Historien om en Finnjolle

En båt er i utgangspunktet bare en ting, men den er så absolutt med på å skape historien til menneskene som bruker den.

Publisert

På sett og vis startet historien om denne Finnjollen med at Thor Thorvaldsen vant to olympiske gullmedaljer i Drake – i 1948 og 1952. Med det seilte han seg inn i historien som en av Norges største olympiere gjennom tidene. Da han vant sin første gullmedalje, skjedde det noen måneder før sønnen Terje fylte fem år. Da pappa Thor vant sin andre gullmedalje, var Terje nesten ni, og det at pappa vinner gull, inspirerer selvsagt en ung gutt.

Det ble seiler av Terje også, og i 1964 deltok han som 21-åring i den norske OL-uttagningen. Han seilte i en gammel Finnjolle av tre.

– Jeg hadde en trejolle med stivt skrog, dype seil sydd av seilmaker Sigurd Borgen og stiv rigg som gikk som en kule i lite vind. I OL-uttagningen var det lite vind til å begynne med og jeg vant de tre første seilasene overlegent. I en av seilasene var jeg en slørelegg foran nummer to. Jeg skremte vannet av de mer meritterte konkurrentene og uttagningskomiteen, for jeg hadde jo ingen internasjonal erfaring. Jeg husker jeg fikk et dobbeltsidig oppslag i VG om dette, forteller Terje Thorvaldsen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS