Historiene er hemmeligheten

– Vi har fått solgt historien om 20 helter, sier arrangørene av Vendee Globe.

Publisert

HOVEDBILDE: De siste forberedelser kvelden før starten. [Foto: Simen Løvgren]

– Dette er helt vilt, jeg skjønner ikke at dette er mulig. Da vi kom på torsdag syntes vi at vi vasset i mennesker over alt. Fredag eskalerte menneskemengden betydelig; jeg har aldri noensinne sett så mange mennesker på en gang før. Og i dag går starten.

Det er Simen Løvgren som rapporterer dette overfor Seilas. Han og makkeren, Rune Aasberg, er tilstede under starten av soloseilasen Vendee Globe i den franske byen Les Sables d’Olonne.

Arrangørene melder at over en million mennesker har besøkt havnen i løpet av de tre ukene før start. Og da er ikke startdagen i dag talt med.

20 HELTER

Vendee Globe er en regatta hele Frankrike er opptatt av. Det sendes reportasjer fra forberedelsene på de store TV-kanalene, og i alle sportskanalene – inklusive Eurosport – bugner det med innslag fra regattaen. Det er 20 helter – 20 seilere som skal seile jorden rundt i hver sin båt – som står i sentrum for oppmerksomheten.

– Vi har fått solgt historiene om 20 helter, forteller arrangørene til de to norske seilerne, som på fredag fikk slippe til bak kulissene; hos arrangørene og i interesseorganisasjonen bak IMOCA-klassen; 60-foterne som seilerne seiler rundt jorden i.

MEDIA ER NØKKELEN

– Det vi har fått til med media, er den aller viktigste faktoren for suksessen og oppmerksomheten regattaen har fått. Og media, de har tent på regattaens dramatikk og de mange historiene seilernes kamp mot seg selv og elementene produserer, er uttalelser som de to norske seilerne stadig hører.

Starten følges av over 1000 akkrediterte pressefolk.

Medias interesse har igjen trukket sponsorer til Vendee Globe, og for at sponsorenes kontakter, men også publikum, skal få en opplevelese av hva Vendee Globe er, er det rigget opp en rekke store telt med store skjermer og lydanlegg. I disse teltene kan man selv få en opplevelse av hva det vil si å seile en 60-foter under ekstreme forhold. Man kan selv styre båtene og man kan oppleve dem under dekk.

FULLE SPONSORTELT

– Ja, de har virkelig fått visualisert hva det vil si å seile og være om bord i en slik båt i en slik seilas, sier Løvgren, som vet hva han snakker om. For et år siden seilte han over Atlanteren sammen med Aasberg i en Class 40 i regattaen Transat Jacques Vabre.

I sponsorteltene er det mengder av mennesker; sponsorenes egne ansatte, men ikke minst er det inviterte kunder og kontakter som er med under starten av Vendee Globe og som får oppleve stemningen og seilerne på nært hold.

– De vi har snakket med sier at det er et langt større trykk her enn i stop-over-havnene i Volvo Ocean Race, sier Simen Løvgren.

SENDER STARTEN DIREKTE

I dag kl 13:02 starter Vendee Globe. Tidspunktet 13:02 er satt for at nyhetssendingene i hele Frankrike skal kunne komme inn med direkte innslag i nyhetssendingene.

PENGER I SEILSPORTEN

I neste utgave av Seilas, som kommer til abonnentene om en uke, har vi tre store saker om penger og seilsport – og hvorfor denne sporten tiltrekker seg milliarder av sponsorkroner.

Powered by Labrador CMS