RASK: «Holcim-PRB» i tet fra begynnelsen av etappe tre.S.

Stille før stormen

Lett vind og motstrøm bremser Ocean Race båtene, men tøffe forhold venter

Publisert

Etter kuling søndag kveld med vinden i trynet, har det bremset opp for The Ocean Race-flåten som nå tilbake i fullt antall.

De fem IMOCA lagene har støtt på en liten høytrykksrygg som siden har gitt svak vind. De må gjennom dette for å komme seg sørover og nærmere de «Roaring fourties» for å plukke opp lavtrykkssystemene som vil føre dem rundt Antarktis og mot Kapp Horn til Itajai på denne lengste etappen i seilasens historie.

Sterk motstrøm

Men det er også en annen hindring på kort sikt. En kraftig virvel fra Agulhasstrømmen har til tider presset båtene nordover i opptil fire knop. «11th Hour Racing Team» og «Team Malizia» ser ut til å ha blitt spesielt straffet.

Mye vind i vente

Ved middagstid tirsdag 28. februar er det varslet å bli nær 40 knop, med bølger på opptil seks meter. Det blir svært utfordrende forhold med de sterkeste vindene og mest fryktinngytende bølgene de har sett i seilasen til nå.

I gang etter reparasjoner

Både «11th Hour Racing Team» og «Biotherm» med i seilasen igjen etter å ha utført reparasjoner. Skipper Charlie Enright hadde «11th Hour Racing Team» klar til seilas så snart den obligatoriske totimersperioden gikk ut, mens det for Paul Meilhat tok lengre tid å hente forsyninger og komme i gang med reparasjonene. Han kunne forlate kaia i Cape Town rett før midnatt og starte på nytt noen minutter senere, klokken 22:21 UTC. Vindforholdene har gjort det mulig for Meilhat og teamet hans allerede å tette gapet betydelig og det viser klokheten i beslutningen om å ta en kort pause for å sikre at båten skal være klar for påkjenningene fremover. Reparasjoner fortsetter om bord.

Tem Holcim -PRB i tet, igjen

Kevin Escoffier og hans «Team Holcim – PRB» er i kjent posisjon fremst i feltet med Benjamin Dutreux og Robert Stanjeks «GUYOT-miljø - Team Europe» ikke langt bak.

- Vinden har vært litt lettere enn forventet, sa Escoffier i dag morges. - Vi er også i strømbeltet som presser mot oss.

De neste 24 til 36 timene blir spennende.

Ranking kl 1500 UTC

1. Holcim – BRP 12.951 nautiske mil igjen å seile, 9.7 knop

2. GUYOT environnement – Team Europa + 13.9 nm, 8.0 knop

3. Biotherm + 38.5 nm, 10.6 knop

4. Team Malizia + 46.8 nm, 9.3 knop

5. 11th Hour Racing Team 47.7 nm, 9.5 knop