Spinnaker fra start, og spinnaker over mål

Det er flere båter med i nesten samtlige klasser i år sammenlignet med 2015.

Publisert Sist oppdatert
banehollenderseilasen
banehollenderseilasen

Hollenderseilasen er Norges nest største regatta. Den har start og målgang i Son, og lengste bane runder Hollenderbåen.  Det gir en distanse på 46 nautiske mil.

Skøytene starter først, kl 0900 lørdag, mens Flerskrogsbåtene har siste start, 70 minutter senere.

Sol og medvind

Prognosene tyder på at det blir en rask seilas. Det kan bli spinnaker fra start, og spinnaker over målstreken. 4 m/s fra nordvest vil gi fin skjæring, og enkel seilas sydover i solskinn. Midt på dagen vil vinden løye, og komme tilbake fra syd. Vindskiftet vil gi utfordringer, og kan være avgjørende for resultatet.

Oppslutningen øker

Det er i dag 228 båter påmeldt, det er 26 båter flere enn i fjor. Shorthandklassen er den klassen som har vokst mest, fra 32 til 44 båter. First 31.7 har egen klasse for første gang, og her stiller det seks båter. Den største klassen er NOR rating på 140 båter, opp fra 134 i fjor.

Lette og små

Det blir lite kryss, men også lite vind. Båter som glir lett gjennom vannet, men ikke blir straffet på lang vannlilje eller høy stabilitet vil ha fordel.

GP 42 «Al Capone» kan blir førts båt over mål av de som seiler på den lange banen, men om vinden øker utover ettermiddagen, så vil dette være fordel for de mindre båtene. X-35 OD, Farr 30, Mum 36 er båter som glir godt i lett vind.

I shorthandklassen har vi tro på at de to påmeldte J/92 har gode sjanser.

 

BANE: Den lengste banen går rundt Hollenderbåen og er på 46 nm.