

Vedlikehold

Også seiltøy må vedlikeholdes. Salt er ikke bra. Det er skarpe krystaller som kan skade membranen. Tøyet må derfor skylles ofte. GoreTex skal også vaskes på 40 grader ofte, for å fjerne svette og skitt som reduserer funksjonen.

Moderne GoreTex, og alle jakkene i testen, har et hydrofobt ytre, omtalt som DWR (Durable water repellent). Denne funksjonen forsvinner raskt, men kan aktiviseres. Det gjøres med varme, og tørketrommelen skal fungere. Helly Hansen mener at varme kan skade tøyet.

Om forsiktig varme ikke lengre fungerer så finnes det midler å spraye på. OrganoTex skal være en miljøvennlig løsning. Norrøna har også et slikt produkt utviklet for GoreTex.

Bøttetest

Vi la alle jakkene over noen bøtter, og helte vann over for å se om stoffet var vanntett. Det var alle jakkene. Ikke noe vann gikk gjennom stoffet og havnet i bøttene, og jakkene virket også tørre på innsiden etter testen. Den eneste jakken som hadde antydning til fukt var den dyre Ægir-jakken. Det var bare denne og NorthSails som var uten innerfor, dét gjør det lettere å føle en slik fukt.

NorthSails var den eneste jakken hvor det hydrofobe ytterlaget ikke fungerte 100 prosent. Dette er også den eneste jakka som ikke var ny, men godt brukt gjennom en sesong.

HOLDBARHET: Seiltøyets pustende membran er på innsiden av stoffet. Vi har erfart at denne kan løsne. Det skjedde på både bukse og jakke på nytt seilsett fra Helly Hansen, og på et eldre sett fra Henri Lloyd, som på bildet.

Holdbarhet

Det meste av seiltøy er bra når det er nytt, og det meste lekker som en sil etter noen år. Min erfaring er at GoreTex holder bedre enn det meste annet.

Alle jurymedlemmene i Årets Båt i Europa har Helly Hansen seiltøy med påtrykket logo. Dette er et sett jeg stort sett har brukt under testing sammen med juryen. Etter noen år oppdaget jeg at membranen på innsiden falt av i flak. Ikke bare på jakken, men også buksa. Til min overraskelse var jeg den eneste i juryen som har opplevde denne feilen. I og med at det har skjedd på to av mine plagg, og ingen andre, så kan det ikke være en tilfeldig produksjonsfeil. Det må være en feil som ikke tåler hvordan jeg bruker tøyet. Jeg reiser alltid med kun håndbagasje, og då må det pakkes tett. Jeg antar at dette kan være feilen.

Jeg har sendt jakken tilbake til Helly Hansen uten å få noen god forklaring.

Også på en Henry Lloyd-bukse har jeg opplevd at membranen på innsiden løsner, og plagget lekker som en sil. •

Test av seilklær

. Beveglighet Funksjon Hette Beskyttelse kvalitet Pris Total
HH Skagen8666666,3
HH Ægir5679736,2
Musto BR24586766
Gill Inshore7645675,8
Regatta3244494,3
North Sails9953846,3

VERDIER: Poengskala fra 1 til 10 hvor 10 er best.

Helly Hansen Skagen

En jakke til 10 000 kroner bør være bra. Ægir leverer, men er ikke for alle. Glidelåsen er kraftig, men irriterende treg. Gummimansjettene er klønete i bruk, men gir suveren tetting. Jakken er behagelig når den er på og er også bra under fysisk arbeid. Jakka er lengre i livet. Med Helly Hansens beste membran skal den tåle høyere vanntrykk enn konkurrentene.

Pris 9 999,-

Vekt: 1,55 kg

Helly Hansen Skagen

«Oi, denne var bra», var min første reaksjon da jeg tok på jakke. En jakke til halve prisen av Ægir. Suveren bevegelighet, og proffe detaljer. Plagget er også laget av resirkulert materiale som er et pluss. Jakken er bedre egnet for fordekket enn byen. Hadde Helly Hansen fjernet foret, og gjort den til en mer rendyrket skalljakke, så hadde den vært en vinner.

Pris: 4 999,-

Vekt: 1,15 kg

.

Gill Men's OS3 Coastal Jacket

Gill gir mye for pengene. Det gjør denne jakken også, en jakke laget for mindre ekstrem seiling, og mer slik seiling de fleste gjør. Den er lett og behagelig, og er også ganske elegant. Dette er en jakke du også kan ha glede av på land. Hette og hals fungerer bra. Tettingen i ermene er også på høyden med de andre. Jakken har også den beste merkingen, som gjør det enklere for forbruker å velge riktig.

Pris: 3 300 kr

Vekt: 1,00 kg

Musto BR2 Offshore

Dette prisgunstige alternativet fra Musto er bra på det meste, men lages ikke i GoreTex, som Musto er kjent for. Ulempen er at jakka stor og tung. Størrelse XL kunne vært XXL. Du får en god beskyttelse, men er ikke best å jobbe i. Det er en tradisjonell jakke for dem som ønsker at en seiljakke også skal gi litt varme. Kvaliteten oppleves som svært god, og jakken ble Brors førstevalg.

Pris: 4 399 kr

Vekt: 1,40 kg

.

Regatta Fjord 905

Testens billigste jakke, og den eneste med oppdrift. På havet blir 50N oppdrift for lite og oppdriften gjør jakken større og mindre bevegelig. Muligheter for å åpne jakken under armene gir ekstra lufting. Hetta er tynnere og glidelåsen mer spinkel, noe som gir et billigere inntrykk. Jakken er perfekt for kystnære turer med lav fysisk aktivitet, men tar mye plass i baggen - og for sikker seiling så trengs det i tillegg en skikkelig vest.

Pris: 2 499 kr

Vekt: 1,40 kg

North Sails inshore

North Sails blir utviklet av Nigel Musto, en mann som byttet jobb da Helly Hansen kjøpte Musto. Han fikk blanke ark, og utviklet noe radikalt annerledes. Denne er den eneste jakken i GoreTex, i Pro-versjon. Plagget ligner - og fungerer - mer som en toppturjakke. Den er tynnere og lettere, men holder deg tørr. North Sails inshore vant joggetesten, men tapte dusjtesten. Jakken er minimalistisk og moderne, og kan sette retningen for utvikling av seiltøy.

Pris: 6 300 kr

Vekt: 0,60 kg

Satser på Musto

Det er vanskelig å orientere seg om seiltøy. Du finner mye på nett, men for et slikt kostbart produkt er det viktig å oppleve plagget. Vi fikk låne det meste av tøyet av Thomas Oksmo hos Best Marine på Skøyen.

– Vi opplever stor interesse for Musto, og at dette er en merkevare med høy anerkjennelse i Norge, forteller Oksmo. Han selger også Helly Hansen, og etter at Helly Hansen kjøpte Musto, så bruker de en felles leveringskanal.

– Det er stor variasjon i seiltøy, og hvordan de er utviklet. En del kunder er innom og kjøper tøy for bare én tur. Som kunde må du tenke ut hva du skal bruke tøyet til. Å sitte i en jolle om vinteren og fiske krever en helt annen type jakke enn de som skal seile Hankø Race Week, forklarer eksperten.

Fornøyd med valget

Testen vi har utført burde jeg ha gjort før jeg kjøpte seiltøy til hele familien, men jeg angrer ikke på mitt valg. Valg av seiltøy handler om prioritering. North Sail inshore er ikke best på fordekket i skikkelig drittvær, men fungerte overraskende bra under Skagen Race. Dette ble en tøffere seilas enn det seiltøyet er utviklet for. Heldigvis var jeg lite på fordekket.

North Sail inshore ble kjøpt for bruk under familieseilas, for reiser og for en tur på land. Seiltøyet tar minimalt med plass, og blir det kaldt, så er det bare å bygge isolasjon under.

Dessverre er NorthSails små i størrelsen. Jeg valgte XL, og er glad for det. Verre var det med damestørrelsene. De er for italienske damer. Min datter, som vanligvis bruker small, bruker min kones medium-jakke.

Sjekk seiltøy fra Helly Hansen her

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av SEILmagasinets redaksjon. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten.

.

.