Helly Hansen Skagen Race

Til Skagen fra to kanter

I 2017 blir det ikke start kun fra Åsgårdstrand i Helly Hansen Skagen Race. Nå kan også sørlendingene delta – med start fra Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

Helly Hansen Skagen Race er en av Norges største regattaer. Det er bare Færder’n og Hollænder­seilasen som er større når det kommer til antall deltagere. Deltagelsen har riktignok variert en hel del med når på våren regattaen er blitt avviklet. HH Skagen Race har i 24 år alltid startet onsdagen før Kr. Himmelfartsdag – og den kan forekomme både sent i april og godt ut i mai. Tidspunktet har hatt påvirkning på deltagerantallet.

I 2017 blir det rekord-sen start, noe som gjør at arrangørene i Bærum Seilforening håper på stor deltagelse. Foreningen akter imidlertid ikke kun å la årstiden arbeide for det; nå jobbes det aktivt i foreningen med å fornye og utvide regattaen.

Vil utvikle regattaen

– Selv om deltagelsen har variert en hel del, har trenden de senere årene vært klar. Deltagelsen er for nedadgående, og det ønsker vi å forsøke å snu, sier Inge-Magnar Olerud, som har vært med på å arrangere regattaen fra dens spede begynnelse.

Bærum Seilforening har lagt en plan for hvordan de skal utvikle regattaen de nærmeste årene, og det første skrittet er at det i 2017 også blir start fra Kristiansand.

– Vi har sett at deltagerne i det store og hele kommer fra Indre Oslofjord og ned til Østfold/Vestfold. Med start i Kristiansand håper vi også å få med oss deltagere fra Sørlandet og Sydvestlandet for at de skal få oppleve fellesskapet i Skagen.

Like langt, men mer hav

Distansen er den samme som fra Åsgårdstrand, men fordi seilasen går over Skagerrak, vil det bli noe strengere sikkerhetskrav. Bærum Seilforening samarbeider tett med Skagen havn, som kan ta imot 300–350 deltagende båter. Deltagerrekorden er på 301 båter.

En annen nyhet er at premieutdelingen i Skagen vil foregå fra scenen i Pakhuset nede på kaien med musikk før og etter. Det vil gjøre arrangementet enda synligere i Skagen.

Det vil også bli jobbet videre med en «turglede»-klasse med fleksibel start og tracking.

– Vi vet det er mange som reiser til Skagen denne helgen på tur, og ved å delta i turglede-klassen, vil de bli en del av hele arrangementet, i stedet for at de blir liggende for seg selv i Skagen, sier Olerud.

På samme måte som Bærum Seilforening samarbeider med seilforeningen i Åsgårdstrand om starten der, vil de samarbeide med Christianssands Seilforening i Kristiansand.